zmena oleja

Moderátoři: vipe, Moderátoři

dinos
*

Dotaz na olej

Příspěvek od dinos »

Ahoj lidi, je načase změnit olej...a taky servis. V papíru při poslední výměně oleje jsme se dočetl,že mi tam dávali Castrol TXT 5W-40, ten se už nevyrábí. Doporučili by jste mi nějakou adekvátní náhradu? Je to na Getz 1.4 benzin - nějak sem ani ten olej nepochopil,protože všude píšou,že je to syntetika pro diesely :-k
díky
Mazda 323F Sport 1,8 GT + Getz 1,4 Premium
Reklama

slabostka

Re: zmena oleja

Příspěvek od slabostka »

Doporučujem pozrieť mazací plán firiem čo robia oleje- shell,castrol,........ Myslím že origo dávali do getza 10W-40 ja som vzľadom na časté zimné štarty prešiel na 5W-40 polosyntetiku. Vyberte lacný olej s danou špecifikáciou dľa manuálu auta- API .... jedno či shell, castrol,valvoline,madit..... 10W-40 alebo 5W-40. 5W-40 robia aj plno syntetický, niektorí tvrdia že je možné riziko pri prechode z minerálu na plnú syntetiku hlavne ak auto s minerálom jazdilo veľa km- syntetický olej obsahuje látky ktoré rozpustia usadeniny a tie možu zaniesť-upchať kanáliky v agregáte?.
Zmeny oleja- niektorí doporučujú meniť značky- iní zase naopak.
Oleje sú aj nie sú veda- treba meniť do max. 15000km a olej ktorí splňa špecifikáciu. Značka nie je dôležitá.
... a kúpiť dobrý filter.... aký neviem, kupujem mann
Myslím že dnes agregát bežnému vodičovi vydrží dlhšie než zvyšok auta- buď ho predá alebo zošrotuje skôr než by motor potreboval generálku. Ja sa už značkou oleja nezaoberám- skôr časom výmeny.
Getz 1.4, 04-2006
Nissan Almera Tino 2.0 cvt lpg 2002
Fiat Punto 1.2 16v cvt 2000
Toyota Auris HSD 2012
Suzuki Vitara 1.4 boostrejet 2018
Toyota RAV4 AWD hybrid 2021
vipe
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotaz na olej

Příspěvek od vipe »

dinos píše:Ahoj lidi, je načase změnit olej...a taky servis. V papíru při poslední výměně oleje jsme se dočetl,že mi tam dávali Castrol TXT 5W-40, ten se už nevyrábí. Doporučili by jste mi nějakou adekvátní náhradu? Je to na Getz 1.4 benzin - nějak sem ani ten olej nepochopil,protože všude píšou,že je to syntetika pro diesely :-k
díky
Myslím že není důvod na změnu oleje.
Kup nějakej kterej splňuje API SG a vyšší (u tebe možná SJ) a SAE 5W-40 motor ti bude vděčnej. :wink:
Hyundai I30 MY14 White Creamy 1.6 CVVT 88kW + Parking, 16" Alu
Hyundai Getz 1,3 2005 G4E-A Hiphop Red HL
Zázraky na počkání, nemožné do tří dnů.
Garcia007
**

Re: Dotaz na olej

Příspěvek od Garcia007 »

... na oleji sa nikdy nevyplati setrit ... je to wec ktora sa nepodcenuje ... a hlavne co sa tyka nadrze na olej z objemom 3,3 L ... do piwa a vy sa tu bawite o 800 kc alebo 32 Eciek co je cca 1000 SK ... co mame powedat mi dieslaci ... aspon ja no :D ... 5,3 L nadrzka na olej a tam uz vobec nerozoberat aspon podla mna cenu oleja ... ja tam lejem Repsol Elite Common Rail 5W30 co 4 L stoji 66 Eciek ... 2000 SK ... vobec by som neriesil cenu oleja ALE KWALITU ANO ! ...
slabostka

Re: zmena oleja

Příspěvek od slabostka »

Ako som písal, nie som strojár len som niečo načítal a zdá sa mi to rozumné... Taká klasická veta je radšej lacný olej ktorý splňa špecifikáciu výrobcu a častejšia výmena ako drahý olej a neskoro. Toho sa držím. Viete ako laik povedať či je lepší Madit,Shell,Castrol,BP,mogul,valvoline? Ja nie, otec leje do favorita olej z lidlu a čo myslíte sa stalo? Nič.... ja tankujem 90 000 km tesco benzín a čo sa deje? Nič.... Myslíte že sa niečo stane? Myslím že sa nestane nič a ak by sa aj malo niečo stať tak iste auto dojazdím skor než sa to stane. Radšej dám eurá za lepšie pneu ako za drahý olej. To je moj názor....
Bol som raz v servise kde menil olej v oktavii jeden pán- mal long life olej za xxx eur a počítač mu hlásil výmenu pod 15 000 km, servismen mu radil aby kupoval lacnejší olej lebo ten super long life mu aj tak nevydržal viac ako bežný interval.....
Getz 1.4, 04-2006
Nissan Almera Tino 2.0 cvt lpg 2002
Fiat Punto 1.2 16v cvt 2000
Toyota Auris HSD 2012
Suzuki Vitara 1.4 boostrejet 2018
Toyota RAV4 AWD hybrid 2021
Odpovědět

Zpět na „GETZ“