ČSN 33 2130 ed. 3 aktuálně, řeší problematiku průřezu a jištění krásně jednoduše, ale jasně v tabulce 6 uvádí, že vodiči průřezu 1,5 mm je předřazeno jištění 10A, vodiči 2,5 mm jištění 16A. Což je mi tedy známo, proto mě zaujala kombinace vodiče průřezu 1,5 mm a předřazeného jištění 16A, protože takový proud by vodič průřezu 1,5 mm dřív nebo později "rozpustil".stefanpilat píše: ↑17 úno 2022, 17:15 Měla by to být norma ČSN 33 2130. Její text u sebe nemám a může se jednat o zastaralý a už neplatný údaj, takže budu jedině rád, když to ověříš. Mě by teda dávat k jištění 16A vodič o průřezu 1,5 mm ani nenapadlo.
Hodnota předjištění se vypočítává dle tepelné zatížitelnosti, na 1,5 mm průřez projde ještě předjištění 13A, ale i když to na papíře vychází a závada to není, já bych tam víc jak 10A nedal.
Když jsem psal o tom, že všechny komponenty musí být v pořádku a správně zvolené, měl jsem na mysli hlavně to, že pokud je vše na zásuvkovém okruhu taženo Cu 2,5 mm, předjištění je 16A, tak i zásuvka musí být na zatížitelnost 16A stavěná a schválená. Občas žasnu co jsou lidi schopni zapojit a používat. Takovým typickým extrémem je do řádného zásuvkového obvodu zapojit prodlužku s vodiči o průřezu 0,75 mm a samotné tělo prodlužky je schválené na zatížitelnost 10A - a nikdo to neřeší a flákne do toho 2 mrazáky a ledničku - obvod v pohodě, jistič v pohodě a prodlužka se roztéká .
Ale to jsem odkráčel OT - omlouvám se.