Vorlajzův Myšák - i30 combi GDI cashBee ;)
Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři
Re: Vorlajzův Myšák - i30 combi GDI cashBee ;)
Pánové, netvrdím, že ten záznam není jasný, spíš vidím dost možností pro posádku Peugeota, co s tím může případně dělat. (Stručně - nejde o automatizovaný záznam odpovídajícím zařízením ani o parkování, takže správní delikt z toho udělat nelze a když majitel auta odmítne podat vysvětlení, nelze určit řidiče a přestupek se odloží.)
O nic jiného nejde.
O nic jiného nejde.
- Reklama
Nebudu tě o tom přesvědčovat, a už vůbec ti zde dělat právní rozbor, jak by šlo postihnout řidiče, popřípadě majitele.icu píše:Pánové, netvrdím, že ten záznam není jasný, spíš vidím dost možností pro posádku Peugeota, co s tím může případně dělat. (Stručně - nejde o automatizovaný záznam odpovídajícím zařízením ani o parkování, takže správní delikt z toho udělat nelze a když majitel auta odmítne podat vysvětlení, nelze určit řidiče a přestupek se odloží.)
O nic jiného nejde.
Jen vím ze soudní praxe že to jde... Neříkám, že na úrovni přestupku, ale v případě, že by nastal přečin ublížení na zdraví z nedbalosti, tak by tu byla spousta možnosti. Toť vše, nic víc nic míň a pravdou je, že pokud to bylo vědomky, tak toto nemá na silnici co dělat.
Icu, myslim, ze nemas pravdu, kdyz pises, ze nema smysl zaznam posilat. Nedavno jsem videl reportaz a mluvil tam policajt a rikal, ze se takovymi zaznamy budou zabyvat, ale potrebuji vedet misto, datum cas, proste co nejvice detailu a to Vorlajz ma diky GPS primo na kamere.
Takze ja mit takovou zkusenost, ze me nekdo takhle malem sestreli, tak kazdopadne poslu nebo zajdu na PCR se zaznamem.
Takze ja mit takovou zkusenost, ze me nekdo takhle malem sestreli, tak kazdopadne poslu nebo zajdu na PCR se zaznamem.
VW Passat Variant B8 2020 110kW TDI EVO
Hyundai i30 kombi 1.6 GDI Czech Edition Festival (08/2016 - 4/2023) :(
Ford Mondeo 2004 2.0 TDCI Ghia 5dv (UK)
Fiat Stilo 1.6 16V 5dv / 1.9 JTD 3dv (UK) / MW 1.6 16V (ČR)
Fiat Punto 1.2 8V 3dv (UK)
Hyundai i30 kombi 1.6 GDI Czech Edition Festival (08/2016 - 4/2023) :(
Ford Mondeo 2004 2.0 TDCI Ghia 5dv (UK)
Fiat Stilo 1.6 16V 5dv / 1.9 JTD 3dv (UK) / MW 1.6 16V (ČR)
Fiat Punto 1.2 8V 3dv (UK)
Ale já rozumím tomu, že PČR má zájem právě takovéto věci šetřit a v případě jakékoliv škody (a jen díky Vorlajzově duchapřítomnosti se naštěstí nic nestalo) by šlo o velmi cenný důkaz. Druhá věc je, co s tím fakticky může udělat.
Neboť - PČR může stíhat pouze řidiče, kterého ale nejdřív musí zjistit. Zná pouze RZ auta a tak může od provozovatele vozidla požadovat vysvětlení. To ale může provozovatel odepřít (dle Listiny zákl. práv a svobod) a PČR takto ex post těžko s jistotou určí, kdo řídil.
Být k tomu záznam "úřední kamery", u které je vyloučena manuipulace se záznamem (+ musí splňovat x dalších podmínek a ne vždy se zadaří), tak se věc překlopí na správní delikt provozovatele vozidla. Ten je sice dražší, ale stejně neřeší způsob jízdy, protože řidič nedostane body (není znám) a tím spíš nikomu nehrozí ztráta řidičáku.
Vědomé poskytnutí záznamu má ještě jeden problém - totiž ten, že Vorlajz by byl v roli svědka (bez práva nahlížet do spisu), ale podezřelý toto právo má a dostane se tedy i ke jménům všech svědků. A tady se vracím na začátek - pokud to byli magoři, tak by je mohlo napadnout se Vorlajzovi pomstít.
