Stránka 7 z 13

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 09 kvě 2012, 14:10
od Mexican
mladenci.. je to chemicka reakcia. Servertom ma fakt pravdu. Dodanim vody sa to proste nejak "zbazmekuje" a paradoxne to ma vlastnosti ake boli vyziadane vyrobcom. Zrejme vam nechuti olizovat instatnu kavu, ked si to zalejete vodou, chuti to vyrazne lepsie

V tomto pripade to nefunguje ako ked do Vodky nalejete vodu. Tu ide fakt o nieco ine :-)

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 09 kvě 2012, 14:12
od sedrik_7
Stále zdieľam názor s pietrom . Logika nepustí proste. Voda nemôže znižovať bod tuhnutia, čistá blbosť.

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 09 kvě 2012, 14:16
od pietro32i
Takže to nefunguje ako napríklad pri zimnej kvapaline do ostrekovačov? Keď teda kúpim koncentrát, na ktorom bude napísané, že neriedený mrzne pri teplote povedzme -70 a zriedením v pomere 1:1 s vodou nebude mrznúť pri -35 °C, ale tou chemickou reakciou sa teplota zamŕzania ešte zníži pod tých -70? To by sme potom postupným prilievaním destilovanej vody do vyrovnávacej nádržky bod tuhnutia vylepšovali v náš prospech. Jedine, že by to bola jednorázová chemická reakcia, ktorá prebehna iba pri prvom kontakte s vodou a neskôr by sa pridávaním ďalšej vody kvalita zhoršovala.

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 09 kvě 2012, 14:26
od antek
Ano, bod tuhnutí se zvýší smícháním s vodou
Mexican vám to vysvětlil

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 09 kvě 2012, 14:30
od Mexican
tak si tam ten koncentrat nalejte a good luck. on ten vyrobca je asi uplny diletant, ked pise do navodu take hluposti. Ak by Kalousek nebol vytazeny nicenim ekonomiky, asi by to bol schopny odborne vysvetlit. Zadajte si do guglu "redeni chladici kapaliny" a mate snad jasno

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 09 kvě 2012, 14:37
od antek
Tak.

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 30 bře 2013, 15:55
od severtom
pietro, opravdu jsi naprosto vedle. Nejde o žádnou chemii, ale o krystalografii. Je to elementární fyzika, např. cín i měď má vyšší teplotu tavení než bronz, která vznikne jejich smícháním. Říká se tomu eutektická teplota - je to nejnižší možná teplota tání, v celém rozmezí při míchání od 0% složky A s 100% složky B až po 100% složky A s 0% složky B.
U řady látek je tato teplota výrazně nižší než teplota tání jedné i druhé /čisté/ složky.
Voda je napůl led už od teploty nad nulou - od 4 C dolů.
Málokdo ví, že voda má nejmenší hustotu při 4 C, ne při 0 C. V tom je jedinečná, žádná jiná taková látka není. Voda je prostě zajímavá věc.
Ano, řešíme-li zamrzání vody, musíme řešit krystaly, čistou fyziku.

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 30 bře 2013, 16:15
od 89majlo96
Sedrik to vystihol. Trosku ste to prekomplikovali nemyslite ? Z tych odpovedi co tu citam mi vychadza ze cim viac vody zmiesam s nemrznucou tak tym vyssi minusovy bod tuhnutia bude mat zmes. Aj rozmyslate pri tom ked nieco pisete ?
http://www.exit11.sk/product/flamix-d-p ... alina-524/
Pozrite si to riedenie pre boha a neblaznite ludi :roll:
Obrazok je vytrhnuty z tejto stranky http://www.femoto.sk/autopotreby/kvapaliny.htm

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 30 bře 2013, 16:25
od rcc
A právě tápajícím to Sheron vysvětluje polopaticky
CHEMICKÝ PARADOX: bod tuhnutí koncentrované kapaliny je cca.-10°C, vyšší mrazuvzdornost získává až po naředění vodou dle tabulky ředicích poměrů. Antifreeze nelze používat v koncentrovaném stavu, protože by neplnili svoji funkci! Před použitím je nutné tyto kapaliny naředit s vodou! V obchodní praxi to znamená, že prodejní cena koncentrátu je cena za 2-násobné množství chladicí směsi.

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 30 bře 2013, 16:30
od 89majlo96
ja vam stale nechapem http://www.autoomega.sk/?id_tovar=18242&ukaz=detail
V odkaze je aj obrazok s tabulkou riedenia. Tie ciste koncentraty co tu stale spominate s hodnotou mrznutia -10 snad asi ani nepredavaju, alebo som sa s nimi doteraz nestretol.

