Elektromobilita pokec komplexně...
Moderátoři: frawd, Moderátoři
Re: Elektromobilita pokec komplexně...
Tam bych chtel bydlet, slunicko ja rad
My ze severu musime v zime na Krusny hory na kopec, kdyz ho chceme videt
My ze severu musime v zime na Krusny hory na kopec, kdyz ho chceme videt
- Reklama
Birdr- a cenu nebo návratnost prozradíš? Není nad osobní zkušenost.
Hyundai I30 kombi, 1.6gdi, weekend. Tucson 2022, 1,6 T-gdi, 110kw, 4x4, smart
Honda Jazz, 1,4, 2008- prodaný
Hyundai Getz, 1.3, 2003- prodaný
O letošních Vánocích tu už bude stejně děda Mráz a budou jiný starosti než EV a FVE
Cena byla v roce 2012 250 000 Kč. V té době nebyly žádné dotace.
Návratnost 7 let.
Je ale potřeba vědět, že ta elektrárna je provozována za zcela jiných ekonomických podmínek, než dnes. Ročně vyrobí cirka 5 MW a my jsme schopni využít asi 60 %, zbytek vracíme zpátky do sítě.
Je provozována v tzv. Zeleném bonusu, kdy dostáváme peníze od státu za to, že ekologicky vyrábíme. Já vím, že to je ta prasárna, kterou si tehdejší mocní odsouhlasili a ostatní ji zaplatí ve svých fakturách. Ale tak to tehdy bylo. Takže za každou vyrobenou MWh to dnes dělá nějakých 6 500 Kč.
Pak je tu ta vlastní úspora z využití FVE, která doposud nebyla až tak zajímavá, ale teď se to vzhledem k energetické situaci dost změní.
A za třetí dostáváme peníze za vrácení nespotřebované energie zpět do sítě.
To vše je podpořeno smlouvou na 20 let. I po této době by měli panely být schopny vyrábět zhruba 80 % toho, když byly nové. Za jakých podmínek nevím. Ale už teď máme povinně zaplacenou jejich ekologickou likvidaci, tak snad tady ta firma ještě bude.
Už jsem si několikrát říkal, zda by mi nestačila FVE o výkonu 2-3kwp v kombinaci s baterii (to co bych ušetřil na panelech bych mohl dat do baterie), které bych asi využil spis, když to v zimních měsících nic nevyrábí a i tak bych mel možná nějaké přebytky. A tento příspěvek mě v tom opět utvrdil. Viděl jsem výrobu u člověka cca 3km ode mne za posledních 5 let a pokud netopim, tak by mi to mělo v pohode stačit.
Já třeba topím tepelným čerpadlem zhruba 5let, ale zatím to stojí ročně tak málo že jsem zvědavý kolik mi ten solár ušetří. Za rok a půl mi končí fix a bude to o dost víc.
Hyundai I30 kombi, 1.6gdi, weekend. Tucson 2022, 1,6 T-gdi, 110kw, 4x4, smart
Nestudoval jsem, za jakých podmínek to funguje dnes, ale někde jsem zachytil info, že ty přebytky se už do sítě nevracejí a musí se ukládat doma do nějaký akumulační nádrže.
Z mé zkušenosti to opravdu vychází tak, že v zimě, kdy bych tu uloženou energii potřeboval nejvíc slunko nesvítí a v létě, kdy doma téměř nejsme, večer sedíme venku a vracíme se až za tmy, tak svítí tolik, že baterie musí být dobitá za hodinu a co potom dál? A slunko svítí a svítí. Tak jedině tím vyhřívat bazén.
Jen pro info, v tom roce 2012 by vyšly baterie k našemu systému na téměř 300k Kč, což byl nesmysl a proto jsme do toho nešli.
Z mé zkušenosti to opravdu vychází tak, že v zimě, kdy bych tu uloženou energii potřeboval nejvíc slunko nesvítí a v létě, kdy doma téměř nejsme, večer sedíme venku a vracíme se až za tmy, tak svítí tolik, že baterie musí být dobitá za hodinu a co potom dál? A slunko svítí a svítí. Tak jedině tím vyhřívat bazén.
Jen pro info, v tom roce 2012 by vyšly baterie k našemu systému na téměř 300k Kč, což byl nesmysl a proto jsme do toho nešli.
-
- **
uplne naopak....najviac preferovana a dotovana varianta je tzv. hybridny system, kde si jak možeš ukladat do bateriek na večer, tak posielaš do siete.
system funguje tak, že to čo si pošleš od januara do decembra ti vo vyučtovani vratia silovu čast energie, ale distribuciu stale zaplatíš...
zjednodušene, spotrebujem zo siete ročne 5MW, pošlem v lete z prebytkov tiež 5. platím "len" distribuciu, čo je cca presne 50%, čo určite nieje k zahodeniu.
pozor, ak by si poslal viac, stale ti "vrátia" len spotrebu, zbytok prepadá
btw moj osobný príklad: elektrárna 9,9kwp (22 panelov) bateria 14,2kw, striedač 10kw plus k tomu 22kw wallbox ma sakum prdum vyšlo na 265tis kč.
ešte za staré ceny mi návratnost vychdádzala za 8 rokov, teraz počítam, že to bude omnoho skor
system funguje tak, že to čo si pošleš od januara do decembra ti vo vyučtovani vratia silovu čast energie, ale distribuciu stale zaplatíš...
zjednodušene, spotrebujem zo siete ročne 5MW, pošlem v lete z prebytkov tiež 5. platím "len" distribuciu, čo je cca presne 50%, čo určite nieje k zahodeniu.
