Bohužel se mi dostalo té „cti“ přispět také do vlákna nehody – tentokrát vlastním přičiněním.
Služební KIA Ceed II, úterý povečer poblíž obce Kamenice (u Jihlavy). Silnice 2. třídy, přehledný úsek, kvalitní povrch, přiměřená rychlost (cca 80 km/h), sucho (ačkoli mrzlo), žádná komplikace (zvěř, jiné auto apod.). Jen ta vozovka je tam trochu užší a krajnice je hned za čárou. Velmi mírná levotočivá zatáčka a já se na okamžik podíval na display telefonu (řádně upevněný na palubce), a chtěl si kliknout na údaj v navigaci… a už jsem brousil škarpu. Po cca 50 m jsem zastavil o betonový sloup VN – vzal jsem ho ale bokem, takže mě vlastně jen zbrzdil a já pokračoval ještě kus dál. Zpomalení tak bylo poměrně pozvolné. Kdybych sloup nabral přímo, stačilo by být jen pár cm víc napravo, tak by bylo hůř. Asi bych dnes tuto zprávu nepsal.
Auto samozřejmě na odpis – o škarpu se ze závěsů utrhl motor i s převodovkou, airbagy venku, pravý bok totálně zdemolovaný.
Mám naježděno cca 0,5 mil. km, v poslední době jezdím hodně opatrně, zvlášť ve městech se snažím přemýšlet i za ostatní, protože mám za sebou 2 menší nezaviněné nehody na křižovatkách. Tady jsem udělal naprosto školáckou chybu – jel jsem moc při krajnici, ve špatnou chvíli jsem se podíval špatným směrem – a bylo!
Jinak pár postřehů z nehody:
- sám jsem vyvázl zcela bez újmy
- airbagy evidentně fungují celkem spolehlivě – vystřelily ty, na které šel náraz, tedy hlavové (ve střeše na pravé straně) a boční (v sedadle spolujezdce) a ještě vylétly i přední (možná z důvodu nárazu do podvozku)
- navzdory velkému poškození se karoserie ukázala jako poměrně tuhá – oboje dveře na levé straně i páté dveře šly bez problémů otevřít (a zavřít)
- napadlo mně, že kdybych měl v tomto autě LKA, možná by se to nestalo. A to na něj dost nadávám - mám ho v
- naprosto skvělé reakce okolních řidičů – čekal jsem i na policii (nakonec jsem se dohodli, že nepřijedou), pak na odtahovku a tak jsem na místě sám pobyl cca 2,5 hod. Za tu dobu projely kolem desítky aut a k mému překvapení tak 8 až 9 z 10 zastavilo a lidi nabízeli pomoc.
Píšu to jako vánočně-novoroční pozdrav a přání – jezděte opatrně a hlavně buďte POZORNÍ, resp. NEbuďte NEPOZORNÍ!
- 10-nehodaKIA1.jpg (108.91 KiB) Zobrazeno 875 x
- 10-nehodaKIA2.jpg (111.48 KiB) Zobrazeno 875 x
- 10-nehodaKIA3.jpg (112.4 KiB) Zobrazeno 875 x
- 10-nehodaKIA4.jpg (88.72 KiB) Zobrazeno 875 x