Parkovací světla

Moderátoři: Farrael, Moderátoři

Odpovědět
PavelB

Parkovací světla

Příspěvek od PavelB »

Mám starší Hyundai Elantru 1,6 . A problém s parkovacími světly. Nejdou vypnout. Když dám přepínač do polohy vypnuto, začne vrčet relé a parkovací světla mírně žhnou. Po několikerém zapnutí a vypnutí se někdy podaří, že relé ztichne a je všechno v pořádku. Když není, je jediným řešením odpojení baterie, což se hlavně manželce nelíbí, protože je technický antitalent. Co s tím ?
Reklama

Hardcam

Re: Parkovací světla

Příspěvek od Hardcam »

Zkus rele vyndat a mrknout na nej. Porp. budes muset koupit nove...neco podobnyho jsem mel jeste na Lantre, ale kdyz se zavada objevila, objevil se dym, po case to samo prestao.
taky Pavel B....)
Hyundai Tucson 1.6 T-GDI Style 7DCT 4x4
Škoda Scala 1.6 TDI Style 7DSG
Škoda Octavia IIIFL 1.6 TDI Style DSG

Hyundai i20 1.4 16V Premium Plus - Panorama, FullLeather, Bi-xenon, Android Auto
Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
Hyundai i40CW 2.0 GDI Style 6AT
PavelB

Příspěvek od PavelB »

Na desce pod volantem je sada relátek. A bylo tam také jedno, úplně stejné jako to, které vrčelo. Tak jsem je zkusil vyměnit. Bez efektu. Typuju to na vadný přepínač, v tom lepším případě, nebo na zkrat v kabeláži.
Hardcam

Příspěvek od Hardcam »

Muz byt spatnej lucas, ale novej neni zrovna zadarmo. Mas nekde v okoli vrakac?
Hyundai Tucson 1.6 T-GDI Style 7DCT 4x4
Škoda Scala 1.6 TDI Style 7DSG
Škoda Octavia IIIFL 1.6 TDI Style DSG

Hyundai i20 1.4 16V Premium Plus - Panorama, FullLeather, Bi-xenon, Android Auto
Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
Hyundai i40CW 2.0 GDI Style 6AT
PavelB

Příspěvek od PavelB »

Mám, a zrovna dva. Po Hyundai ani vidu, ani slechu. Třeba pomůže krize. :?
PavelB

Příspěvek od PavelB »

Ale stejně dík za informaci o tom dýmu. Známý opravář, ale ne na elektriku, mi říkal, že je to slabost všech Hyunai. Prý tam strkají tak tenké dráty s tak tenkou izolací, že se to může stát. Nu, ale když jsem odmašlil, tak se mi to zas tak zlé nazdálo. Ale někdo už se v tom hrabal.
zahyx
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zahyx »

PavelB píše:Ale stejně dík za informaci o tom dýmu. Známý opravář, ale ne na elektriku, mi říkal, že je to slabost všech Hyunai. Prý tam strkají tak tenké dráty s tak tenkou izolací, že se to může stát. Nu, ale když jsem odmašlil, tak se mi to zas tak zlé nazdálo. Ale někdo už se v tom hrabal.
s tou elektronikou je to stejny u vsech aut uz jsem jich par mel pod rukama
delaji je teky protoze ty vodice maji 100x (maji vetsi vodivast a snesou mnohem vetsi zatizeni nez normalni) lepsi vlastnosti nez normalni a stou izolaci je to uplne stejny

je to mozna v te pace jak jsi rikal rozdelej ji a procisti a prostrikni to sprejem na kontakty
Hyundai Sonata GLS 2,7 V6 127kW r.v.2003 LPG- sekvenční vstřikování
předchozí
Hyundai Elantra GLS 1,6DOHC 16V 79kW r.v.2002 LPG- sekvenční vstřikování konečně

věrný značce :hyu: :!:
antek

Příspěvek od antek »