A aby tady náhodou nevznikl dojem, že řidiče Peugeotu jakkoliv hájím - nikoliv. Naprosto souhlasím s tím, že řidič/ka Peugeotu spáchal zcela jednoznačný přestupek se vším všudy a ano, přesně tento typ přestupků by měl být trestán. Jen to nevidím moc reálně
A také si myslím, že posádka Peugeotu měla kliku jako kráva, protože ten střet by pro ně byl možná kritický. Vorlajz byl nejspíš připoután a sám v autě, takže náraz zprava a šikmo do motoru by mu nejspíš "jen" zcela zrušil auto, ale od nehody by asi odešel po svých (i30 by šla do protisměru, kde nic dle kamery nejelo, Peugeot jako lehčí auto by se mohl "proletět" a přistát mimo silnici na některém ze sloupů. Za svůj život jsem se už 3x podobně těsně vyhnul někomu, kdo jel podobným způsobem a jednou jsem byl jsem svědkem nehody, kde "řidič v právu" bohužel nebyl tak pohotový, jako Vorlajz a viníka nehody celkem dlouho oživovali (a úspěšně, podotýkám; všichni poškození odjeli nakonec sami domů).
Neboť - PČR může stíhat pouze řidiče, kterého ale nejdřív musí zjistit. Zná pouze RZ auta a tak může od provozovatele vozidla požadovat vysvětlení. To ale může provozovatel odepřít (dle Listiny zákl. práv a svobod) a PČR takto ex post těžko s jistotou určí, kdo řídil.
Být k tomu záznam "úřední kamery", u které je vyloučena manuipulace se záznamem (+ musí splňovat x dalších podmínek a ne vždy se zadaří), tak se věc překlopí na správní delikt provozovatele vozidla. Ten je sice dražší, ale stejně neřeší způsob jízdy, protože řidič nedostane body (není znám) a tím spíš nikomu nehrozí ztráta řidičáku.
Vědomé poskytnutí záznamu má ještě jeden problém - totiž ten, že Vorlajz by byl v roli svědka (bez práva nahlížet do spisu), ale podezřelý toto právo má a dostane se tedy i ke jménům všech svědků. A tady se vracím na začátek - pokud to byli magoři, tak by je mohlo napadnout se Vorlajzovi pomstít.
A aby tady náhodou nevznikl dojem, že řidiče Peugeotu jakkoliv hájím - nikoliv. Naprosto souhlasím s tím, že řidič/ka Peugeotu spáchal zcela jednoznačný přestupek se vším všudy a ano, přesně tento typ přestupků by měl být trestán. Jen to nevidím moc reálně
A také si myslím, že posádka Peugeotu měla kliku jako kráva, protože ten střet by pro ně byl možná kritický. Vorlajz byl nejspíš připoután a sám v autě, takže náraz zprava a šikmo do motoru by mu nejspíš "jen" zcela zrušil auto, ale od nehody by asi odešel po svých (i30 by šla do protisměru, kde nic dle kamery nejelo, Peugeot jako lehčí auto by se mohl "proletět" a přistát mimo silnici na některém ze sloupů. Za svůj život jsem se už 3x podobně těsně vyhnul někomu, kdo jel podobným způsobem a jednou jsem byl jsem svědkem nehody, kde "řidič v právu" bohužel nebyl tak pohotový, jako Vorlajz a viníka nehody celkem dlouho oživovali (a úspěšně, podotýkám; všichni poškození odjeli nakonec sami domů).
výhra ze soutěže dnes dorazila... Roxxx...
- Přílohy
-
- WP_20161125_12_45_04_Pro.jpg (112.68 KiB) Zobrazeno 730 x
Hyundai Tucson 4x4 - 1.6 TGDI MHEV, N-LINE Šéďa ve Stajlu... ;) - NA CESTĚ
Hyundai i30 combi aka Mysak - 1.6 GDI, CashB ve Stajlu... ;) - PRODÁNO
Hyundai i30 SW aka Mumínek - 1.6 CVVT, Bílá ve Stajlu... ;) - PRODÁNO
wow, gratuluji!!
