Automaticka klimatizace

Moderátoři: Farrael, Moderátoři

Hardcam

Automaticka klimatizace

Příspěvek od Hardcam »

Posledni dobou jsem zacal pouzivat automatiku, vlastne uz jezdim jen na automatiku a konecne jsem pochopil (respektive ocenil), proc ji v aute mam. Jen mam drobny problem, i po dvou hodinach se vubec nezmeni smer foukani - vzdy zustane na ofuku z hornich vydechu. Vetrak se po celou dobu prizpusobuje tak, jak ma ale proste se nemeni smer foukani. Je to chyba, nebo to tak mate taky? Mam totiz za to, ze kdyz jsem ji obcas pouzil treba pred rokem, nejakou dobu klima foukala z tech hornich vetraku a pak se to preplo treba na spodni (+treba na okno). Nicmene nevadi mi to, neni mi to neprijemny, jen je mi to zahadny.
Hyundai Tucson 1.6 T-GDI Style 7DCT 4x4
Škoda Scala 1.6 TDI Style 7DSG
Škoda Octavia IIIFL 1.6 TDI Style DSG

Hyundai i20 1.4 16V Premium Plus - Panorama, FullLeather, Bi-xenon, Android Auto
Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
Hyundai i40CW 2.0 GDI Style 6AT
Reklama

kody26
*

Re: Automaticka klimatizace

Příspěvek od kody26 »

A ake to ma vyhody?Ja ju mam tiez,no auto mam este kratko,tak si ju stale zapinam a vypinam podla potreby :D ,skusal som ten auto rezim zatial iba raz,no spustilo sa fukanie na max. tak som si myslel,ze to pojde velmi do spotreby...funguje,to tak,ze ked sa zmeni teplota v aute na nastavenu,tak aj intenzita fukania sa zmeni? Asi to este musim trosku otestovat,ked vravis,ze je to lepsie :mrgreen:
Hyundai Elantra 2011 1.6 Style ,biela
Ex-Chevrolet Cruze 2011,1.8 LS plus,strieborná metalíza
Ex-Hyundai Elantra 2001 2.0 i GLS,zlatá metalíza
Ex-Hyundai Accent 1996 1.5 12 V GLS,tmavozelená metalíza
Ex-Hyundai Pony 1993 1.5 GLS,tmavomodrá metalíza
Hardcam

Příspěvek od Hardcam »

Ja cca rok a pul jezdil na manual a ted bych do manualu zpatky nesel ani pytel chipsu...:)
pokud je v aute vedro, tak hned se spusti na max, aby dosahl pozadovane spotreby, nicmene intezita foukani by nemela mit vliv na spotrebu. Vyzkousej automatiku treba po deseti minutach jizdy, az bude teplota v aute snesitelna. Je to supr hlavne na delsi cesty, kdy neni treba treba dve hodiny na klimu vubec sahat.
Mame stejnou barvicku:)

Hyundai i20 1.4 16V Premium Plus - Panorama, FullLeather, Bi-xenon, Android Auto
Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Pokud máš zapnutou automatiku,tak po nastartování,ti vychladí interiér plným výkonem(i větráku)a během chvíle začne ubírat intenzitu foukání.Po vychlazení na požadovanou teplotu,udržuje rychlost větráku na malých otáčkách.
Harde-když zapneš automatiku u klimy,začne při chlazení foukat vzduch z vrchních výdechů a tento režim drží.Pokud je teplota venku +- stejná jako uvnitř,přepne na foukání vrch+spodek.A pokud začne topit(v autě je méně stupňů než máš nastaveno na displ.klimatizace)-tak přepne jen na foukání na nohy a samozřejmě i fouká také teplý vzduch na nohy zadních cestujících.
Co je geniální funkce-tak pokud zjistí,že máš i jen nepatrně někde ze vnitř zamlžené přední okno-automaticky se přepne na mód klima a ofuk jen okna.A když sama zjistí,že je okno suché,vrátí se sama do režimu(topení,chlazení),přísluš.výdechy,podle navolené teploty. :wink:
A superfunkce u klimy Tiburona je čidlo čistoty nasávaného vzduchu.To opravdu funguje spolehlivě a bezpečně pozná "smradlavé"auto,přepne na vnitřní okruh a po odbočení smraďocha přepne opět sama na venkovní okruh nasávání.Super,super věc :!: I třeba při vjezdu do tunelů,reaguje okamžitě.Takže při jízdě desítkami tunelů v Rakousku,Itálii,Španělsku,Francii (funguje i třeba u Letenského tunelu v Praze)...bych měl při snaze o čistý vzduch uvnitř,umačkaný prsty od přepínání okruhu nasávání. :wink: Navíc jemná regulace po 0,5 stupních Celsia.

