Motorový olej
Moderátor: Moderátoři
Motorový olej
Tucsáček kolegové.
dolévali jste už někdo motorový olej do t-gdi,jestli ano, koupili jste ho v hyundai, nebo jinde, našli jste tu specifikaci co je psána v manuálu ? Trošku mi po 13400km ubylo,cca třetina na měrce,rád bych si olej dolil.
Díky
dolévali jste už někdo motorový olej do t-gdi,jestli ano, koupili jste ho v hyundai, nebo jinde, našli jste tu specifikaci co je psána v manuálu ? Trošku mi po 13400km ubylo,cca třetina na měrce,rád bych si olej dolil.
Díky
- Reklama
Re: Motorový olej
Dolievať pri hladine v 2/3 rozsahu je nezmysel….
čo sa https://www.motorove-oleje.sk/katalog/v ... D=681#main týka vhodného oleja
napr. viď odkaz… podľa príručky… API SP prípadne SN+
čo sa https://www.motorove-oleje.sk/katalog/v ... D=681#main týka vhodného oleja
napr. viď odkaz… podľa príručky… API SP prípadne SN+
Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
nazdárek ,díky. nebudu dolévat hned, ale je lepší mít litr v záloze.
doporučil by som skrátiť výmenný interval na max. 10 000km bez ohľadu na to či je auto v záruke a rovnako sledovať úbytok - či je stabilný alebo sa zvyšuje - trend.
Takže by som teraz nedolieval ale rovno vymenil - kor keď sa blíži zima čo je pre olej - tu už v podstate spotrebovaný - najväčšia záťaž.
Inak ak by sa spotreba ukázala "stabilnou" tak by som naopak dolieval - nevidím dôvod aby olej nebol na mierke na Max.
Takže by som teraz nedolieval ale rovno vymenil - kor keď sa blíži zima čo je pre olej - tu už v podstate spotrebovaný - najväčšia záťaž.
Inak ak by sa spotreba ukázala "stabilnou" tak by som naopak dolieval - nevidím dôvod aby olej nebol na mierke na Max.
Getz 1.4, 04-2006
Nissan Almera Tino 2.0 cvt lpg 2002
Fiat Punto 1.2 16v cvt 2000
Toyota Auris HSD 2012
Suzuki Vitara 1.4 boostrejet 2018
Toyota RAV4 AWD hybrid 2021
Toyota Auris HSD 2012
Zjišťoval někdo co ve fabrice plní za značku jako prvotní náplň motoru pro 1,6 tgdi?
vo fabrike leju to co je prave najlacnejsie. Takze dnes to moze byt Orlen o rok nieco uplne ine. je to nepodstatna informacia.
Getz 1.4, 04-2006
Toyota Auris HSD 2012
Toyota Auris HSD 2012
Vzhľadom na hromadu reklamy na oleje Shell v príručke by som to videl teoreticky na Shell… ale motory sú dodávané zrejme z viacerých fabrík z Kórei (v OEV mám pri výrobcovi motora formulku “Hyundai or Kia KOR”, takže olej tam môže byť v podstate ľubovolný spĺňajúci normu.
-
- *
Prvotní náplň olejů v motorech Hyundai je Shell ...proto i další doporučení na náplň je olej Shell dané specifikace..........Orlen nebo neco podobného opravdu neeee.
Právě proto,že se dělá snad každoročně výběrové řízení,kdo co dodá nejlevněji,tak to , že je Shell v knížce nic neznamená,to bylo i u Škodovky náplň Castrol,kniha Shell či Mobil.
Ono se docela blbě vybírá 0-20w sn+, výběr docela omezen.
Ono se docela blbě vybírá 0-20w sn+, výběr docela omezen.
