Jaký olej?

Motorové součásti, spojka, provozní kapaliny

Moderátoři: Martun, Moderátoři

Odpovědět
Donald
**
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký olej?

Příspěvek od Donald »

Musím začít od konce: CRDi 1.5 v accentu nemá s Mercedesem nic společného. Konstrukčně vychází z CRDi 2.0, který připravila pro Hyundai a později pro Chevrolet italská společnost VM Motori (součást koncenru Detroit Diesel). Původně to byl průmyslový motor, stabilák, jenž prošel postupným vývojem a objevil se např. ve Fordu Scorpio 2.5 l... Motory CRDi 1.5 a 1.6 je vlastní vývoj Hyundai, ale samosebou vycházel z předlohy VM Motori.
Nemohu posoudit, jaké nároky na mot. olej má výrobce u současného accentu CRDi. Ale měl jsem starý tříválec CRDi a tam v manuálu, jestli mě paměť neklame, je uvedena norma API CE a nebo lepší. Viskozita podle regionálních/klimatických podmínek. Vím však jistě, že stejný požadavek je u elantry, tedy API CE nebo lepší, což znamená CF. Viskozita není striktně udávaná, ale platí, že přípustný je jak hustší olej 15w-40 minerál, tak i tzv. polosyntetika 10w-40 nebo tzv. plná syntetika 5w-30 /40/.
Ale ať mi nikdo netvrdí, že motor CRDi 1.5 80 kW musí podle výrobce mít olej 5w-30. Viskozitní třída totiž nic nevypovídá o výkonostní specifikaci, tedy o kvalitě a potenciálu oleje. Pokud jde o značky oleje, EU zakazuje, aby výrobce nařizoval použití konkrétní značky, pokud nemůže prokázat, že motor byl vyvíjen současně s tímto specifickým olejem a ten má lepší vlastnosti než konkurenční stejné výkonové specifikace a viskozity. Proto výrobci mohou doporučit, např. Peugeot Total nebo Renault Elf, ale ne nařizovat. Bylo by to porušení hospodářské soutěže.
Ještě k oleji W5. To, že se prodává v Lidlu neznamená, že ho vyrobil Lidl na lince, kde se vedle vyrábí margarin. Lidl na něj dal jen svou obchodní značku. Jde o high tec olej Made in Germany a skoro bych se vsadil, že naprosto totožný olej pod jiným logem nabízí např. Shell, Mobil, nebo Cinol. A proč stojí tak málo? Protože se prodává v diskontu bez drahé značky.
Tím nechci nikomu vymlouvat prověřené oleje jiných značek. Jen se usmívám nad tím, jak jsou motoristy tyto oleje prověřeny. Zřejmě s nimi byli v laboratoři na důkladných testech, ha ha.
Post scriptum: Slovákům doporučuji používat jen Madit - olej vyvinutý do slovenských podmínek!
Ford Mondeo TDCi 96 kW, Euro 4
Elantra, model 2004, CRDi (zůstala v rodině)
Dříve: Accent, model 2003, CRDi (zůstal v rodině)
Reklama

Donald
**
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donald »

Ještě poznámku k americkým a evropským nornám: Je to stejné jako používat centimetry nebo palce. Špičkový olej, o něž se tu bavíme, má kvalitu stejnou podle ACEA i API. Americká norma API mi přijde přehlednější, univerzálnější a proto se podle ní orientuji. Ergo kladívko, raději měřím v centimetrech, ale budu-li měřit v palcích, nic to na délce předmětu nezmění.
Komplikace nastává pouze v případě, že motor používá filtr pevných částic nebo jde o systém TDI PD. Pak olej musí plnit specifické požadavky podle podnikové normy. Pokud se nemýlím, to není případ accentu.
Donald
**
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donald »

Ještě pro mexicana: W5 z Lidlu splňuje tyto normy: API : SM/CF
ACEA : A3/B4 A3/B3
VW: 502.00/505.00
MB:229.3
BMW: Longlife 98
GM-LL-B 025

Pochopitelně, nemusíte tomu věřit...
Mexican
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

