Tak dneska jsem se byl na tu novou škodověnku taky podívat. V porovnání s předchozími škodováckými experimenty na mně působí docela povedeně.
Podélný prostor vepředu i (na škodovku překvapivě) vzadu je dostatečný. Na šířku je to slabší, přece jen celková šířka 170 cm není žádné terno. Vzadu se dospělý pasažér bude zřejmě opírat hlavou o strop, aspoň u mně tomu tak bylo (moje výška 183 cm). Sedačky s nevýrazným bočním vedením.
Kufr je u Škody vždy silnou stránkou, už na první pohled je fakt prostorný.
Design je otázka vkusu, mně se zepředu Rapid líbí, vzadu mi připadá odfláknutý, jako auto o pár generací zpátky. Vnitřek je ... takový koncernově konzervativní. Mno, pro mně nic moc, ale přehledné to bylo a kastlík před spolujezdcem má na svou třídu slušný objem. Volant a šalcpáka plast, ale při porovnání s Hyu kůží to nebyl extra velký rozdíl.
Jezdil jsem jen po městě, takže vyzkoušet např. stabilitu v zatáčkách při vyšší rychlosti nebylo možno. Běžné městské nerovnosti zvládalo auto slušně, odhlučnění kabiny je lepší jak u mého auta. Řízení je měkčí, na můj vkus přeposilované. Pro baby do města ale asi dobré. Dráhy řazení o trošku delší než u mého auta, kulisa je přesná. Pružné zrychlení na městské úrovni (do cca 80 km/h) s motorem 1.2 TSI 63kW dostatečné.
Sečteno a podtrženo: po různých slepých uličkách typu růmstr, jety, cytygou přichází škoda s autem, které je povedené, podle mně je to vedle Superbu jejich nejpovedenější auto (uvidíme, jaká bude po novém roce Octa III). Mohlo by být slušně prodejné,
POKUD marketing ŠA bude často zařazovat do prodeje akční modely a vymýšlet různé akční slevy.
Základním kámenem úrazu je totiž cena tohoto vozítka. Když si vezmu 1.2 TSI 63 kW Ambiente a přidám k tomu pár doplňků, které bych v autě chtěl (a nejsou tam všechny, které mám teď v autě a jsou nabízeny i v novém i30 kombíku), tak jsem na nějakých 370 tisících!! Potom pro porovnání otevřu ceník i30 kombi 2012 (1.4 CVVT Trikolor a paket Komfort) a jsem na ceně 346 tisíc
Kdo by si potom kupoval Rapida
Takže to téma můžeme klidně změnit z Rapid nebo ix20 na Rapid nebo i30 / i30 kombi...