Manuál.klima splní svůj účel -vychladit.Ale pokud jde o komfort a možnosti autom.klimatizace,které si nemusím za tisíce km cesty ani všimnout-dávám ti plně za pravdu-neměnil bych.
Hyundai Genesis Coupe (2.generace) 3,8V6 GDI - 260kW Raptor
Hyundai Tiburon GK(2.generace)-2,0l,samba red
Hyundai Veloster-1,6 GDI,zelená žabička
Kia Rio-1,6l CVVT stříbrný sršeň,v plné náloži
Hardcam

Příspěvek od Hardcam »

Borek: diky, tak snad bude vic prilezitosti to vyzkouset. Dneska jedu do HR, ale na noc a vracim se opet v noci, takze ted to neklapne. Jinak Acko v krouzku mam taky a mam to zaple i kdyz klima nebezi a funguje to. U me sice ne okamzite, nicmene funguje. :)

Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
Hardcam

Příspěvek od Hardcam »

Trochu ozivim tema - inspirace ze sekce Sonata. Podelte se majitele Elanter s autoklimou o sovje poznatky, nebo tu jsem jedinny?

Tak oproti pouzivani v lete nastala jedna zmena. Ted pro zmenu na automatiku foukaji jen vydechy u nohou. Sice mi to osobne velmi vyhovuje, ale porad nevim, zda neni neco spatne.
Objevil jsem super funkci - klimu mam stale nastavenou na auto, tedy kdyz rano prijdu a otocim klickem, rozsviti se panel klimy s pozadovanou teplotou. K memu prekvapeni ale vubec nefouka, smer foukani je nastaven na okno se stupnem foukani na prvni carku. Az teprve po nekolika minutach jizdy zacne upravovat smer a intenzitu foukani. Vyhody - nefouka na vas hned ledovy vzduch, za b) dava prostor motoru, aby se ohral. Prisel jsem na to vlastne nahodou, kdyz jsem procital Volvo forum (pokukuji po S60 nebo V50) a zjistil jsem, ze Volva to maji bezne. Hned jsem bezel do auta a zjistoval, zda to :hyu: ma taky - a ma:D

Dal bych se rad zeptal, jak se ve vasem aute chova fotosenzor pri zapn uti na "auto"..ja zpozoroval, ze v zime nic. V manualu mam jen fotku a u ni napis fotosenzor, tot vse. Dle me by mel automaticky detekovat vlhkost na skle.

Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Myslím,že aut.klima v Tiburonu je dost podobná té v Ele(jestli není dokonce stejná).Klima naprosto dokonale pozná,třeba i někde v rohu opocené sklo a automaticky se zapne na ofuk okna.Po odmlžení sama pozná,že je sklo čisté a přepne se třeba v zimě na teplý vzduch na nohy. :wink: Funguje to fantasticky a spolehlivě.I intenzitu foukání si při spuštění na automat řídí sama-vzhledem k rozdílu teplot uvnitř/venku a ohřátí motoru(vody).
V létě blahořečím Korejcům za geniálně umístěný vyjížděcí držák plechovky před spolujezdcem,před výdechem klimatizace.Pití v něm je při puštěné klimě v parném létě(i na jihu Evropy),vždy ledové. =D>
Hardcam

Příspěvek od Hardcam »

Tak to budu muset prozkoumat detailneji a zarosit sklo:) myslel jsem si, ze to tak ma byt. Klimatizace v Coupe je naprosto stejna - respkektive stejny princip, ale drobne se lisi, urcite poznas cim.
drzak napoju mam mezi sedackami, bohuzel:)
Přílohy
PA140081a.JPG
PA140081a.JPG (99.57 KiB) Zobrazeno 74 x

Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Jj,je podobná.Máme tam jen navíc zvlášť tlačítko vnitřního okruhu a čidla kvality nasávaného vzduchu. :wink: Teď jsem četl nějaký příspěvek na Sonátách ohledně klimatizace.Psal tam,že si MUSÍ přepínat sám volbu vnitřního a venkovního okruhu nasávání vzduchu.To samozřejmě na klimě Tiburona jde také,ale proč,když tam je právě tlačítko čidla čistoty nasávaného vzduchu.Zapnu klimu na automat,zapnu čidlo čistoty vzduchu-klima přepne do vnitřního oběhu vzduchu(aby v létě rychle vychladila a v zimě okamžitě vytopila)a potom sama přepne na nasávání z venku.Dojedu nějakého ekologického čmoudíka :mrgreen: ,čidlo "čuchač" hned zavře venkovní přívod vzduchu od smraďocha a honí vzduch vnitřním oběhem auta tak dlouho,než čmoudík odbočí nebo se vyjede z tunelu......poté opět SAMA klima přepne na venkovní nasávání.Funguje to naprosto spolehlivě :!: Vy tam máte to tlačítko nějak jinak-snad spojené s tlač.vnitřního oběhu. :-k
kody26
*

