Ad Pirko (a csgut)
Tedy nevím, moje zkušenost je po 14.000 km úplně jiná – nikdy jsem při předjíždění nižší kvalt než trojku nepotřeboval – a to už teda musí být nějaký kopec, malá výchozí rychlost, plné auto atd … při běžném manévru za běžných okolností je čtyřka úplně v pohodě – zkrátka jakmile má motor okolo 2.500 otáček, tak reaguje promptně (samozřejmě, že na dálnici při nutnosti akcelerace ze 100 nahoru mi ani tyhle ty otáčky stačit nebudou, ale to tam ta čtyřka bude mít už o 1500 víc, takže taky v pohodě). Za mě tedy dobrý. Souhlasím s Marasem.
Zkrátka jak se kdysi uvádělo v technických materiálech Rolls-Royce - "Výkon: dostatečný"
Ad téma Vaculík (a další recenzenti SM – např. Kolman, Machala aj.)
Jakkoli respektuju Vaculíkovy znalosti a zkušenosti, tak nelze nevidět, že se čím dál víc stylizuje do role showmana a pozéra. Široké publikum to asi ocení, jistě to pak zvyšuje sledovanost… mně už to ale nějak moc vtipné ani nepřijde. Jiní recenzenti mi sedí víc, ale je fakt, že co se týče technických znalostí, tak Vaculík asi č. 1 ještě dlouho zůstane.
Nějaké „hejtění“

a prosazování koncernu bych mu (ani někomu jinému) ale nepředhazoval. Nutno brát v potaz, že ti chlapi v redakci mají díky testování zkušenosti s mraky aut všech možných tříd a kvalit – co se motorů týče, tak zpravidla výrazně výkonnějších – a taky s jinak nastavenou cenovkou. Ono přesednout např. z nějakého M-B GLE 350 do H i30 a být schopen držet vědomí, že najednou sedím v autě za pětinu ceny a tak na tu pětinu i přizpůsobit své hodnotící limity, to není úplně snadné.