Donald píše:Ještě pro mexicana: W5 z Lidlu splňuje tyto normy: API : SM/CF
GM-LL-B 025

no vidis, ze aj pre nas Eurofanatikov sa cosi naslo :-) BTW D4FA motor je uplne nieco ine ako starsi CRDi 2.0 a trojvalec 1,5 CRDi pouzivany v Accentoch LC. V manuale sa pise minimalna norma ACEA B4 a API CH-4 (teraz do toho pozeram)
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
Donald
**
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donald »

No sláva, tak jsme se konečně našli.
Jak vidíte, tento W5 odpovídá normě B4. Takže žádný strach z něho...
Samozřejmě, že čtyřválec CRDi 1.5 je jiná káva než starší diesely od H. Má mnohem vyšší specifický výkon, pracuje s vyššími tlaky, je kultivovanější atd. Dá se říct, že Vám ho závidím. Ale i ten starší dvoulitr 83 kW není k zahození, jsem s ním spokojený.
Hardcam

Příspěvek od Hardcam »

Donald: jinak kava nevim...mozna jsem jel ve spatnem bazarovem kousku, mne to prislo stejne, jen ma Aca tizsi chod, coz je dane najezdem km, muj kousek mel 30tkm...ja zavidim jinym modelum 2.0 CRDi VGT103kW, to by byla v Accentu dobra strela, skoda, na trhu by nemel uplatneni...dokazu si predstavit pohledy lidi, kdyz je predhani maly, ale silny sedan.
Hyundai Tucson 1.6 T-GDI Style 7DCT 4x4
Škoda Scala 1.6 TDI Style 7DSG
Škoda Octavia IIIFL 1.6 TDI Style DSG

Hyundai i20 1.4 16V Premium Plus - Panorama, FullLeather, Bi-xenon, Android Auto
Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
Hyundai i40CW 2.0 GDI Style 6AT
Mexican
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

Hardcam píše:Donald: jinak kava nevim...mozna jsem jel ve spatnem bazarovem kousku, mne to prislo stejne, jen ma Aca tizsi chod, coz je dane najezdem km, muj kousek mel 30tkm...ja zavidim jinym modelum 2.0 CRDi VGT103kW, to by byla v Accentu dobra strela, skoda, na trhu by nemel uplatneni...dokazu si predstavit pohledy lidi, kdyz je predhani maly, ale silny sedan.
s tym podvozkom a brzdami si to radsej nechcem predstavovat.. plsu dalich 20-25 kg na prednu napravu, panboh nas ochranuj
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
Hardcam

Příspěvek od Hardcam »

Mexican. samozrejme, ze brzdy, spojku, vse prizpusobit, ne tam jen hodit motor, to je jasny...ale jako majitel musis uznat, ze by se Ti do toho Nemecka jezdilo trochu jinak :mrgreen:

Hyundai i20 1.4 16V Premium Plus - Panorama, FullLeather, Bi-xenon, Android Auto
Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
ZdeněkSvoboda

Příspěvek od ZdeněkSvoboda »

Já jsem s motorem max. spokojenej.
Nechci tu machrovat, ale s tímhle motorem jsem dal i 2,0l novou octavii do kopce a to bych vám přál ten pohled toho týpka, který mě na rovině předjel a já mu to potom v táhlém kopečku oplatil :lol:
trošku off-topic, ale je to příjemný, když na vás doráží silnější auta s domněnkou...áááá hnujdai, mrdka, toho dám a ono prd.
Nechci tu zakládat nové téma...Blázen na silnici... apod :lol: , ale občas, když si o to někdo řekne, pozlobím :twisted:
Současnost: Škoda Octavia combi 1.6 TDI 77kW (chip na 96kW), Elegance (2012)
Minulost: Hyundai Accent 1.5 CRDi 81kW, Elegance (5/2008 - 8/2015)
Otcovo: Hyundai i20 1.2i 57kW, Inclusive Plus Comfort (9/2011)
Mexican
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

Hardcam píše:Mexican. samozrejme, ze brzdy, spojku, vse prizpusobit, ne tam jen hodit motor, to je jasny...ale jako majitel musis uznat, ze by se Ti do toho Nemecka jezdilo trochu jinak :mrgreen:
mne by sa do dojclandu jazdili lepsie ak by tam bol tempomat & sestka... nad 150 nejazdim, nema to vplyv na cas a je to dost namahave prave preto ze nad 150 uz Accent nie je moc vo svojej kozi.. no ale nebudeme zabiehat do OT
Hardcam

