Konektor čidla mazání i30 III

Startování, spojka, převodovka, provozní kapaliny.

Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři

Odpovědět
rigormortis

Konektor čidla mazání i30 III

Příspěvek od rigormortis »

Zdravím, mám velikou prosbu. Minulý týden mi odešel startér, poté, co jsem byl hodinu uprostřed města u zubaře. Předtím žádný problém. Přijela asistenční služba a přes zdroj napojila baterku. Startér stejně nereagoval, jen v něm cvakalo. Následoval odtah do autorizovaného servisu a výměna startéru v rámci záruky. Po nastartování jim v servisu začala svítit kontrolka mazání. Následně zjistili, že jsou z konektoru čidla mazání vytrženy vodiče. Nechci předjímat, co se kde mohlo stát. Asistenčka do motoru vůbec nesahala, já taky ne a hodinu předtím auto normálně fungovalo. Problém však nastává nyní, když dle servisu nejde sehnat nový konektor a neumí jej opravit. Vyrazili mi dech tím, že je možná výměna celého svazku cca za 100k. Prý jestli mám pojištění na zvířátka. To už mi přijde trošku divné a začíná ve mně hlodat červíček podezření. Auto fungovalo, přerušené kabely by se již projevily. A že by v 11 hodin v centru města zaúřadovala dvoukilová kuna a vyrvala kabely z konektoru? Navíc mám plašič kun, o kterém vím, že funguje. Pojištění mám, ale s 5000 spoluúčastí. Ta má prosba spočívá v tom, jestli někdo nevíte, kde by se dal onen konektor sehnat, případně opravit. Všem ochotným předem moc děkuji za případnou pomoc.
Zdeněk

Hyundai i30 III combi, 1.5 dpi, 81 kw, r.v. 2021
Reklama

mozecek

Re: Konektor čidla mazání i30 III

Příspěvek od mozecek »

konektor by se snad dal sehnat na vrakaci, teda pokud jde jen o to ze ti ho tzv. prepinuji .. nicmene kuna zere kabel ne konektory - at uz z duvodu ze neco konkretniho shanis tak ze zajimavosti co mu teda zviratko udelalo by bylo potreba foto (u koncernu ma kazdy dil na sobe cislo, u :hyu: jsem zjistil ze ne vsechno ma cislo takze pak shanis podle obrazku)
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
rigormortis

Díky za reakci, ale bohužel auto stojí stále v servisu. Neměl jsem možnost to ještě vidět a jen mi to sdělili telefonem. Oni sami to prý přepinovat neumí a z vrakáče to beru jako poslední možnost.
mozecek

Příspěvek od mozecek »

Tak jedine ze je ten konektor zarazeny v tom cidle a nejde vyjmout coz by bylo velmi zvlastni .. a potom by to by to museli napinovat stejne a navic by jim chybely dutinky. Bez vice informaci fotek atd nesezenes vubec nic protoze ani nevis co shanis. Bude nejlepsi se tam stavit a opravdu zjistit co s tim je. Take bych se ptal co to cidlo mazani - jestli to je v poradku? resp jestli teda vytahli ten konektor. Jestli ti muzou dat zbytky toho konektoru atd. Protoze co chces delat? Jestli to nejsou schopni ani napinovat tak stejne na vrakac. Tam ufiknout konektor i s kusem kabelu a napaji/nasvorkuji ti puvodni kabel k tomu ustrizenemu. Pokud ten konektor nebude zkorodovanej tak bych se z vrakace nebal.
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
103kw
*

Příspěvek od 103kw »

Já tomu rozumím tak, že je přetržený kabel mezi konektorem a zbytkem kabelového svazku. Servis oficiálně nemá jak kabel spojit, proto navrhuje výměnu celého svazku. Za mně by stačilo ty dva drátky spájet a zaizolovat, ale to není oficiální opravárenský postup. Práce na 10". Tady žádný vrakáč nepomůže.
motorol

Příspěvek od motorol »

Pokud kuna překousala kabel, tak se obávám, že aby auto bylo ještě v záruce, tak výměna svazku. Samo jde to spojit, zaizolovat a jezdit dál, ale pokud by pak byla potřeba nějaká záruční oprava, tak elektrika souvisí se vším a nějaké spájeni by brali jako neautorizovaný zákrok a svedli by na to pomalu i to, že upadlo kolo.
Aktuálně: Hyundai i30 2014 new weekend 1,6 MPI
Dříve: Renault megane II sedan 1,6
Felicia 1,3
š105
mozecek

