tie sadze su uhlik, pri horeni spotrebovavas kyslik takze:Tudy píše:Můžete mě někdo poučit, co se stane se sazemi zachycenými v DPF při vypalování ? Transformují se na CO2 a ještě jemnější popel? Nějak mi uniká smysl toho všeho...
C + O2 = CO2... podla mna len takto dopadne vacsina nánosu. Samozrejme nic neni 100% a cast sadzi vyleti bezozmeny, cast malicko jemnejsia ale ve mensom mnozstve.
Cele DPF je hovadina na n-tu a kazdy kto ma trocha pod capicou a vie citat statistiku tak mi da za pravdu. Osobna doprava z celkovej produkcie pevnych castic vo svete predstavuje tak 3% uhrnom. A to okrem samotnej aktivnej tvorby je zaratana aj tvorba pevnych castic tzv sekundarna kedy sa víria pevne catice z asfaltu, pneumatik a podobne alebo naneseny prach popri ceste. Ostatne su priemysel, elektrarne.... nakladna doprava (len si skuste najst co vyprodukuje 10 najvacsich trajektov). Jasne jasne teraz by mi tu niekto mohol namietat, ze ale potrebujeme dostat tieto pevne castice hlavne z miest. Lenze pevne castice nevznikaju len zo spalovaku ale napr. aj na takej stavbe alebo destrukcii budovy vznika ohromne mnozstvo pevnych castic, ktore ludia dychaju. A aky stavebny boom v mestach teraz mame (aspon v BA urcite). Dalsia vec je ze na samotne odstranenie "sadzi" je pouzite viac a viac paliva, ktore tie sadze zase len produkuje a produkuje CO2.