Sněhové řetězy

Co se jinam nevešlo - výfuk, kola, údržba, akumulátor, příslušenství, manuály/schémata atd.

Moderátor: Moderátoři

bart31

Re: Sněhové řetězy

Příspěvek od bart31 »

kremator píše: 26 lis 2023, 20:14 Tak to jsou ty řetězy o kterých jsem tu občas psal. Používám je i na blátivých cestách, když jedu fotit do přírody. Pokud si budete, poprvé, nějaké kupovat, dejte si pozor pro jaký rozměr pneu je pořizujete a několikrát si je tréninkově nasaďte na kola, pak je nasazení, v případě potřeby, otázka cca 5ti minut. Po sundání je dám do silnějšího plastového pytle a doma je umyju a po oschnutí zastříknu WD-40, pak je dám do originálního obalu. Vozím si i plastové klekátko a dlouhé nepromokavé rukavice,abych si při nasazování a sundavání neušpinil oblečení a ruce.
Jakou jsi měl prosím tady na svém Tucsonu velikost kol? Já mám 235/50 R19, tak jestli máš stejné a vejdou se. Zjistil jsem teď pár dní před odjezdem do Rakouska, že musím mít řetězy, textilní nestačí, no a posléze jsem zjistil že dle příručky k 19 kolám nesmí být řetězy, jak tu píšete.

Nikdy jsem zatím řetězy nepoužil, tak jsem dle jejich oficiálního konfigurátoru pořídil levnější Pewag brenta 9 XMB 79 (dle konfigurátoru by se měly vejít, otázka jaká bude realita...), ale velikost oček je stejná jako u tvých - 9mm.

Díky moc :)
Reklama

Pedro76
**

Příspěvek od Pedro76 »

k tomu Rakousku... nevím či se nezměnila legislativa, ale ještě 2022 v zimě jsem to koumal, bo jsem jel v zimě Schladming a netušil jsem či nepojedu někde za značku s řetězy... a byly cajk i textilní řezězy... pokud měly certifikaci ÖNORM V 5121 (legislativně, naživo jsem je nepoužil, bo jsem to píchnul ve městě u ubytka a vozil se místní Ski Busy :-)

Jinak v manuálu k Tucsonu po Faceliftu už o nemožnosti dát řetězy na 18 a 19tky není ani zmínka... tak buď tam se změnami na tlumičích udělali víc místa.... a nebo to tam měli jen pro jistotu a smazali to, viz komentáře výše že bez problému fungují řetězy i na verzi před FL s 19tkama...
Hyundai Tucson FL 2024 NX4 1,6 T-GDI HEV 20-Years Luxury Cypress Green Pearl
Hyundai Tucson 2021 NX4 1,6 T-GDI MHEV IMT 132kW/180k Style Premium Sunset Red (prodáno)
Hyundai i30 1,6 T-GDI Hatchback Go Czech Red 2016 (prodáno)
Boryš

Příspěvek od Boryš »

Pokud máte strach že na vnitřní straně kol není místo, tak tu je jedno řešení:
https://www.pewag.cz/shop/pewag-servostar.html
kremator
**

Příspěvek od kremator »

BART
na zimu mám 18" 235/55, řetězy se dají nasadit i na 19" kolo má stejnou šířku i průměr, větší je průměr disku, menší průměr bočnice gumy.
Správně si použil konfigurátor. Pewag nebo Konig jsou jistota.
XMira

Příspěvek od XMira »

Chlapci, bacha na textilní řetězy v Rakousku. Za modrou značkou s povinnými řetězy je to na pokutu jako bez řetězů. Jde o to, že Rakousko neznalo jinou normu, než ÖNORM 5117, která předpokládá jen kovové řetězy. Až před nedávnem Rakousko přijalo evropskou normu EN16662-1, která akceptuje i textilní řetězy. Jenže jejich zákon o provozu na pozemních komunikacích (KDV) 1967, §4 (7) stále odkazuje jen na starou normu 5117.
Asi proto se v Rakousku cítím jako doma - taky pěknej Kocourkov ;-)
Více zde: https://autosock.com/blogs/news/austria ... obligation
Kia Xceed GTline 1.5 T-GDI DCT
ex Opel Astra 1.4 110kW AT
ex i30 1.6 CVVT Tricolor Exclusive
ex Getz 1.4
ex Opel Vectra B 1.6
Odpovědět

Zpět na „Tucson III - Ostatní“