Stránka 1 z 1
Houbaření
Napsal: 05 říj 2024, 15:32
od Espero
Nejsem nijak velký houbař, ale ve středu jsem na své zahradě objevil úrodu hříbků, bylo jich tehdy 153. Tak jsem si řekl, že je ještě chvilku nechám povyrůst a dnes, tedy v sobotu jsem je "našel". Už jich bylo 177. Jsou to dva druhy hříbků, jednak asi hřib dutonohý a pak klouzky. O zahradu příliš nepečuju, jsou tam nějaké jehličnany a trávník mizerný, nijak ho neudržuju, žádné vertikutání, žádné vápnění apod., ale rok od roku mám těch hub poslední dobou více každým rokem. (Kromě toho mi tam vyrostlo asi 200 jedovatých červených penízovek). Vloni jsem měl docela úrodu hlívy ústřičné a asi tak kilo sameťáků. Otázka je, co s tím teď? Zatím jsem to nechal na pár hodin trochu oschnout (u nás prší). Pak udělám smaženici a zítra kulajdu. Jenže jsme jen 2 a pokiud bychom nechtěli riskovat žlučníkovou koliku z množství, budu to muset asi zamrazit. Zavařit to jako houby na kyselo nemám do čeho a ani to neumím.
- IMG_20241005_123030.jpg (42.49 KiB) Zobrazeno 261 x
- IMG_20241005_132258.jpg (38.66 KiB) Zobrazeno 261 x
- IMG_20241005_135737.jpg (26.74 KiB) Zobrazeno 261 x
Re: Houbaření
Napsal: 05 říj 2024, 16:32
od Maras
Pořídit sušičku a máš vystaráno.
Re: Houbaření
Napsal: 05 říj 2024, 18:53
od Espero
Nruživil bych jí. Já do lesa nahouby skoro nechodím. Letos jsem byl jednou. Ale tentokrát toho bylo 11 kg a všechno zdravé, nevyhodil jsem nic. Ze skoro 2 kg dělám právě smažík, 4 kg jsem zamrazil, víc se mi do mražáku nevešlo a zbylých 5 kg je v ledničce aby to mohlo dýchat. Zítra ze 2 kg udělám kulajdu a v podnděli zase z dalších 2 kg smažík. V úterý bych pak z posledního volného kg udělal maso na hříbkách. A bude po nadílce. Je to hodně mokré, takže se to bude smrskávat více než kdyby nebylo a ta 2 kg poce bude akorát.
Re: Houbaření
Napsal: 05 říj 2024, 19:23
od Minko
Kym otec nemal susicku susil to na radiatoroch, na susiaku pri krbe ci v rure podla toho kedy ako.