Seat Leon ST FR 1.8TSI 132kW 7.7l/100km
Hyundai i30 kombi MY14 White Creamy 1.6 CRDi 81kW - Prodáno
Škoda Octavia2 1.6MPi 75kW - prodáno
Škoda Fabia 1.2HTP 40kW - prodáno
Hyundai i30 kombi MY14 White Creamy 1.6 CRDi 81kW - Prodáno
Škoda Octavia2 1.6MPi 75kW - prodáno
Škoda Fabia 1.2HTP 40kW - prodáno
díky díky... začalo 3. kolo soutěže...
Je tu třetí kolo soutěže o kamery GoPro! Staňte se motoristickým novinářem. Natočte reportáž o libovolném voze Hyundai, která bude obsahovat i váš mluvený komentář, a hrajte o kameru GoPro HERO4 Silver v hodnotě 11 000 Kč. Váš spot nesmí přesáhnout 3 minuty a bude hodnocena především kvalita obsahu a zpracování. Nevlastníte-li Hyundai, můžete využít např. naše prodloužené testovací jízdy na SUV Hyundai: https://www.hyundai.cz/akcni-nabidky/suv-festival
Více o soutěži na Hyundai.cz/soutez
Je tu třetí kolo soutěže o kamery GoPro! Staňte se motoristickým novinářem. Natočte reportáž o libovolném voze Hyundai, která bude obsahovat i váš mluvený komentář, a hrajte o kameru GoPro HERO4 Silver v hodnotě 11 000 Kč. Váš spot nesmí přesáhnout 3 minuty a bude hodnocena především kvalita obsahu a zpracování. Nevlastníte-li Hyundai, můžete využít např. naše prodloužené testovací jízdy na SUV Hyundai: https://www.hyundai.cz/akcni-nabidky/suv-festival
Více o soutěži na Hyundai.cz/soutez
Taky gratuluji a beru zpět to půjčení auta na sobotu.
Už si výhru.
Už si výhru.
Diky
- R2-db269.cz
Můžeš mi prosím udělat fotku jak ta kamera vypadá v autě? Kde to máš instalované?vorlajz píše:jel jsem sám... neříkám, že se mi to stává často, ale raději se dívám, i když mám zelenou...
kamera je Lamax C7 Drive... jsem s ní spokojený, nebyla drahá a je celkem malá... takže se slušně schová za zrcátko...
Hyundai i30 3.gen Fastback 1.4 T-GDI 103kW 7DCT Style Clean Slate
Hyundai i30 2.gen Combi 1.6 CRDI 81kW Weekend Design Ara Blue - prodáno
Hyundai i30 1.gen Hatchback 1.4 CVVT - prodáno
Škoda Octavia 1.9 tdi 81kW
Škoda Favorit
Opel Vectra 2.0i
Škoda Favorit
Opel Vectra 2.0i
Hézkýýýý.vorlajz píše:výhra ze soutěže dnes dorazila... Roxxx...
Gratulujem.
Hyundai i20 Chic 1,25 (2017-) biela
Opel Insignia GS 1,5 T Innovation(2018-) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8
Mazda 626 V6, Renault 21 , Citroen BX16...
Opel Insignia GS 1,5 T Innovation(2018-) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8
Mazda 626 V6, Renault 21 , Citroen BX16...
https://www.hyundaiclub.net/viewtopic.p ... ax#p480036R2-db269.cz píše:Můžeš mi prosím udělat fotku jak ta kamera vypadá v autě? Kde to máš instalované?vorlajz píše:jel jsem sám... neříkám, že se mi to stává často, ale raději se dívám, i když mám zelenou...
kamera je Lamax C7 Drive... jsem s ní spokojený, nebyla drahá a je celkem malá... takže se slušně schová za zrcátko...
Hledal jsem to na mobilu, tak snad jsem to zkopiroval dobře
- R2-db269.cz
Nešlo to dát nalevo? Tam je ale asi zase senzor.
Hyundai i30 3.gen Fastback 1.4 T-GDI 103kW 7DCT Style Clean Slate
Škoda Favorit
Opel Vectra 2.0i
Škoda Favorit
Opel Vectra 2.0i