dilema olej-jaky je rozdil mezi oznacenim motoru
Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři
dilema olej-jaky je rozdil mezi oznacenim motoru
zdarec,resim napln oleje ale ani za boha se nemuzu dopatrat jake mam oznaceni nebo podle ceho to zjistit...jedna nebo druha varianta ma rozdilnou napln a jde mi o to tam nenalit neco jineho...hyundai lil olej ktery odpovida variante druhe s oznacenim PF
viz priloha
viz priloha
- Přílohy
-
- Bez názvu.png (22.73 KiB) Zobrazeno 1189 x
- Reklama
Re: dilema olej-jaky je rozdil mezi oznacenim motoru
Do motora patrí to čo píšu v príručke k autu....
Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
A není tam jen překlep a nepatří tam GPF, tedy verze s filtrem pevných částic?
Ten výstřižek je odkud?
Ten výstřižek je odkud?
Hyundai Tucson IceBreaker 1.6 T-GDI 4×4 2019
Ex: Dacia Duster 1.6 SCe 2018
Ex: Fiat Doblo 1.9 JTD 2002
Ex: Dacia Duster 1.6 SCe 2018
Ex: Fiat Doblo 1.9 JTD 2002
- Mexican
- Kontaktovat uživatele:
dam ti jeden tip. Pozri sa do velkeho TP, tam mas kolonku typ motoru
v zasade plati, ze novsou normou nic nepokazis. to PF samozrejme znamena GPF teda filter pevnych castic
v zasade plati, ze novsou normou nic nepokazis. to PF samozrejme znamena GPF teda filter pevnych castic
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
Filtr pevnych castit nema dle papiru,i30 fastbsck 1 0 tgi 88kw 2019,hyundai tam lil od zacatku s normou c2c3 (pro benzinovy filtr pevnych castic)ale v knizce(prirucce) je ze se muzou pouzit obe varianty(je to zduvodnene v knizce tak ze kdyz olej neni v dane zemi (s normou a5 b5) muzete pouzit s c2 c3). Jde mi o to ze bych chtel prejit na normu a5b5 tak jak pisou kdyz nemam filtr castic nebo to mam nechat na tom co tam bylo do ted a nic se nestane ?
Podľa akého papieru nemá GPF? ...... GPF sa začalo montovať od MY 2019... t.j. už autá vyrobené na jeseň 2018 boli s GPF....
I pokud motor nema GPF, vcas meneny ACEA C3 olej mu urcite neublizi. Oleje A5/B5 maji snizenou HTHS viskozitu (C3 normalni), coz se domnivam, ze je horsi nez teoreticky problemovejsi aditivace kvuli omezeni popela u C3 oleje.
diky za info,mel jsem celou dobu koncernove auta,tam to bylo jasne dane,ale tohle je novejsi auto a konci garancka a delam si to sam tak jsem vahal,diky za upresneni
Taky se tu zeptám. Jen pro pořádek - příručku jsem četl, tedy příslušnou kapitolu. Jenže ona je pro víc typů, takže tam u mnoha položek píšou "je-li ve výbavě" To je fajn, ale jak poznám, je-li ve výbavě GPF nebo není, už tam nepíšou.
Takže podle velkého techničáku mám v autě motor G3LE. Už asi 2 hodiny hledám podrobné specifikace motoru, ale o fitru pevných částic jsem nenašel nic.
Chtěl bych si první olej vyměnit cca po 2000 km, protože mikrooděrky tam určitě jsou a těch pár stovek za olej klidně dám. Jenže pořád nevím, jaký olej koupit. Příručka v kap. 8-13 uvádí: ACEA A5B5 Shell Helix Ultra AH 5W30, ale na poslední straně je napsáno Hyundai doporučuje:
Benzinový motor bez GPF: ACEA A5/B5 Helix Ultra Professional AF 5W30
s GPF: ACEA C2/C3 Helix Ultra ECT C2/C3 0W30
Trošku se v tom ztrácím. Prosím, jestli někdo řešil a vyřešil, ať se podělí. Děkuji.
Ještě zmíním, že nechci jezdit do servisu mimo garančku a zbytečně je přeplácet. Navíc si nejsem jistý, co by tam nalili. Mám špatný zkušenosti s autorizovanými servisy. V některých jsou fakt vemena.
Hyundai i30 Fastback, rok výroby 2022
Takže podle velkého techničáku mám v autě motor G3LE. Už asi 2 hodiny hledám podrobné specifikace motoru, ale o fitru pevných částic jsem nenašel nic.
Chtěl bych si první olej vyměnit cca po 2000 km, protože mikrooděrky tam určitě jsou a těch pár stovek za olej klidně dám. Jenže pořád nevím, jaký olej koupit. Příručka v kap. 8-13 uvádí: ACEA A5B5 Shell Helix Ultra AH 5W30, ale na poslední straně je napsáno Hyundai doporučuje:
Trošku se v tom ztrácím. Prosím, jestli někdo řešil a vyřešil, ať se podělí. Děkuji.