- to vobec nemusi byt pravda...ramon.celi píše: ↑22 led 2023, 09:34 Prvotní náplň olejů v motorech Hyundai je Shell ...proto i další doporučení na náplň je olej Shell dané specifikace..........Orlen nebo neco podobného opravdu neeee.
a 0w20 je na trhu bezpocet... mozes vyberat... SN+ je prekonana, novsia je SP
Getz 1.4, 04-2006
Toyota Auris HSD 2012
Toyota Auris HSD 2012
V príručke máš normu uvedenú vo formáte API SN+ /SP.. takže automaticky ak nie je SN+ tak sa používa novšia norma SP.. ako písal Slabostka...
Tohle vím,ale já nakupuji tady v kelly, tam je v téhle řadě omezený výběr,víceméně skoro nic,protože to mám půl km od baráku a nejsem zvyklý kupovat poštou ,už i kvůli tomu,když mám něco rodělaný a přijde jiný díl. A hlavně tam mám ceny skoro jak na eshopech.
Primárně dotaz byl na značku přímo z fabriky ,pokud tam někdo odtud dělá.
Výber v AutoKelly máš obmedzený z jednoduchého dôvodu... biznis majú primárne z udržovania v prevádzke starších áut a k tomu majú aj prispôsobený sortiment olejov... či chceš alebo nechceš, budeš musieť kúpiť inde....
Mi.Ha. píše: ↑22 led 2023, 13:24 Tohle vím,ale já nakupuji tady v kelly, tam je v téhle řadě omezený výběr,víceméně skoro nic,protože to mám půl km od baráku a nejsem zvyklý kupovat poštou ,už i kvůli tomu,když mám něco rodělaný a přijde jiný díl. A hlavně tam mám ceny skoro jak na eshopech.
[/quote
-- my sa ti snazime V Dobrom poradit... co leju vo fabrike je nepodstatne - moze to byt aj olej na urovni Tesco znacky.. v kelly sa oleje nekupuju, je kopec overenych eshopov, na oleji ti nema co nesediet.... len pre info osobne som mal v hybridoch 0w20 od Totalu, Motulu, eneos,,.... vyber je fakt velky...
Getz 1.4, 04-2006
Toyota Auris HSD 2012
Toyota Auris HSD 2012
Aj na doliatie Ti stačí aby olej spĺňal danú výkonostnú normu.. viskozita je druhoradá.. a značka na úplne poslednom mieste.
Čo sa týka snahy zohnať identický olej s prvonáplňou ... nemáš absolútne šancu. Aj keď zoženieš taký istý olej (podľa etikety na fľaši) z autorizovaného zdroja tak Ti garantujem, že dostaneš vizuálne, zápachovo úplne iný olej (samozrejme, že bude spĺňať čo má). To by si musel zohnať tú istú šaržu, čo dávali v automobilke... Mám skúsenosť, že som kupoval svojho času do starého passata olej Q8... po roku som potreboval dokúpiť len 3litre (liter ostal spred roka)... tie dokúpené tri litre boli vzhľadovo a zápchovo úplne iný olej ako ten spred roka - základový olej sa zmenil... kupované v tom istom spoľahlivom obchode.... Takže riešiť otázku niečo na spôsob, čo lejú v prvovýrobe je úplne mimo misu.. ako píše Slabostka.
Čo sa týka snahy zohnať identický olej s prvonáplňou ... nemáš absolútne šancu. Aj keď zoženieš taký istý olej (podľa etikety na fľaši) z autorizovaného zdroja tak Ti garantujem, že dostaneš vizuálne, zápachovo úplne iný olej (samozrejme, že bude spĺňať čo má). To by si musel zohnať tú istú šaržu, čo dávali v automobilke... Mám skúsenosť, že som kupoval svojho času do starého passata olej Q8... po roku som potreboval dokúpiť len 3litre (liter ostal spred roka)... tie dokúpené tri litre boli vzhľadovo a zápchovo úplne iný olej ako ten spred roka - základový olej sa zmenil... kupované v tom istom spoľahlivom obchode.... Takže riešiť otázku niečo na spôsob, čo lejú v prvovýrobe je úplne mimo misu.. ako píše Slabostka.