jazdim prevazne na vecer, alebo neskoro v noci, takze motkosi chodiaci mimo obce 70 ma vacsinou nezdrzuju... po dialnici chodim vacsinou 120+ a mimo obce 100-120. v obci dodrziavam 50tku. priemernu rychlost si vypocitam jednoducho, pretoze viem, ze cesta mi trvala napr. 4:30 a z toho som mal prestavku 10min => cisty cas jazdy bol 4:20 a trasa ma 400km, tak priemerna rychlost je 92km/h pri priemernej spotrebe x litrov...Mexican píše:JoKo presne ako pise Rudolf... v CR a SR dosahujes v beznej premavke priemerku 58 az 72-74km (co mi nejak vychadza z dlhodobeho pozorovania)... pravdaze ak cestujes v noci a cez obce ides viac (co by sa samozrejme co??? ano nemalo) tak sa da dosiahnut priemer cez 80km/h.. spotreba nezalezi az tak od priemernej rychlosti ako od plynulosti... pretoze ak sa vlecies v kolone za aviou a 17 zigulikmi ktore chces predbehnut a potom letis 120 aby si dohnal casovu stratu je to na priemerku rovnake ako ked ides 80 v kuse, nemusis predbiehat, brzdit, vytacat motor a pod.. rozdiel v spotrebe bude v tom pripade znacny, rozdiel v priemernej rychlosti prakticky ziadny.. a to si bohuzial uvedomuje len malo vodicov na nasich cestach
priemerna rychlost ti aspon nieco napovie o style jazdy, ako len suchy udaj o priemernej spotrebe. samozrejme do toho vstupuje viacero faktorov ako je pocasie, teplota vzduchu, zatazenie vozidla, profil trate... ale ak niekto napise, ze ma priemernu rychlost napr. 60km/h a priemernu spotrebu 10litrov, tak sa ho automaticky opytam{e}, ze aky ma styl jazdy, zatazenie... ale ak napise niekto, ze ma priemernu spotrebu 10litrov a priemerku ma napr. 120, tak sa na tu spotrebu pozeram{e} inac.