Příspěvek od mozecek »

Opravu konektoru u ridici jednotky bych urcite nedoporucil - preci jen se tam muze potkat kde co a zpusobit cokoli a nikdo to nedokaze ani nevyvrati. Kabel k senzoru co ma 2 max 3 piny kde se prakticky s jejich spinanim pocita bych za riziko nepovazoval. Navic prumerne znaly a zrucny clovek to udela tak ze to bude v 100% kvalite, vodotestnosti a spolehlivosti a mozna takova oprava bude dokonce mene problematicka a mene rizikova nez vymena celeho svazku - aneb co funguje do toho se nejebe.

Nicmene a to bude zajimavejsi .. nechal bych si to cele ukazat na rampe. Kdyby tam byla zavada mazani pred tim, tak normalni chlap s autem, co mu sviti nebo blika olejnicka nepojede, protoze vi ze to muze byt jeho posledni kilometr a kdyz to ma v zaruce tak zastavi a hned vola asistenci. Takze tam zavada mazani nebyla. Pravdepodobnost ze kuna vyrvala kabel a tim pokazila starter se blizi nule, ty dve veci spolu nemaji zadnou souvislost ani po elektricke strance. Stejne tak nulova prevedpobnost je ze se behem jednoho okamziku pokazi starter a jeste prijde pani megakuna rvat kabely (normalne je jen kouse a prokouse izolaci ci hadicku, zelezo neurve). Jak starter tak cidlo tlaku/hladiny oleje je u motoru a jen si tak tipnu ze budou vedle sebe. A jestli to bude vedle sebe nebo dokonce pod starterem tak to proste vyrval, kdyz vymenoval starter ptze to neodpojil nebo se mu to tam treba zamotalo. V tom pripade bych od toho dal ruce pryc a nechal to opravit servis - protoze je to mnohem pravdepodobnejsi nez zcela nepravdepodobne scenare s kunou. Jestli to budou pajet nebo si na vlastni naklady vymeni cely svazek zalezi na nich a dokonce bych trval na zapisu teto opravy do protokolu.
Way

Příspěvek od Way »

Mě kuna navštívila asi po dvou měsících od zakoupení vozu, kde mi překousala kabely od vstřikovačů paliva, kde byla možnost oprava pájením cca 2tis., nebo právě výměna svazku za 100k kterou jsem podstoupil se spoluúčastí 5tis. Nechtěl jsem riskovat zbytečné problémy s pájeným spojem :)
Hyundai I30 HB 2021 | Comfort | 1.5 DPI | 60.000km |
willy50

Příspěvek od willy50 »

Několikrát jsem opravoval překousané kabely, skoro ve všech svých autech. Naposledy v současné i30 - překousaný svazek od labda sondy. Kuna je holt škodná :lol:
Nikdy s těmi spoji nebyl problém. Samozřejmě musí být z obou stran kabel, pokud je vytržen z konektoru, pak je to horší, neb piny/konektor běžně neseženeš.
Každopádně pokud je to natvrdo vytržené tak to jde za servisem, chtěl bych vidět tu kunu, která by to dokázala.
Nevím jak se zaznamenávají chyby, ale podle vyčtených dat by snad mělo jít zjistit kdy k chybě došlo?!?
A ještě jedno - 100k za kabelový svazek? To budou vyměňovat dráty v nějaké středně velké elektrárně?!?
Pak se člověk diví, kolik chce pojišťovna za pojistku! ](*,)
rigormortis

Děkuji všem za odpovědi, problém je vyřešen. Podařilo se sehnat starší konektor s kabely a napojí se místo původního. Ještě k těm kunám...chápu, že kuna kabely překouše, ale že by je při své váze 1,5 kg vytrhla z konektoru, který zůstane na čidle? V každém případě bude napojení nového konektoru provedeno spojením kabelů, což je pro tuto chvíli asi nejlepší varianta. Konektor sehnal technik z autorizáku.
Odpovědět

Zpět na „i30 2016- Motor a převodovka“

TOPlist