Re: Zavady ceeda. edit: + i30
Moderátoři: 89majlo96, nulda, Moderátoři
Re: Spotřeba i30
Na ten výkon je spotřeba adekvátní, po 8000km spotřeba dle PP 6,2l dení ježdění do práce. cca 70 km tam i zpět. Převodovka je sice krátká ale pro naše účely je vhodná, s autem nejezdíme po dálnici.
Škoda O III 1,6tdi 7°DSG
Hyundai i30 1,4 cvvt 2010 (prodáno)
- Reklama
Na poslední nádrž (kvalita ONO) jsem měl průměr 5,6L/100km a to jsem v tom měl dost krátkých pojížděk po městě a asi 30km s plně naloženým vozíkem (odhadem 5-6metráků). Zhruba polovinu jsem najel sám, zbytek ve dvou či ve třech. Žádná ekojízda, ale ani žádná dálnice - průměrná rychlost byla 55km.v.mojmir píše:S 1.4 benzínem se ti to moc nepovede,trochu jo,ale pod 6l stabilně nepůjdeš.Chvilkově jo,ale pak příjde jedna jízda po dálnici nebo trochu ostřejší jízda a celou dobu udržovaný průměr je v ......Já už jsem vzdal nějaké hlídání průměru,na to jsem jsi mohl koupi fabku htp.A jestli mi to veme o 16 korun na sto km víc nebo míň je fuk.Tak jsi dám o jedno pivo míň a jsem na stejném.Hlavně že v ochcávkach apod čumí co je to předjíždíMates píše:Mám najeto cca 500 km jezdím vrámci předpisů a spotřena je 6,6 l. Snad se mi to ještě povede snížit.
1.6cw cvvt, pětikvalt
Jojo, to by sedělo, mám najeto 2400 a spotřeba 6,6 a ze začátku byla 6,8 ale mám neustále zapnutou klimu a auto skvěle táhne, fakt mě baví to točit. Prýma zvuk a super pocit ze síly. Mě těch 66kw uplně stačí, naopak mi přijde, že je ho až moc. větší výkon mi přijde vhodnej tak leda na okruh, na silnicích je to uplně mimo. Před koupí jsem z toho měl trošku strach, ale žádnej kopec neodolá a zrychluje naprosto neústupně.tricarkovej píše:Jezdilo to kolem 6,5 l ale po 10 000 km to kleslo a už se to ustáilo, Město jezdím kolem 5,5 a mino město když to projíždím více tak pod 5. Jsem spokojenej a moc si to užívám ikdyž je to jen 66 kW tak mě to na naše silnice stačí.
Někde jsem četl, že tempomat je na úkor spotřeby, ale tomu moc nerozumim, protože když mám zařazenou 6ku a zaplej tempomat, tak to musí žrát stejně jako s 6tkou bez tempomatu.
Zajímavé je, že jsem zkoušel jet po dálnici cca 120 km 140cítkou a měl jsem uplně stejnou spotřebu jako při zpáteční cestě kdy jsem jel 130cítkou....to bylo 6,7/100
Hyundai i30cw CRDi 66KW hnědá 2011
-
- Kontaktovat uživatele:
standas: tempomat nema rozum a nevidi profil trati... takze trebas z kopce vypne uplne plyn a hned do kopce pak da plnej... zatimco Ty, jako predvidajici ridic z kopce to trosku rozjedes a do kopce uz nedavas plnej plyn ale vyjedes ho temer setrvacnosti..... a rozdil spotreby je markantni.. proto se tempomat trebas nehodi do kopcoviteho ci jinak natocneho profilu trati, kde Ty jedes rozumem... to je jen priklad
H Tucson 1,6 T-GDI Go! od 10.5.2018
S Octavia combi SLX 2,0 od 3.5.2017 - 10.5.2018
H Genesis coupe 3,8 od 29.5.2014 - 22.3.2017
K Magentis 2,7 V6 EX+ od 8.5.2014 - 23.3.2016
H i30 1,4 Comfort+ESP od 25.8.2010 - 8.5.2014
H Sonata 2,5 V6 LPG - do 21.7.2010
S Octavia combi SLX 2,0 od 3.5.2017 - 10.5.2018
H Genesis coupe 3,8 od 29.5.2014 - 22.3.2017
K Magentis 2,7 V6 EX+ od 8.5.2014 - 23.3.2016
H i30 1,4 Comfort+ESP od 25.8.2010 - 8.5.2014
H Sonata 2,5 V6 LPG - do 21.7.2010
-
- **
standas píše:Jojo, to by sedělo, mám najeto 2400 a spotřeba 6,6 a ze začátku byla 6,8 ale mám neustále zapnutou klimu a auto skvěle táhne, fakt mě baví to točit. Prýma zvuk a super pocit ze síly. Mě těch 66kw uplně stačí, naopak mi přijde, že je ho až moc. větší výkon mi přijde vhodnej tak leda na okruh, na silnicích je to uplně mimo. Před koupí jsem z toho měl trošku strach, ale žádnej kopec neodolá a zrychluje naprosto neústupně.tricarkovej píše:Jezdilo to kolem 6,5 l ale po 10 000 km to kleslo a už se to ustáilo, Město jezdím kolem 5,5 a mino město když to projíždím více tak pod 5. Jsem spokojenej a moc si to užívám ikdyž je to jen 66 kW tak mě to na naše silnice stačí.
