no ja som zabehaval klasicky ako sa diesle zabehavaju (aj ked vam v predajni povedia ze staci do 1000 km jazdit opatrne do max 3000 rpm).
» do 1000 km som jazdil na max 3000 rpm .. min 1800-1900
» do 3000 km som isiel max 4000 (len obcas), ale vacsinou iba do max 3500
» nad 5000 km si uz za vodou a je to pohoda.
diesel bude mat svoj vykonnostny maximum asi pri 60000 km - teda podla mojich skusenosti. po tejto hranici to pojde so spotrebou pozvolna hore. ale to skoro nepoznas.
najlepsie ide diesel po asi cca 30000 km.
inak na diesel s turbom plati zasada nejazdit stale na nizkych otackach ale niekedy to aj prehnat do 4000-4500 otacok. ked budes jazdit stale na nizkych otackach auto bude lenive a moze sa ti znicit aj turbo. staci ho len z casu na cas prehnat.
ja mam spotrebu priemernu cca 5,6 - 5,8 litra. 90% casu mesto (BA) zvysok dialnica. ked idem dialnicu a idem podla predpisov a len pri predbiehani tomu pridam tak mam asi 5,8-6,2 (zavisi podla zatazenia auta).
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
velmi dolezite upozornenie pre tych co maju dieslove motory s turbom.
po namahavej streke je potrebne pockat 30-60 sekund nez motor vypnete. viac nie. to je potom uz zbytocne.
ja to robim tak ze ked viem ze zastavim a vypnem motor netlacim uz predtym tak 1 minutu na plyn ale idem pozvolne.
inak ja mam aj taky stitok na lavej strane na dverach kde to je napisane Twisted Evil
ked motor nie je zohriaty a mate najazdene aj 200000 km musite do toho momentu ako sa motor zahreje na prevadzkovu teplotu + 1 min este k tomu jazdit najlepsie max 2000-2200 otacok.
diesel sa vam potom odvdaci bezproblemovym chodom a ziadnou poruchovostou.
v zime plati max 2200 rpm ked je studeny, ziadne prudke pridavanie ale pozvolne (kazdy majitel diesla ktory ho ma dlhsie vie kedy sa motoru chce a kedy nie) a po zahriati pockat este tak 1-3 minuty na dostatocne zohriatie aj oleja v prevodovom ustroji.
dolezite je netlacit na plyn ako cvok a drzat sa na uzde. ved ked sa to zahreje tak sa vysantite ako Twisted Evil
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)