Ahojte. Som tu nový tak sa pokúsim reagovať iba na veci kde mám prehľad.
4WD pracuje konkrétne u tohto modelu trochu inak ako tu popisujete. To rozdelenie výkonu 50:50 síce pri prvom pohľade navádza ako správne no pravda to nie je. Ten prenos na danú nápravu môže byť v skutočnosti 5-50% krútiaceho momentu a rozhoduje o tom elektronika.
Spojka na riadená PWM signálom čo trochu umožnuje meniť prenosovú chrakteristiku tejto spojky. O prenesenom krútiacom momente rozhoduje práve riadiaca jednotka (výpoček preklzu spojky od motora do prevodovky, meranie rýchlosti kolies, natočenie volantu, aktuálny výkon motora resp presnejšie aktuálny krútiaci moment). Na základe toho si AUTOMATIKA reguluje potrebný prenos momentu. Vlastne to funguje tak že ak zistí že "hrabe predok" začne elektronika postupne stále viac a viac pripínať spojku až do momentu než zistí že predok už nehrabe - fakt škaredo napísané ale zase to každý pochopí.

Ono to pracuje aj naopak. Hneď ako dosiahne trakciu jednotka skúša či stále potrebuje zadok a začne ho pozvolne odpájať. Ak zistí zase preklz začne pripájať a ak nie postupne odpojí do stratena (eliminácia kopancov čo poznáme zo starších modelov santíka?) Takže vlastne ten zadok stále vlečie predok za sebou aj keď zapne 4WD.
Pri manual LOCK je to iné. Do 30kmh to fakt ide 50:50. V rozsahu 30-40kmh sa prenos momentu lineárne znižuje z 50 na 5%. Slúži na to mapa v RJ s názvom "speed to torque map" a po prekročení 40kmh spojky NEVYPNE ale zostáva na minimálnej hodnote (rôzne zdroje = rôzne informácie ale najčastejšie sa uvádza 2-5%). Či sa to pri vyššej rýchlosti vypne to neviem. Jediné čo dokáže vypnúť 4WD je zásah ABS alebo porucha od snímačov kola (samozrejme aj iné veci ako porucha 4WD, ESP, tlakový snímač brzdy a bla bla bla).
Zarážajú ma rôzne "zkrýženia" auta pri 4WD a plnom rajde napríklad na betóne. Ak je 4WD v manu lock tak to aj chápem a priznám sa skúšal som to a nič sa nestalo. Je možné že aj do LOCK režimu zasiahne ridiaca jednotka keď vie že je vytočený volant a nedochádza k preklzu tak asi rozopne spojku. Toto však nemám technicky overené.
Inak spojka presnejšie jej cievka spojky.
Na ECM je to pin 13 a 26.
Odpor cievky 1,8 - 2,2 Ohm.
Modulačná frekvencia PWM: 50Hz
Dúfam že som pomohol niekomu v budúcnosti.