Někde jsem četl, že tempomat je na úkor spotřeby, ale tomu moc nerozumim, protože když mám zařazenou 6ku a zaplej tempomat, tak to musí žrát stejně jako s 6tkou bez tempomatu.
Zajímavé je, že jsem zkoušel jet po dálnici cca 120 km 140cítkou a měl jsem uplně stejnou spotřebu jako při zpáteční cestě kdy jsem jel 130cítkou....to bylo 6,7/100
Je to paráda s tím jezdit. Já přesedlal z fiat brava 1,4 12 V 59kW. není tam nárůst výkonu tak znát přeci jen i fiouš se uměl rozjet ale je to jiný styl jízdy. turbo se probere u 1750 o/min. A pokud potřebuješ předjet tak to úplně stačí. V rodině máme i 1,4 cw 80 kW jezdí dobře ale zabírá úplně jinak. Dnse nejde ani o výkon jako krouťák, my máme cca 230 1,4ky mají cca 130 a to dělá ten rozdíl. Kopec beru i na 4ku a jede to a při rozjetém autě i 5 to veme, na pětku se dá brázdit i okruh v městě 60-70 km/h když je kopec dolů i 50/h. jsem spokojenej. Právě tempomat ty udržuje stejnou rychlost a tlačí plyn ale když jedeš sám tak z kopce plyn ubereš a stejně tam máš 130 nebude to tím???
I 30 1.6 99 kW GDI WEEKEND
I 30 1.6 66 kW crdi clasic
To by mohlo bejt, až zas pojedu na vysočinu tak zkusím tam s tempomatem a nazpět bez. Ale s je to super, používám i ve městě a je to paráda když člověk konečně nemusí pořád koukat na budík jestli nejede moc nebo málo.
A nevím jestli se mi to jen nezdá, ale přijde mi, že s tempomatem to má větší výkon. Možná nějaká softwarová záležitost, protože když ho zapnu tak to při jízdě do kopce vždycky trošku zabere.
A nevím jestli se mi to jen nezdá, ale přijde mi, že s tempomatem to má větší výkon. Možná nějaká softwarová záležitost, protože když ho zapnu tak to při jízdě do kopce vždycky trošku zabere.
Kdyz zapnu tempomat v Ostavii v kopci taky mi auto zabere, to asi aby tempomat dokazal udrzet zvolenou rychlost, za okamzik je to ok, tempomat taky reaguje mene citlive nez noha.
Škoda O III 1,6tdi 7°DSG
-
- **
Asi je to vážně jak jsem psal, tempomat je naprogramovanej ale ty v noze máš cit proto jezdíš za méně než s tempomatem vnímáš silnici kolem kdežto pempomat ma danou hodnotu co má držet. Mám jen clasic výbyvu ale stačí mi to. Koupil jsem to v akci nafta v ceně benzínu takže si nestěžuju. Litá kola deflektory na okna a jsem spokojenej.
I 30 1.6 99 kW GDI WEEKEND
nejlepší je to asi vyzkoušet ......ale s tempomatem je to fakt pohoda
NE standas, ale hlobilp má pravdu.
S tempomatem to je pohoda, ano, ale i v USA posledních 14 dnů (Chevrolet Camaro) to místo 10 litrů při lehké noze bez tempomatu bralo 12 s ním... a to jsem měřil v totálních rovinách, pouště Colorada, Arizony, Utahu (Bonneville Salt Flats například). Tempomat je pohodlný, ale hloupý.
Samozřejmě že takový osmivál by v Evropě jezdil za 15-20 litrů, právě v těch USA na rovinách se dal držet v normě a to mu občas člověk pádlem na volantu zařadil dvojku, pedál na podlahu a huuuuuuu až do 90 mph (=144 km/h, většinou už ilegální rychlost).
