Vilda píše:Certe, jakej máš olej v motoru teď od prodejce ?? Mě tam předávací technik tlouk do hlavy klíny, že tam musí být plná synt. 5 W-30 ...... a 10W-40 je polosyntetika ??
No, na můj dotaz mi prodej řekl, že tam je nějaká prvonáplň a pořádně nevěděl co. Tak jsem se nedal odbýt a řekl jsem, že se stavím druhý den, aby mi to zjistili. Takže v Accentu je z výroby 5W-30. Přímo Hyundai - em je doporučeno používat oleje Castrol, ale lze samo i jiné. Mrkněte sem:
http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php ... sc&start=0 - tam jsou lidi, co tomu rozumí a tazatel se vlastně ptá na "naši záležitost".
Jinak já jsem sondoval u nás prodejce olejů Q8 a do Accenta by připadal ve viskozitě 5W-30 olej Q8 Formula G Longlife nebo Q8 Formula V Longlife (G je testovám pro General Motors a V je testovám pro VW). Od obou mám technické listy a zítra je předhodím autorizáku k tomu, který si mám vybrat. Ač tady neznámý je Q8 jeden z nejlepších olejů vůbec.
Jinak v Golfu jsem jezdil na Q8 Formula Advanced (10W-40) 4 roky a max. spokojenost. A navíc jsem ho měl stáčený za superšpic cenu.
Jo a 10W-40 neznamená že je olej polosyntetický, 5W-40 syntetický a 15W-40 minerální. Čísla udávají viskozitu na studena (to před W) a za tepla to druhé zjednodušeně řečeno. Pokud to někoho zajímá, tak si projděte diskusní forum na
www.oleje.cz