milosh píše: ↑05 led 2024, 08:41
Steve Jobs jednou řekl: Lidé často nevědí, co chtějí, dokud jim to neukážete.
Tak to vidim ja, hodne lidem staci svuj svet a nechapu, ze si mnohe veci mohou usnadnit.
Já bych to řekl trochu jinak. Když něco znáš a používáš dlouhé roky, tak si zvykneš na to, co funguje, co ne, a naučíš se přemýšlet v mantinelech toho, co umíš. I když to bude celkově hloupé řešení, tak ho znáš. Když pak přijde nějaká změna, byť sebelepší, tak to od tebe vyžaduje nějakou investici (čas, mentální energie, ...) si zvyknout na tu novou věc či postup. A pokud nevidíš důvod, proč to dělat, tak to přirozeně vyvolá nějaký odpor. Nikomu se nechce učit se nějaké nové zbytečnosti. A je už celkem jedno, jestli na to řekneš "dělal jsem to takhle na úřadě šedesát let a fungovalo to," nebo "to je tenhle rok už potřetí, co se ten podnikový systém kompletně předělává." Příčina je stejná - proti sobě stojí přínosy, které musíš vidět, proti nejistotě, negativům, a nákladům na změnu.
Odbývat nebo zesměšňovat lidi, kterým se změna nelíbí, to nezlepší. Někdy stačí si poslechnout konkrétní obavy a vysvětlit, proč to není problém. Ale přiznejme si, v rámci digitalizací se často postupuje stylem "práci, kterou dřív dělal úředník/prodavač přehodíme na občana/zákazníka s argumentem 'můžete si to udělat sami i mimo pracovní dobu, hurá' a přitom se navíc zapomene, že jsou lidi, kteří se prostě nedokážou po internetu pohybovat bezpečně, natož aby se vyznali v nějakém zamotaném, nepřehledném systému. A bylo by lepší, kdyby se jim nechala papírová cesta, byť bude vyžadovat cestu do vedlejšího města, nebo hodinové čekání na telefonu, než je tlačit do používání něčeho, z čeho mají v lepším případě panickou hrůzu a v horším skončí jejich technika během prvního týdne v nějakém botnetu a jejich e-identita na černém trhu.
Já tyhle pokroky v digitalizaci vítám, datovku používám jako soukromá osoba už dlouho, daňové přiznání podívám elektronicky... Ale chápu, že ne každý v tom vidí ty přínosy, co já.