Příspěvek od kody26 »

Takze ak som to spravne pochopil,mal by som teraz v zime jazdit so zapnutou autoklimou a zapnutym Ackom v kruzku?
Mne to teraz v zime fuka ako Hardcamovi,ked to zapnem fuka na nohy a na minimum.Ak sa pocas jazdy zacne rosit sklo,tak sa samo prepne na klimu...no kedze by som uz asi potreboval precistit klimu(trosku to zapacha,ked sa zapne),tak ju vacsinou vypnem a manualne zapinam ohrev okien skoro na max,kym sa neodrosi...V poslednom case uz nechavam autoklimu,no nemam zapnute to acko...malo by to byt s nim lepsie?V navode som cital,ze ak je to dlhsie zapnute,skor sa rosia okna,tak som to velmi netestoval.... :D
Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Áčko máš čidlo kvality nasávaného vzduchu(čuchač) :D .Ten nemá s odrosením okna nic společného-ten je proti smradu a černému dýmu z dehťáků :mrgreen: .Klima má při automatu sama poznat,že je někde orosené sklo a sama se přepne na ofuk okna.Po odrosení se opět vrátí do režimu ofuku třeba na nohy. :wink: Vnitřek by se ti začal rosit po delším používání vnitřního okruhu vzduchu(když bys honil přes klimu/topení jen vzduch v autě).Ale k tomu není důvod-do vnitřního režimu se přepíná v případě,že začneš chladit/topit,tak aby urychlila ochlazení/oteplení vnitřku,honí to přes vnitřní okruh(např.proč nasávat v zimě zmrzlý vzduch z venku,když může ohřívat teplý vzduch stále dokola uvnitř----stejně tak v létě-ochlazení vzduchu.)
kody26
*

Příspěvek od kody26 »

Vdaka za podrobne vysvetlenie :D ,
no nie som si celkom isty,ci ta moja funguje ako ma...borek pisal,ze ak klima zisti,ze je niekde orosene sklo,tak sa hned prepne na ofuk okien,pripadne sa zapne klima ,mne to tak funguje po starte,presne ako pisal hardcam ,prepne sa na dolny ofuk a iba na jednu ciarku,po chvili sa potom prepne na ofuk okien a postupne sa znizuje intenzita fukania az kym sa nedosiahne nastavena teplota(ak to vyhodnoti ako potrebne,zapne sa aj klima) no dnes som to skusal dvakrat a bolo to rovnake...isli sme v aute styria,takze po case sa zacali rosit okna(klima sa SAMA vypla,fuka na dolny ofuk jedna az dve palicky),mam pusteny rezim auto no nic sa nedeje(ZIADNE prepnutie na ofuk okien ci spustenie klimy),tak to potom prepnem na ohrev okien,dam manualne na tri az styri palicky a o chvilku su okna ciste...co s tym?Robim nieco nespravne,alebo ta klima nerobi vsetko ako ma?Poradte :wink:
Hardcam

Příspěvek od Hardcam »

kody: ja to mam ale trosku jinak, mne se ihned po startu nastavi ofuk na sklo, fouka na prvni carku a az se prepne na nohy.
Druhou cast mam stejne...dnes jsem mel zamlzena skla a klima nesepla. Budu ted menit podsviceni v klimatizaci, uz to mam diody hotove. Tak se na to jeste podivam.

Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
matysekul
Moderátor

Příspěvek od matysekul »

Klima ,nebo vlastně kompresor,by Ti neměl sepnout,pokud je míň jak -1°C
i30cw 1,6 CRDi VGT comfort,85kW,Vivid blue, 12/2008 bývávalo
Kia Cee´d SW 1,6 GDi,Exclusive,Sand Track,10/2014 bývávalo
Hyundai Tucson 1,6 T-GDi 110 kW, Smart, SUNSET RED Pearl, 06/2021
Hardcam

Příspěvek od Hardcam »

Ja uz tu cetl vic info, 1, 4, 16 stupnu....tak 16 je blbost, to je jasny...4 je nejcastejsi odpoved a 1 od Tebe....tak snad to tak opravdu je. Ale pokud se mi mlzi okynko a jakoze se i v 1 stupni nad nulou mlzi, klima by bodla. Ted vecer jsem ji musel zapnout, mel jsem zamlzeno :)

Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
Odpovědět

Zpět na „ELANTRA“