Kona electric nabízí možnost volby mezi třemi jízdními režimy – ECO, NORMAL a SPORT. Jak už to tak u

bývá, tak je možné nechat digitální přístrojový štít měnit svůj vzhled podle zvoleného jízdního režimu, stejně tak lze nastavit grafiku natvrdo.
Mě zaujalo, že jednotlivé jízdní režimy mají předdefinovanou úroveň rekuperace, kterou lze samozřejmě po zvolení měnit pádly pod volantem. ECO tak má nastavenou výchozí úroveň na maximu, tedy na 3, NORMAL na 2 a SPORT na 1 (což je zobrazováno v pravém ukazateli dole - omlouvám se za fotky, můj mobil má s focením LCD palubek fakt problém

). Nevím zda má volba režimů vliv na samotný výkon motoru, jako např. elektrické Berlingo a nikde jsem tuhle informaci nenašel.

- 21.jpg (70.81 KiB) Zobrazeno 1416 x

- 22.jpg (51.09 KiB) Zobrazeno 1416 x

- 23.jpg (78.26 KiB) Zobrazeno 1416 x
Každopádně je faktem, že reakce auta na sešlápnutí pedálu akcelerátoru je v rámci jednotlivých režimů dost odlišná. V režimu ECO jsou reakce značně ospalé, ale jaksi očekávatelně. V režimu NORMAL jsou reakce očekávatelné a lineární. Ve SPORTu mi přišly poněkud jankovité.
Osobně preferuji režim NORMAL s úrovní rekuperace sníženou na 1. Moje žena též zvolila NORMAL, ale s přednastavenou dvojkou. Je to vlastně logické – můj tříválec má menší vnitřní odpory než manželčin diesel, takže každý očekáváme jiný brzdný moment motoru po sundání nohy z plynu

.
Po motorické stránce je Kona electric typickým elektromobilem současnosti – elektro motor má lineární zátah, maximální točivý moment dostupný v celém spektru otáček poskytuje velmi příjemné reakce na sešlápnutí pedálu plynu, přísun síly bez přerušení řazením je přesně to, co majitelé elektroaut mají rádi a já i chápu proč.
Moc mě pobavilo dojetí řidičem Sandera v obci – na jejím konci jsem pěkně přepnul na SPORT, zadupl plyn do podlahy a zmizel tempem, které dotyčný asi doteď nepochopil

- hlavně, že se mi na 40 km/h v obci lepil na zadní nárazník….
Poněkud méně mě pobavilo jak se v této situaci na konkrétní silnici choval podvozek.
Už samotný fakt, že Kona electric má pohotovostní hmotnost 1,8 tuny a maximální povolenou 2,2 tuny (ano jen 4 metráky užitečné hmotnosti

) je na auto takto malých rozměrů až děsivý. Když vezmeme v potaz vyšší stavbu karoserie a z ní plynoucí vyšší těžiště (i když je baterie umístěná mezi nápravy) v kombinaci s relativně krátkým rozvorem, pak je jasné, že bez tvrdších pružin to nepůjde. Vzadu je sice víceprvek, ale celkové naladění podvozku za daných okolností musí být tužší. K tomu přidejme kola 17‘‘ a máme tu mix, který sice poskytuje nečekaně jisté a na tu váhu i zábavné jízdní vlastnosti, adheze mi, i na zimních pneumatikách, až skoro brala dech, ale zároveň vyžadující kvalitní silnici pod koly. A ty tady v okolí bohužel nemáme

. A tak dominantní dojem, který si z jízdy v tomto autě odnáším je neustálé nervózní natřásání až naklepávání. Není to tak, že by podvozek vyloženě mlátil, dokáže nerovnosti s naprostou jistotou pobrat, ale karoserie je na tvrdých pružinách v neustálém drobném pohybu. V tomto směru byly dříve testované Kony lepší, což ovšem nepochybně ovlivňuje použití méně tuhých pružin (musí nést nižší váhu) a menších kol 16‘‘.
A co ekonomika provozu? Vydali jsme se na náš testovací okruh v obvyklém obsazení, takže podmínky skoro srovnány s Mazdou. A po návratu jsme měli na PP toto:

- 24.jpg (66.59 KiB) Zobrazeno 1416 x
To vůbec není špatné! A opět si umím představit, že po té, co by žena dostala auto „do nohy“, bylo by to i lepší. Koneckonců pořád jezdí jako se svým dieslem a svým způsobem jsem za to rád, protože mají zkoušená auta rovné podmínky

.
Tak jak to celé uzavřít
Kona electric rozhodně není špatné auto a každého, kdo si jí koupí chápu. Ale do naší garáže to má daleko. Pokud bychom měli brát v potaz konfiguraci odpovídající našim potřebám a požadavkům, stačila by verze s baterií 39,2 kWh v kombinaci s motorem 100 kW ve výbavě Style s NAVI. Cena takového auta se aktuálně pohybuje nad úrovní Kč 910.000,--, k tomu ovšem zdarma zimní pneu a Wallbox. Jenže když se podívám na materiály v interiéru, žárovičky ve vnitřním osvětlení, přední sedadla, zvuk dveří při jejich zavření, tak já tam tuhle částku nevidím. A kvalita jízdy pořizovací ceně také neodpovídá – je mi líto.
Vše výše uvedené ještě více vynikne zejména v porovnání s MX-30, kde ten milion je skutečně vidět, je hmatatelný a komfort jízdy je v jiné galaxii.
Neříkám, že zhruba Kč 80.000,-- rozdílu v pořizovací ceně, menší dojezd a vyšší spotřeba nejsou relevantní, samozřejmě že jsou. Ale život je otázka priorit. A naší prioritou při výběru elektromobilu je jízdní komfort, dobrý pocit z pobytu na palubě, který definují použité materiály a pohodlí sedadel. V kombinaci s tím, že pro nás dojezd není prioritou je ve vedení pelotonu o elektromobil pro manželku stále MAZDA MX-30. Uvidíme, jestli to bude platit i po zítřku

.
Takže opět díky
https://louda.hyundai.cz/ za půjčení. Každá zkušenost dobrá

.
P.S. Ještě bych tu měl hodnocení Kony v podání mojí ženy: "Jo, je hezká. Je fajn, že všechno funguje jako v Tucsonu. Zkušenost to byla zajímavá, ale tuhle uskákanou kozu fakt nechci. Díky.". Té nervozity podvozku si všimla už za volantem, ale když seděla vzadu, tak nadávala jak špaček

.
25. (OPEL 2.) Astra PHEV GS line
24. (OPEL 1.) Mokka-e Ultimate