Santa 2.0, CRDI - netopí
Moderátoři: miooo, Moderátoři
Santa 2.0, CRDI - netopí
Zdravím. Kolegové začíná zima můj oř netopí. Jedná se o HYUNDAI Santa fe, 2.0. CRDI, rv.2005. Z průduchů fouká jen velmi málo vlažný vzduch. Prosím o vaše rady na co bych se měl zaměřit.
- Reklama
- Richard555
Re: Santa 2.0, CRDI - netopí
Pokud teplota dle měřáku je OK, mělo by to topit, samo nafťák se ohřívá déle, voda bývá do 5km OK, ale motor ještě nemá ohřátý olej. Ohřát motor v zimě u nafťáku trvá klidně i 15-20km dle zatížení. V této době bys měl být opatrný a nepožadovat od motoru max. výkony.....
K tomu topení jsou v zásadě 2 možnosti:
1. přicpaný - zarostlý radiator topení voda sice skrz proudí ale jen omezeně a nejkratčí cestou tedy neprohřívá celou plochu a topí to málo. Náprava může být odpojení radiatoru a následný proplach radiatoru vodou proti směru normálního proudění a znovu vyzkoušet, nebo výměna radiatoru, pokud proplach nepomůže. Prevence je měnit chladicí kapalinu v předepsaných termínech a hlavně nepoužívat žádné přípravky na utěsnění chladicí soustavy !!!
2. přes radiator jde voda pořád (i v létě), ale vzduch je řízen klapkami a v případě že topení není třeba proudí jinudy - přes výmeník klimy atd. Je možné, že ta klapka směrování vzduchu nepracuje správně a přes radiator v případě požadavku "TOPIT" pouští jen málo vzduchu....
K tomu topení jsou v zásadě 2 možnosti:
1. přicpaný - zarostlý radiator topení voda sice skrz proudí ale jen omezeně a nejkratčí cestou tedy neprohřívá celou plochu a topí to málo. Náprava může být odpojení radiatoru a následný proplach radiatoru vodou proti směru normálního proudění a znovu vyzkoušet, nebo výměna radiatoru, pokud proplach nepomůže. Prevence je měnit chladicí kapalinu v předepsaných termínech a hlavně nepoužívat žádné přípravky na utěsnění chladicí soustavy !!!
2. přes radiator jde voda pořád (i v létě), ale vzduch je řízen klapkami a v případě že topení není třeba proudí jinudy - přes výmeník klimy atd. Je možné, že ta klapka směrování vzduchu nepracuje správně a přes radiator v případě požadavku "TOPIT" pouští jen málo vzduchu....
Mazda CX3 2.0 6°man.,IX55 V6 CRDI 4x4,Santa Fe CRDI VGT 4X4 2005,YAMAHA 125 Majesty 2005,bejvávalo:Daewoo Nubira kombi 2.0 CDX LPG,Škoda Felicia Kombi 1,3MPI,Pontiac Le Mans,Mistubishi Space Wagon,Škoda Favorit,Moskvič 2140,Moskvič 403,skůtr ČZ175
Ono zatím nemrzne, ale i teď to netopí ani po ujetí 30km.
Prosím o nějaký návod /po lopatě/ jak zjistím, že klapky fachčí a jak se k nim dostanu. Je to v místech pod odkládací skříňkou, jak je větřák a filtr.
Nemám totiž žádnou literaturu (pro blbí/ a auto mám krátce /dva měsíce/.
Díky
Prosím o nějaký návod /po lopatě/ jak zjistím, že klapky fachčí a jak se k nim dostanu. Je to v místech pod odkládací skříňkou, jak je větřák a filtr.
Nemám totiž žádnou literaturu (pro blbí/ a auto mám krátce /dva měsíce/.
Díky
- Richard555
Ferdo, protože nám auto chladí a topí, nikdy jsem to nerozebíral, takže bohužel neporadím, napsal jsem jen možné příčiny, myslím že tu jsou někde servisní příručky, možná i nějakou mám já, ale měnil jsem PC tak nevím kde....
Mazda CX3 2.0 6°man.,IX55 V6 CRDI 4x4,Santa Fe CRDI VGT 4X4 2005,YAMAHA 125 Majesty 2005,bejvávalo:Daewoo Nubira kombi 2.0 CDX LPG,Škoda Felicia Kombi 1,3MPI,Pontiac Le Mans,Mistubishi Space Wagon,Škoda Favorit,Moskvič 2140,Moskvič 403,skůtr ČZ175
-
Zdravím chcem sa vás opýtať už som naozaj zúfalí mam Hyundai Santa Fe 2.2 2006 diesel 4x4.
A vôbec mi nekuri vimenil som chladič radiátor termostat klapku kúrenia mam dvojzonové kúrenie spolujazdcova strana nekuri vôbec ide my len studeni vzduch a šoférova,
strana kúri tak max na 10-15 stupňov.
Mohli by ste mi prosím poradiť naozaj už neviem čo s tím je.
A vôbec mi nekuri vimenil som chladič radiátor termostat klapku kúrenia mam dvojzonové kúrenie spolujazdcova strana nekuri vôbec ide my len studeni vzduch a šoférova,
strana kúri tak max na 10-15 stupňov.
Mohli by ste mi prosím poradiť naozaj už neviem čo s tím je.
Motor sa ohrieva tak ako má? 90st a drží teplotu? Hadice v motorovom priestore, ktore idu do radiatora pod palubovkou su teple ?
Accent 1.5CRDi,81kW ,2007
Fabia sedan 1.4
Megane classic 1.9dTi
Ibiza 1.9TDi,Xsara break 1.9HDi
Punto 1.1,Passat 1.8,Uno 1.3D
Prisma 1.6B,1.9D,Skoda 125GLS,Olcit
Fabia sedan 1.4
Megane classic 1.9dTi
Ibiza 1.9TDi,Xsara break 1.9HDi
Punto 1.1,Passat 1.8,Uno 1.3D
Prisma 1.6B,1.9D,Skoda 125GLS,Olcit
-
Áno všetko je v poriadku už som to mal 5x u mechanika len tak ma napadlo ci by to nemohla byť nejaká poistka