Ještě zmíním, že nechci jezdit do servisu mimo garančku a zbytečně je přeplácet. Navíc si nejsem jistý, co by tam nalili. Mám špatný zkušenosti s autorizovanými servisy. V některých jsou fakt vemena.
Naposledy upravil(a) morgRing dne 10 led 2023, 17:56, celkem upraveno 1 x.
i30 Fastback
- Mr. HYUNDAI
Samozřejmě ve Tvém autě GPF je.
25. (OPEL 2.) Astra PHEV GS line
24. (OPEL 1.) Mokka-e Ultimate
24. (OPEL 1.) Mokka-e Ultimate
To Ti k tomu motoru dali čo za príručku... nejakú prehistorickú.... v príručke, ktorú som stiahol z oficiálnej stránky .cz sa operuje s US normami API SN+/SP / ILSAC GF-6... pri benzínových motoroch...morgRing píše: ↑10 led 2023, 17:55 Taky se tu zeptám. Jen pro pořádek - příručku jsem četl, tedy příslušnou kapitolu. Jenže ona je pro víc typů, takže tam u mnoha položek píšou "je-li ve výbavě" To je fajn, ale jak poznám, je-li ve výbavě GPF nebo není, už tam nepíšou.
Ale nedali, tuhle stránku tam mám taky, ale prostě se v tom nevyznám. Když něčemu nerozumím, tak se ptám...
i30 Fastback
Tak sa drž tejto stránky... odkaz na konkrétny typ oleja ako si našiel ten shell je k ničomu, pretože často už po roku je v ponuke olej pod iným názvom.
Ak chceš meniť olej, tak kúp olej spĺňajúci normu API SP. tých nájdeš relatívne najviac, pretože to je aktuálna norma. Na 99% bude mať viskozitu 0W20.
Taký olej tam máš aj z fabriky. Norma API SP prípadne SN+ tam nie je len tak zo srandy... olej s takouto normou obsahuje aditíva proti vzniku detonačného spaľovania LSPI... Spomínané normy ACEA takúto aditiváciu nevyžadujú...
Ak chceš meniť olej, tak kúp olej spĺňajúci normu API SP. tých nájdeš relatívne najviac, pretože to je aktuálna norma. Na 99% bude mať viskozitu 0W20.
Taký olej tam máš aj z fabriky. Norma API SP prípadne SN+ tam nie je len tak zo srandy... olej s takouto normou obsahuje aditíva proti vzniku detonačného spaľovania LSPI... Spomínané normy ACEA takúto aditiváciu nevyžadujú...
Určite by som normu doporučovanú Dibarborom dodržal!
Hyundai i20 Chic 1,25 (2017-) biela
Opel Insignia GS 1,5 T Innovation(2018-) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8
Mazda 626 V6, Renault 21 , Citroen BX16...
Opel Insignia GS 1,5 T Innovation(2018-) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8
Mazda 626 V6, Renault 21 , Citroen BX16...
- Richard555
No už neužívám ale při čtení příručky pro Mazdu CX3 (asi 600stran) jsem zjistil, že do toho motoru mohu nalít v podstatě cokoliv.
Řídké srágory jsou předepsány jen v Evropě 0W/20 , 5W/30 , ACEA A3/A5 API SL, SM, SN . Jinde jsou povoleny v podstatě jakékoliv oleje od 5W 30 , 5w40, 10W40, 10W50 , API SG - SN. Takže asi tak,.Pro motory s DPF - PF by měly být oleje se níženým obsahem popela či oleje pro DPF - PF.
Dá se říct, motoru udělá lépe "olej z Lidlu" který vyměníš za 10000km než superolej který necháš v motoru 30000km
Já se rozhodl pro olej Yacco 5W30 lube GDI
Řídké srágory jsou předepsány jen v Evropě 0W/20 , 5W/30 , ACEA A3/A5 API SL, SM, SN . Jinde jsou povoleny v podstatě jakékoliv oleje od 5W 30 , 5w40, 10W40, 10W50 , API SG - SN. Takže asi tak,.Pro motory s DPF - PF by měly být oleje se níženým obsahem popela či oleje pro DPF - PF.
Dá se říct, motoru udělá lépe "olej z Lidlu" který vyměníš za 10000km než superolej který necháš v motoru 30000km
Já se rozhodl pro olej Yacco 5W30 lube GDI
Mazda CX3 2.0 6°man.,IX55 V6 CRDI 4x4,Santa Fe CRDI VGT 4X4 2005,YAMAHA 125 Majesty 2005,bejvávalo:Daewoo Nubira kombi 2.0 CDX LPG,Škoda Felicia Kombi 1,3MPI,Pontiac Le Mans,Mistubishi Space Wagon,Škoda Favorit,Moskvič 2140,Moskvič 403,skůtr ČZ175