[quote="PavelB"]Mám starší Hyundai Elantru 1,6 . A problém s parkovacími světly. Nejdou vypnout. Když dám přepínač do polohy vypnuto, začne vrčet relé a parkovací světla mírně žhnou. Po několikerém zapnutí a vypnutí se někdy podaří, že relé ztichne a je všechno v pořádku. Když není, je jediným řešením odpojení baterie, což se hlavně manželce nelíbí, protože je technický antitalent. Co s tím ?[/quote
Problém bych spíš vyděl ve spínači světel protože když dáš do polohy vypnuto tak relé ztratí napětí a mělo by odpadnout.Relé začne vrčet asi proto,že se na cívku něco dostává(snad jiskření mezi kontakty tj.malá vdálenost mezi nimi)píšeš"Po několikerém zapnutí a vypnutí se někdy podaří, že relé ztichne"to by tomu nasvědčovalo.Chtělo by to proměřit,ale určitě tam bude přístup jak k penězům.
Accent LC CF1 1.3 2006
zahyx
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zahyx »

antek: uz jsi zkousel rozdelat tu packu
Hyundai Sonata GLS 2,7 V6 127kW r.v.2003 LPG- sekvenční vstřikování
předchozí
Hyundai Elantra GLS 1,6DOHC 16V 79kW r.v.2002 LPG- sekvenční vstřikování konečně

věrný značce :hyu: :!:
antek

Příspěvek od antek »

zahyx píše:antek: uz jsi zkousel rozdelat tu packu
Na Elantře ne.
Accent LC CF1 1.3 2006
PavelB

Příspěvek od PavelB »

Dobrý den ! Zatím jsem s tou packou nedělal nic. Manželka se naučila odpojovat baterii při delším stání :) Když auto stojí v garáži a vyschne, relátko ztichne. Čekám, až bude cesta delší dobu suchá. Pak uvidíme, jestli se třeba do některé svorkovnice nedostává voda. Pokud ano, je zbytečné packu demontovat. S tou packou bude dost práce. Musí se sundat volant, a na jeho stáhnutí si musím vyrobit stahovák, pro který jsou v náboji připravené díry se závitem. Jde jenom o tisícihran, ale s kladivem se mi na něj nechce. :D PavelB
PavelB

Příspěvek od PavelB »

Pro antek : Uvažuju stejně, jako ty. Na cívku relé se dostane napětí, které tam nemá být. A relé se rozkmitá. Asi takto : Relé sepne i při menším napětí, než je 12 V, ale tím, jak se kotvička přitáhne a sepne kontakty, se celkové napětí odběrem sníží a relé znovu odpadne. A takto dokola, až je z něho bzučák. Je také zajímavé, že relé - bzučák se někdy neozve hned. Třeba až po půl minutě, pak se tón snižuje, až třeba, někdy, ztichne docela. :)
Kamil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kamil »

PavelB píše:Pro antek : Uvažuju stejně, jako ty. Na cívku relé se dostane napětí, které tam nemá být. A relé se rozkmitá. Asi takto : Relé sepne i při menším napětí, než je 12 V, ale tím, jak se kotvička přitáhne a sepne kontakty, se celkové napětí odběrem sníží a relé znovu odpadne. A takto dokola, až je z něho bzučák. Je také zajímavé, že relé - bzučák se někdy neozve hned. Třeba až po půl minutě, pak se tón snižuje, až třeba, někdy, ztichne docela. :)
Přesně tak to bude.Někde se dostává malé napětí na cívku relé.Možná nějaký zkrátek.To vysvětluje,že jak je sucho je to v pohodě a při dešti,nebo mokru se to projeví.
Hyundai Accent 1,5 12V r.v. 96
Obrázek
antek

Příspěvek od antek »

Ale objevit zradu bude oříšek,doufám že ne kokosový
Accent LC CF1 1.3 2006
Odpovědět

Zpět na „ELANTRA“