Sklápanie spätných zrkadiel pri cúvaní

Pokec o všem, co se jinam nehodí.

Moderátoři: Farrael, Moderátoři

alarm

Re: Sklápanie spätných zrkadiel pri cúvaní

Příspěvek od alarm »

Už mi to je jasné :D/ , ale to vieš, pri zásahu do elektriky auta sa snažím preveriť všetky možnosti a nemožnosti.
Vyzerá to ako banalita , ale keby som išiel do dôsledkov, tak napr. nemôžem len tak pripojiť paralelku k motorčeku.Zásah musí byť taký, aby sa na motorček v kludovom stave nič neprenášalo, ani plus ani mínus, a naopak pri manuálnom nastavovaní zrkadiel nesmie prísť impulz na sklápanie. Zdá sa to jednoduché, ale nie je [-X . Preto som sa zamýšlal nad tým, kde všade je plus a kde mínus.
Accent 94 .... 1998-2003
Favorit 135 ,Favorit 136
Škoda 100, Škoda 100
i 30 COMFORT 1,4 continental silver 2007 (predaný)

Accent LC 2004
Suzuki Vitara 2WD

alarm.ba@gmail.com
Reklama

zdenek76

Příspěvek od zdenek76 »

vsak hej, jdes na to spravne a i tva uvaha nad schematem byla spravna, nebyt toho, ze jsem mel ty zrcatka pred par dny rozdelane a videl jak je to tam mechanicky, postupoval bych stejne jako ty
Audi A8 4.2Q
Saab 9-5 3.0 V6 Turbo kombi

+ Hyundai SantaFe 2.4-T r.2006 (nyní brázdí silnice na Slovensku)
tlumiče Monroe CZ - http://www.tlumice-monroe.cz
tlumiče Kayava - http://www.kayaba-tlumice.cz
alarm

Příspěvek od alarm »

Najväčší problém mi pri uvažovaní o zapojení robí jediná vec (možno preto, lebo sa mi to stáva, ale asi aj ostatným ako tak sledujem...) a to je fakt, že pri zaradení spiatočky sa síce rozsvietia cúvačky, ale občas to nezaskočí a počítam zuby ](*,) . To znamená, že zrkadlá sa nesmú sklopiť, lebo pri vyradení a zaradení by z dvoch sekúnd boli cca 3 sekundy.Načítava by sa chyba.
Alt1.-pri zlom zaradení a vyradení by som musel počkať cca 2 sekundy, kým zaradím znovu, čo sa ale môže dosť ťažko hliadkovať, a navyše ničím motorčeky.
Alt2. Časovač po príchode plusu od spiatočky sa zablokuje na 5 sekund a nebude prijímať ďaľšiu požiadavku na dvojsekundový impulz potrebný na sklopenie dole(už sú sklopené).Vychádzam s toho, že do 5 sekúnd viem znovu vyradiť a zaradiť rýchlosť.
Momentálne hladám len logiku, na základe ktorej by to malo pracovať, ale vyzeráto takto #-o
Accent 94 .... 1998-2003
Favorit 135 ,Favorit 136
Škoda 100, Škoda 100

Accent LC 2004
Suzuki Vitara 2WD

alarm.ba@gmail.com
zdenek76

Příspěvek od zdenek76 »

Nebo si kup Santíka, ten má zrcátka dost velký, takže čáry jsou vidět i bez sklápění :D
Audi A8 4.2Q
Saab 9-5 3.0 V6 Turbo kombi

+ Hyundai SantaFe 2.4-T r.2006 (nyní brázdí silnice na Slovensku)
tlumiče Monroe CZ - http://www.tlumice-monroe.cz
tlumiče Kayava - http://www.kayaba-tlumice.cz
alarm

Příspěvek od alarm »

no, íčko je tiež pekný Dumbo.
Ale naučil som už niekoľkých ludí jazdiť tak, že si nevidia bok auta v späťáku(však ten poznajú :mrgreen: ), zato majú prehlad o dianí na boku cez celú šírku vozovky vedľajšieho pruhu =D>.
Jediná nepríjemnosť je v tom, že obyčajne nevidím na zem pri aute, a preto to teraz riešim a možno nevyriešim ](*,)
Accent 94 .... 1998-2003
Favorit 135 ,Favorit 136
Škoda 100, Škoda 100

Accent LC 2004
Suzuki Vitara 2WD

alarm.ba@gmail.com
alarm

Příspěvek od alarm »

Takže zatial nevyriešil, a asi do toho nejdem. Našiel som síce riešenie jednoduché, a lacné, ale nie "automatické". Práve to automatické je na dorobenie veľmi zložité , napr. spomínané načítavanie chyby pri dvoch zaradeniach spiatočky za sebou pri zlom zaradení.
Ak by ale niekto robil sklápanie na gombík, tu je:
Zameral som sa hlavne na bezpečnosť kvôli možnému skratu, ak by náhodne (čo nemôžem vylúčiť) bolo súčastne zmačknuté tlačitko na nastavovanie zrkadiel, aj na sklápanie.
Relé 1 vždy za každých okolností odpojí pôvodný okruh a zapne sklopenie.
Na vrátenie slúži RELE 2, ktoré súčastne zopne s RELE 1 a prehodí polaritu.
Čarovná krabička je obyčajný časový spínač, ktorý podrží na výstupe 12V po zatlačení spínacieho tlačitka T.
Přílohy
SKLÁPANIE.JPG
SKLÁPANIE.JPG (23.95 KiB) Zobrazeno 507 x
Accent 94 .... 1998-2003
Favorit 135 ,Favorit 136
Škoda 100, Škoda 100

Accent LC 2004
Suzuki Vitara 2WD

alarm.ba@gmail.com
Odpovědět

Zpět na „Pokec“