Šetříte, investujete, spoříte na důchod?

Pokec o všem, co se jinam nehodí.

Moderátoři: Farrael, Moderátoři

Odpovědět
milosh
Administrátor

Re: Šetříte, investujete, spoříte na důchod?

Příspěvek od milosh »

Jj. Ale u 100 000 usd cekam vyplach.
Reklama

lumix

Příspěvek od lumix »

Já čekám výplach o něco dříve, proto mě svrbí ruce.
Mexican
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

a to je problem bitcoinu - nepredvidatelnost. Lieta to hore a dole v podstate bez suvislosti. Preto nebude nikdy v mojom potrfoliu, pretoze je to proste gambling (nic v zlom :-)
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

Ale kamo, kdo neriskuje, neziskuje :lol: Cykly po 4 letech kdy je cena na ATH se skoro pravidelne opakuji, kdo veril, ten je v klidu.

Ivo se taky mylil, nebud jako Ivo.

https://medium.seznam.cz/clanek/ivo-luk ... tcoinu-185
Mexican
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

njn radsej ostat chudobny ako svorc :-) holt, o tom je osobnost kazdeho investora. Ja proste nechcem moc riskovat
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

A to je dobre. To same si ale mysli mnoho lidi v mem okoli, jejichz nejvetsi investice je sporici ucet v bance, kde je stezi 3% rocne a navic tam neni slozene uroceni jako treba u ETF. Nehlede na poplatky.

Investovani se nauci kazdy, samozrejme jak pises, zalezi na mire rizika, kolik je kdo ochoten podstoupit. Ale taky investujes do akcii a tam to je skoro to same, take nemuzes vedet u novejsich firem, kde je pohadkove zhodnoceni, jestli tu jeste za rok budou.

Podle mne je nejlepsi koupit ETF celosvetove, nebo treba jen Ameriku, kazdy mesic koupit za urcitou castku, rocni naklady 0,1 max a nestarat se. Za 20 let se podivas a budes prekvapen :)

Jako mit jisty duchod jako maji dnesni seniori (nic proti vam, taky mam rodice i tchyni v duchodu), tak investovani taky moc neresim a uzivam si penize nyni. Za 20 let ale 50% platu duchod rozhodne nebude. Ale treba u nas na ustecku ma mnohdy duchodce vysi duchodu stejnou jak nekteri zamestnanci, to pak je nekde neco spatne.
Mexican
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

no vidis. A ono to ide aj inak. Pretoze ono je sice krasne nieco drzat. Bohuzial z toho realne nic nemas kym to nepredas
Preto mam portfolio roztiahnute napriec skoro vsetkym - p2p investicie (nehnutelnosti, pozicky), dlhopisy (najma ceskych firiem), dividendove akcie
Z tychto investicii mam realne prilepsenie (dividendy, kupony) a financujeme z toho cestovanie. A ver mi, ze nase naklady na cestovanie su "trochu vyssie" ako u bezneho stredoeuropana :-)

ETF a rastove akcie je taka za zaloha a sporenie na 10+ rokov. Paradoxne dobrou investiciou pre mna je barak. Vystavany za rozumne peniaze, po 6 rokoch ma o 120% vacsiu hodnotu (tz 20% p.a). Ono to uz moc vyssie nepojde, to je ale jedno. Vlastny barak (skoro splateny) je pre mna obrovska istota. Ano, moje investovanie mi nezaruci jazdenie v Porsche po Dubajskych bulvaroch, som vsak spokojny
mozecek

Příspěvek od mozecek »

Mnoho lidi tvrdi ze barak nahoru uz nepujde .. verte ze ve mestech a blizkem okoli bohuzel pujde. Lidi se stehuji ze vzdalenejsich vesnic do mest tj. je a bude porad skrz nedostatek bydleni ve meste. Podle zeleneho planu EU jsou v planu dalsi restrikce a narizeni energeticke narocnosti staveb. A splnit ty hovadiny je dost draha legrace. Mam pocit ze nejblizsi milniky zprisneni jsou 2028 a 2030. Tedy minimalne do te doby bude silny tlak skrz obavu co potom. A po milniku realne stoupne cena pravem. Byt se mi to nejak nehodi a ceny jsou uz ted vysoko, tak se hold pripravuju na stavbu domku. Jinak teda doufam ze se mi podari utahnout i stavajici byt a domek projektuju tak, aby byl po vyhnani decek casem uzitny jako 2 nezavisle jednotky at uz pro decko nebo na najem. Naivne sem si driv myslel ze ubyvatel skrz nizsi porodnost ubyva, ale statisticky diky imigraci roste! A situace at uz na ukrajine tak v jiznich statech, a nerovnosti nakladu nemecko/cesko u nas bude imigrace urcite pokracovat, coz zase bude tlacit rust. Takze za me urcite investujte "do cihly" a neslapnete vedle.
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

Hele videl bych to tak, cihla do portofolia taky, ale ne jenom :wink:
Ceny nemovitosti rozhodne porostou, o tom zadna.
lumix

Příspěvek od lumix »

Cihla je celkem fajn, ale dnes už mimo me možnosti. Zivim jeste dva studující, takže investice zatím max. v nižších stovkách tisíc ročně. BTC neni jediný můj investiční produkt, kromě akcií, ETF, DPS, DIP, komerční nemovitosti, zlato, mince a podle nálady altcoiny, teď lituji že jsem nekupoval i Dodgecoin. Na altcoinech se dá vydělat nejvíc a často rychle. Můžu být rád jsem bez hypo a dům jsem splatil rychle.
mozecek

Příspěvek od mozecek »

Dogecoin ted litujes, ale kdyby vyhrala Kamala tak bys zase litoval kdybys ho predtim koupil :lol: A osobne nekupim coin, co ovlivnuje jeden pan podle toho jak se vyspi. A spis se divim ze SEC Muska neresi za veskere manipulace. Ja preslapuju na KASPA, ale zacinam litovat nizke diverzifikace - chtelo to 50:50 s BTC. Ted uz mi BTC utekl tak pockam na dalsi bull run kde budu chytrejsi.
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
lumix

Příspěvek od lumix »

Věřil jsem v Trumpa, ale nevim proč jsem zapomel na Muska ja idiot, měl jsem mít víc Tesly a k tomu i ten Dodgecoin ](*,) . Teslu jsem už prodal, rád realizuji zisk, nestačí mi se na něj jen koukat. Ted mě svrbí ruce s BTC. Jsem hovno trader, luzer.
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

A prodavas vzdy vse nebo neco nechavas? Podle mne je zaklad vybrat zisk v cene, za kolik jsem nakoupil a pak at to jede nahoru :)
lumix

Příspěvek od lumix »

Jak kdy, ale růstové skoro vždy vše prodám a pak zase někdy koupím, případně prodam něco ve ztrátě, abych si snížil daně. Ne vždy je to správné rozhodnutí, to přiznávám.
Mexican
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

dnes rano to bolo prijemne rano :-)
premyslam, ze som fakt investor na baterky. Presne rok dozadu som kupoval za 10.17 EUR / akcia a urobil som uplne idiotsku chybu - namiesto 20 akcii som kupil (dokupoval) 200, proste som sa preklikol vo Fio Brokerovi a nejak mi to ani pri potvrdzovani neprislo divne

Dnes som moc rad, pretoze to bol kauf roku :-)
Přílohy
siemens.jpg
siemens.jpg (31.92 KiB) Zobrazeno 87 x
Odpovědět

Zpět na „Pokec“