pozor, ak by si poslal viac, stale ti "vrátia" len spotrebu, zbytok prepadá
btw moj osobný príklad: elektrárna 9,9kwp (22 panelov) bateria 14,2kw, striedač 10kw plus k tomu 22kw wallbox ma sakum prdum vyšlo na 265tis kč.
ešte za staré ceny mi návratnost vychdádzala za 8 rokov, teraz počítam, že to bude omnoho skor
BMW i3 120 2019
BMW 320D 2015
Ford Focus 2.0i 2007
RR Silver Wraith II 1977
BMW 320D 2015
Ford Focus 2.0i 2007
RR Silver Wraith II 1977
- Mexican
- Kontaktovat uživatele:
teraz za taku zostavu zaplatis o 100-120 000kc viac. A pockas si 6-8 mesiacov na instalaciu
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
-
- **
platil som 10/2021
ešte v januari to bolo o cca 30tis kč viac, žeby to za další mesiac poskočilo tak?. doležite je si je to poriadne nakonfigurovat a tiež pozeram, že stale malo ludí nevie, že dotacia 205k nieje zdaleka max
možno lepšie písat komplet cenu nech sa v tom ludia nestratia: u mna to bolo 530k kč
ešte v januari to bolo o cca 30tis kč viac, žeby to za další mesiac poskočilo tak?. doležite je si je to poriadne nakonfigurovat a tiež pozeram, že stale malo ludí nevie, že dotacia 205k nieje zdaleka max
možno lepšie písat komplet cenu nech sa v tom ludia nestratia: u mna to bolo 530k kč
BMW i3 120 2019
BMW 320D 2015
Ford Focus 2.0i 2007
RR Silver Wraith II 1977
BMW 320D 2015
Ford Focus 2.0i 2007
RR Silver Wraith II 1977
Teď s ohledem na tyto články, které se začaly dost objevovat jsem zvědavý jak se bude green deal vyvíjet v dalších měsících
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... .seznam.cz
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... .seznam.cz
-
- **
aj ked sa to niekomu počúva tažko, alebo si myslí, že prehánam. tak ako europa sme vo vojnovom stave a primárnym cielom bude hlavne prežit a rusáka držat čím dalej od našich domov.
green deal samotný asi fakt aktualne padá, o to viac nabera na doležitosti sebestačnost a nezávislost. kto vie kde sa dostanu ceny ropy, ked som si viac než istý, že putin ju ma pripravenu na naše vydieranie.
ked som kopal vlastnu studnu, začal topit vlastným drevom a teraz si začal vyrábat aj sám elektrinu, ani v tom najhoršom sne a ma nenapadlo, že to boli pravdepopodobne tie naj rozhodnutia a investice ktoré som mohol spravit
green deal samotný asi fakt aktualne padá, o to viac nabera na doležitosti sebestačnost a nezávislost. kto vie kde sa dostanu ceny ropy, ked som si viac než istý, že putin ju ma pripravenu na naše vydieranie.
ked som kopal vlastnu studnu, začal topit vlastným drevom a teraz si začal vyrábat aj sám elektrinu, ani v tom najhoršom sne a ma nenapadlo, že to boli pravdepopodobne tie naj rozhodnutia a investice ktoré som mohol spravit
BMW i3 120 2019
BMW 320D 2015
Ford Focus 2.0i 2007
RR Silver Wraith II 1977
BMW 320D 2015
Ford Focus 2.0i 2007
RR Silver Wraith II 1977
Hyundai i20 Chic 1,25 (2017-) biela
Opel Insignia GS 1,5 T Innovation(2018-) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8
Mazda 626 V6, Renault 21 , Citroen BX16...
Opel Insignia GS 1,5 T Innovation(2018-) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8
Mazda 626 V6, Renault 21 , Citroen BX16...
Green deal: naopak, právě ta soběstačnost by nám teď měla být hnací silou, k tomu to bylo vymyšlené. Teď už jen posvětit jádro jako čistý zdroj, a jsme v pohodě...
Ropa a plyn, platí tuhle válku...takže my všichni (celá EU)
Ropa a plyn, platí tuhle válku...takže my všichni (celá EU)
Hyundai Ioniq 5 Style, 160kW 4x2
ex Hyundai Tucson 1,7Crdi 85kW Trikolor stargazing blue
ex Citroën C-Elysée Shine 1,6 Vti 85kW
ex Škoda Roomster 1,6Tdi 77kW
ex Škoda Octavia 1,9Tdi 77kW
ex Kia Carens 2,0Crdi 103kW
ex Hyundai Tucson 1,7Crdi 85kW Trikolor stargazing blue
ex Citroën C-Elysée Shine 1,6 Vti 85kW
ex Škoda Roomster 1,6Tdi 77kW
ex Škoda Octavia 1,9Tdi 77kW
ex Kia Carens 2,0Crdi 103kW
s tým úplne súhlasím. práve táto vojenská bezprecedentná agresia môže byť významným poháňacím motorom na oslobodenie sa od závislosti an rope a plyne. Nielen jadro ako zdroj "čistej" energie ale aj obrovské investície na vývoj maximálneho možné zužitkovania rádioaktívneho odpadu (efektívnejšie využívanie jadra).
Dacia Duster TCe 100 LPG Arizona Orange Journey + country pack 01/2024-
Hyundai i20 1.2 62kw CHIC Phantom black + winter pack 8/2017
ex Škoda Fabia 7/2019 - 1/2024
ex Kia cee´d_SW 02/2015 - 08/2017
Hyundai i20 1.2 62kw CHIC Phantom black + winter pack 8/2017
ex Škoda Fabia 7/2019 - 1/2024
ex Kia cee´d_SW 02/2015 - 08/2017