S tempomatem to je pohoda, ano, ale i v USA posledních 14 dnů (Chevrolet Camaro) to místo 10 litrů při lehké noze bez tempomatu bralo 12 s ním... a to jsem měřil v totálních rovinách, pouště Colorada, Arizony, Utahu (Bonneville Salt Flats například). Tempomat je pohodlný, ale hloupý.
Samozřejmě že takový osmivál by v Evropě jezdil za 15-20 litrů, právě v těch USA na rovinách se dal držet v normě a to mu občas člověk pádlem na volantu zařadil dvojku, pedál na podlahu a huuuuuuu až do 90 mph (=144 km/h, většinou už ilegální rychlost).
I 30 CW Plus 1,4 CVVT LPG 08/2010
Netvrďte, že jdu za každou cenu proti proudu, myslete si, že si rád udělám vlastní názor
Netvrďte, že jdu za každou cenu proti proudu, myslete si, že si rád udělám vlastní názor
ale to mi prostě nikdo nevymluví, že když jedu po d1 130ítkou, mam zařazenou 6tku a dam tempomat, že mi to bude žrát víc. Kdyť to ani nejde a plynulá jízda je nejekonomičtější.
Samozřejmě něco jiné asi bude při jízdě v kopcovitém terénu
Pokud bude profil trati "absolutní" rovina, tak je jedno, jestli máš tempomat nebo ochrnutou nohu. V takovém případe není potřeba regulovat výkon..standas píše:ale to mi prostě nikdo nevymluví, že když jedu po d1 130ítkou, mam zařazenou 6tku a dam tempomat, že mi to bude žrát víc. Kdyť to ani nejde a plynulá jízda je nejekonomičtější.
V reálu je terén vždy nějak nerovný, a tam - pro někoho nepochopitelně - tempomat žere více. Je to proto, že je to vlastně governor = udržuje konstantní otáčky motoru bez ohledu na jeho zátěž, tedy bez ohledu na spotřebu. Tam kde rozumný řidič s lehčí nohou na plynu s okamžitou spotřebou 7L do kopce ubere třeba ze 130ti na 125 nebo 120, ale udrží onu spotřebu do 7L, tak tempomat si přidá paliva a budeš třeba na 9L. Rozdíl ve spotřebách bude vždy silně individuální v závislosti na potřebném výkonu (rychlosti, aer. odporu, zatížení, tlaku v pneumatikách, směru větru..) a účinností motoru při dané rychlosti (=daných otáčkách).
Ve 110ti to může být třeba 0,1L/100km čili skoro neměřitelné, ve 140ti třeba 0,5L vždy podle toho, jestli je to kombík se střešním boxem nebo přívěsem, kupé..
GrandeurHG300
(i30cw 1.4CVVT/80kW 7,2l/100km, LPG 8,4l/100km, E85 8l/100km)
(i30cw 1.4CVVT/80kW 7,2l/100km, LPG 8,4l/100km, E85 8l/100km)
standas, at chces nebo ne, z logiky spotreba na tempomat vzroste, vyzkouseno 6 lety praxe na dlouhych trasach (600-1200km), je to komfortni funkce, elektronika s odberem a plyn, byt v male mire, udrzuje porad.
Hyundai Tucson 1.6 T-GDI Style 7DCT 4x4
Škoda Scala 1.6 TDI Style 7DSG
Škoda Octavia IIIFL 1.6 TDI Style DSG
Hyundai i20 1.4 16V Premium Plus - Panorama, FullLeather, Bi-xenon, Android Auto
Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
Hyundai i40CW 2.0 GDI Style 6AT
Škoda Scala 1.6 TDI Style 7DSG
Škoda Octavia IIIFL 1.6 TDI Style DSG
Hyundai i20 1.4 16V Premium Plus - Panorama, FullLeather, Bi-xenon, Android Auto
Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
Hyundai i40CW 2.0 GDI Style 6AT
standas píše:ale to mi prostě nikdo nevymluví, že když jedu po d1 130ítkou, mam zařazenou 6tku a dam tempomat, že mi to bude žrát víc. Kdyť to ani nejde a plynulá jízda je nejekonomičtější.
No já nevím, jels vůbec někdy po té D1, kterou volíš jako příklad?
Cituji Tři sestry, "u Humpolce v příkrým kopci, tam co bouraj politici..." .-)
Nutno pokračovat? Ne. Proč tam asi dávají značky "zimní výbava" (na sjezdy z dálnice)?
I 30 CW Plus 1,4 CVVT LPG 08/2010
tak to by možná vysvětlovalo, proč to žere uplně stejně při 130 jako při 140