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 30 bře 2013, 16:38
od jaroslav5
Pridavaním vody do nemr.zmesi sa bod tuhnutia zvýši ale smerom k 0. Cím menej vody v nemr.zmesi tým sa bod znižuje pod 0

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 30 bře 2013, 17:06
od severtom
Sedrik, majlo, jaroslav - opravdu jste vedle. Tabulka, která je na flašce, je uvedena jen pro rozmezí, kde teploty zamrznutí klesají s rostoucím množstvím koncentrátu. Všimněte si, že NEJMENŚÍ uváděné ředění je 1:1. Když dáte víc než půlku koncentrátu, jste mimo tabulku, ale bod zamrznutí tam pro vás paradoxně ROSTE. Nenajdete žádnou tabulku, kde by byl uveden samotný koncentrát. Neředěný se používá jen ten JIŽ NAMÍCHANÝ produkt (levnější).

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 30 bře 2013, 17:12
od severtom
Bod tuhnutí čistého glykolu je -12 C. Než dáte flašku do mrazáku, abyste to vyzkoušeli, tak nezapomeňte, že jsem napsal "čistý". Koncentrát z pumpy není čistý, obsahuje aditiva a jisté množství vody - čím levnější je, tím víc je pančovaný (Sheron atd.) a tak PARADOXNĚ i "čistý" mrzne při méně než -12 C.

Bod tuhnutí, opakuji, čistého glykolu, je -12 C, zdroj http://www.rsc.org/chemistryworld/podca ... glycol.asp

Také úplně zapomínáte (to na odkazu nepíšou) na to, že glykol má poloviční měrnou tepelnou kapacitu než voda, takže na uchlazení stejného motoru potřebujete dvojnásobek glykolu a dvojnásobný chladič, nebo dvakrát větší průtok soustavou.

Když dáte do i30 čistý glykol, motor se nebude správně chladit.

Glykol také zvyšuje teplotu varu vody, ale méně výrazně, než ji zvyšuje přetlak v soustavě. Kde nestačil tlak v soustavě /nelze ho zvyšovat donekonečna/, třeba u leteckých motorů, se používal čistý glykol, protože vařil třeba až při 140 C.

Jenže stačilo, aby trochu uniklo (průstřel) a glykol začal hořet :-) :-) tenký pramínek přehřátého se snadno vznítí. To chcete?

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 30 bře 2013, 17:48
od jaroslav5
G48 voda bod tuhnutia bod varu %
1 0,8 -46 112°C 55
1 1 -36 11O°C 50
1 2 -18 105°C 33
1 3 -12 103°C 25

Re: Úbytek chladící kapaliny a funkce termostatu

Napsal: 30 bře 2013, 18:07
od 89majlo96
severtom píše:Sedrik, majlo, jaroslav - opravdu jste vedle. Tabulka, která je na flašce, je uvedena jen pro rozmezí, kde teploty zamrznutí klesají s rostoucím množstvím koncentrátu. Všimněte si, že NEJMENŚÍ uváděné ředění je 1:1. Když dáte víc než půlku koncentrátu, jste mimo tabulku, ale bod zamrznutí tam pro vás paradoxně ROSTE. Nenajdete žádnou tabulku, kde by byl uveden samotný koncentrát. Neředěný se používá jen ten JIŽ NAMÍCHANÝ produkt (levnější).
toto si videl ?
http://www.autoomega.sk/?id_tovar=18242&ukaz=detail
A ked sa jedna o cisty glykol tak to ti neberiem, ale vy tu tvrdite ze cim viac vody prilejem do nemrznucej zmesi tym vacsiu odolnost voci mrazu bude mat zmes a to je nerealne. Pretoze z toho co tu tvrdia ostatny mi vychadza ze date deci nemrznucej a 10 litrov vody a mozete vyrazit na sibir ](*,) Bud nevies poriadne vysvetlit svoju myslienku alebo si tu vedla ty.
jaroslav5 píše:Pridavaním vody do nemr.zmesi sa bod tuhnutia zvýši ale smerom k 0. Cím menej vody v nemr.zmesi tým sa bod znižuje pod 0
Jaroslav ma v tomto pravdu a ak si stale myslis opak tak mi vysvetli severtom ako si nariedis nemrznucu zmes ty sam do svojho auta.
Ked kupim flasku s nemrznucou zmesou a zriedim ju v pomere 1:1 s vodou tak bude mat mensiu odolnost voci mrazu ako ked by som ju zriedil v pomere 1:3 ? Toto si vazne myslis ?