Příspěvek od Hardcam »

Zdenek: takovych pocitu zazijes urcite vic, 2.0 TDI Octu jsem tez pokoril, kamarad porad vychvaloval a vychvaloval, jak je ta jeho firemni Octavie bozska, musel jsem to risknout :shock: s Elantrou to uz neni co to byvalo, 83kW/1400kg dneska uz na nejake zavodeni bohuzel moc nestaci, ale se 140 konovou Lantrou, jo, to byly casy... :mrgreen:

A abysme nebyly OffTopic, tak dnes jsem do CRDi nalil Champion 5W40 Syntolube PI urceny primo do turbodieselovych motoru, tak se muzete mrknout na specifikace, zda by splnilo pozadovane normy (http://www.olejshop.cz/oleje/automobilo ... _01-5litru).
Do Getze (benzin) jsem nalil Champion 5W40 Sayntolube DC (http://www.znackoveoleje.cz/znackoveole ... C-5W-40-5l), kdyby nekdo z Accentaku benzinaku hledal tip :mrgreen: jsem zvedavy, zda ten cenovy rozdil mezi W5 a Championem motor pozna :mrgreen: abyste nerekli, ze furt liju ty "levny sragory"

Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
cert
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cert »

Donald píše:Ještě pro mexicana: W5 z Lidlu splňuje tyto normy: API : SM/CF
GM-LL-B 025

Znáš to jak se říká že papír snese všechno....
Osobně bych uvítal kdyby na tom oleji W5 napsali Pro LIDL vyrábí .... To že tam je napsáno že je z Německa nic neznamená. Údajně zrovna v Německu se zabývá hodně firem tím, že recykluje použitý olej - ten pak samozřejmě nevydrží tolik co ten, který jede teprve "první kolo". V tomhle případě je řešení to co dělá Hardcam - prostě měnit po 7-8 tis. km. To ten olej snese.
Hyundai Accent 1,6i CVVT Elegance, Velvet Red (TZ), BORBET CA, audio MAGNAT, MAD Classic Collection, 10/2008
Hardcam

Příspěvek od Hardcam »

cert: i kdyby to byl nejdrazsi Castrol nebo BMW s longlife olejem, menil bych ho v tomto intervalu. Kdyz jsem si diesela poridil, doporucil mi to kamarad mechanik z Hyundai i muj mechanik. U Getzika menim po 10-12tkm, to mi prijde tak nejak oprimalni. Kdyz vidim vytekat hustou cernou kapalinu, je mi toho motoru lito. Beru to jako takovou omluvu me byvale Lantre, ktere jsem jednou nechal olej omylem 27tkm :oops: od te doby jsem na to pes.

Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
Donald
**
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donald »

Nechme W5 v klidu pracovat!
Když jsem koupil jetou elantru, zjistil jsem, že tam je po 29 tisících km pořád 1. náplň oleje, dokonce silně pod ryskou. Ještě štěstí, že se tam vejde skoro 6 litrů a tak úbytek nebyl kritický. Od té doby jsem najel přes 40 tisíc a měním obyč. minerál po 11 až 12 tisících. Zdá se, že motor a vše okolo je v nejlepší kondici. Od jara už budu dávat 5W-40. Jezdím spíš delší štreky, v zimě pátek a neděle cca 80 km. Vtip lehkoběžného oleje spočívá v tom, že okamžitě maže motor a ten neběží "na sucho", tudíž nedochází k opotřebení. Navíc se snižuje i spotřeba, neklade takový odpor.
Jak mi Hardcam jistě potvrdí, motoricky možná ela na accent nemá, ale jízdními vlastnostmi a brzdami stále vítězí. Ano, ten silnější dvoulitr by se mi líbil. Speciálně toto:http://www.tipcars.com/applications/a_s ... 3976176000
Donald
**
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donald »

No, nepovedlo se zkopírovat, tedy: Na tipcars.com je KIA Magentis, 2.0 CRDi, 103 kW, zánovní, 13 tisíc km, 298 000,- Hned bych do toho šel!
Odpovědět

Zpět na „New Accent - Motor a převodovka“