to teda čumím klidná jízda za ten průměr jestli to sedí tak klobouk dolů je vidět ,že pokud preferuješ pohodlí a nejezdíš zrovna po Praze jako prase ,jinak to tam ani nejde umíš si užít auta i za málo peněz za benzín.Tomikp píše:Zkušenosti s timto modelem přímo nemám a nevím, jestli není třeba i trochu jinačí konstrukce motoru. Po zkušenostech s mladším mam však na Sonatu ten názor, že 2 l motor je na tak velké a poměrně těžké auto docela slabý, je tak akorát na hranici, slabší, třeba 1.6 už by byl asi nepoužitelnej. Proto pokud člověk chce jet trochu svižně, musí tomu víc šlapat na krk, hlavně to víc vytáčet. Ve městě a v členitym terénu mi auto přijde trochu neohrabaný. Tomu pak odpovídá i spotřeba. Podle mého názoru je Sonata velmi pohodlné auto vhodné spíš na delší vzdálenosti, na pohodovou a klidnou jízdu, alespoň tedy s motorem 2,0. Pokud jedu v klidu, nespěchám, plynulé rozjezdy, po silnicích 90-100 km/h a po dálnici do 130 km/h, občas vyhodím kvalt, jsem schopen se dostat na kombinovanu spotřebu okolo 7l/100km. Klimu nemam puštěnou pořád, pač do kopců pak chybí výkon. Na nádrž 65 litrů ujedu něco přes 900 km. To myslím že je na tak velké auto slušný údaj, Znám lidi s Fabií 1,2 HTP co mají spotřebu stejnou ale rozdíl v pohodlí a užitných vlastnostech je nesrovnatelný. Ve městě je pak spotřeba poměrně vysoká, techničák říká 12l a docela bych tomu i věřil. Opět ale záleží samozřejmě na stylu jízdy. Pokud máš zkušenosti s BMW 730i V6 tak 2l Sonata bude s výkonem na tom hůře, záleží jaký styl jízdy preferuješ. Ja mam taky raději výkonnější auta, ale po usednutí do Sonaty nějak nemam potřebu závodit a někam pospíchat, jízda v ní na mě působí velmi uklidňujícím dojmem
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)