automat vs manual

Santa Fe druhé generace, 2006 -2012

Moderátoři: miooo, Moderátoři

lukyer
*
Příspěvky: 29
Registrován: 16 kvě 2012, 16:46

Re: automat vs manual

Příspěvek od lukyer »

Jasně, tak se zeptám konkrétně - pro co nejúspornější jízdu to řadí zhruba jak? Zajímá mě, jak moc si dovolí automat podtáčet motor a jestli tímto chováním bere ohled na dvouhmotu atd.
Reklama
 

Uživatelský avatar
Standa Fe
*
Příspěvky: 48
Registrován: 20 črc 2010, 20:57
Bydliště: Olomouc

Re: automat vs manual

Příspěvek od Standa Fe »

Automat na Santě nedovolí podtáčet motor. Je to blbuvzdorné zařízení. Napřed odemkne měnič a když to nestačí, podřadí. Ovlivníš to samozřejmě i ty sám a to pravou nohou. Pokud přijdeš jak na to, řadíš si plynem sám. Dvouhmotu to určitě nepoškodí, protože tu žádná není. Místo spojky máš poctivý hydroměnič se zámkem a planetovou převodovku. Pokud po motoru nepožaduješ skoro žádný výkon, jen si vrní a nechá si ve městě se zamčeným měničem líbit na pětku i rychlosti okolo 50 km/h. V momentě potřeby zrychlení se děje výše popsané. A když na to dupneš, podřadí si dolů klidně o dva stupně, pokud má kam. Je to prostě bezva svezení.
Standa Fe https://www.hyundaiclub.net/posting.php ... =48&t=8241#
Standa Fe a béžový mazel Santa 2,2 AT Elegance
Uživatelský avatar
ErosKE
**
Příspěvky: 278
Registrován: 23 bře 2012, 19:57
Bydliště: Košice, SK

Re: automat vs manual

Příspěvek od ErosKE »

No myslím, že "Standa Fe", ti to povedal aj po techn. stranke, samozrejme so všetkým súhlasím.
Môžem ešte pridať, že SantaFe, len tak nepodradí, akonáhle zistí, že má vyššie otáčky, hned preradí na vyšší rýchl. stupeň,
to aj vtedy, ked ideš dole kopcom, nieje to ako pri manuále, toto sa priznám, mi trochu vadí, ale....
Je tam možnosť hodiť do sekvenčnej prevodovky a to už dole kopcom je OK, jednoducho podradíš, ktorý stupen chceš,
brzdíš motorom a nie brzd. pedálom a to už je ako pri manuále :D .
Len pri strmích kopcoch a serpentínach, nezabudni, že auto má cca-2t., takže tam až taký účinok nieje ako napr. pri 1,5t. aute,takže
treba použ. brzd. pedál., ale to nieje nič nové a vpodstate je to to isté ako pri manuále. :D :hyu:
VW Touareg 2015 PREMIUM 4MOTION 193KW/262k 3.0 V6 TDi (2024 - 130.000km)
Hyundai SantaFe 2006 2.2 CRDi 110kW/150k 4WD 5st.AT GLS/VGT (2024 - 300.000km)
Okoloiduci
*
Příspěvky: 10
Registrován: 20 bře 2013, 17:53

Re: automat vs manual

Příspěvek od Okoloiduci »

toto je jedna z večných tém :D

Ja pridám svoju skúsenosť s automatom.
Včera som absolvoval cestu cca 300 km. Hneď na začiatku som nuloval počítadlo. Cesta: kúsok dialnicou, mestami, obcami, horskými prechodmi... čiže obsiahol som asi všetky druhy ciest viac menej kopcovitým terénom. SF je obuté ešte na zimných. Spotreba podľa počítača 5,9. Som trošku skeptický k týmto zariadeniam tak si vždy pripočítam radšej ešte 0,5 litra. Po mojom približnom prepočte mi to cca sedí. Ak teda počítam dobre, ak nie opravte ma. Minul som skoro jeden dielik čo je 1/4 z 75 litrovej nádrže 18,75 litrov nafty. 18,75/3= 6,25 na 100km. Tie číla treba brať s rezervou ale myslím že to je celkom slušný výsledok na automat. Samozrejme po meste a cez zimu mi tam zasvieti aj 7,8 ale viac som asi ani nevidel. Čiže to je celkom dorbý argument pre ľudí čo tvrdia že automat zožerie nejak extrémne viac. A to niesom brzdič premávky! Pre tých čo zas sa chcú "pretekať" na tomto nepretekárskom type auta tak je možnosť sekvenčného radenia. Jediné čo mi pripadá nedomyslené je zjazd zo strmých kopcov kde ten automat hádže vysššiu rýchlosť a človek rodu ženského alebo niekto starší prípadne menej technicky zdatný môže dať dosť zabrať brzdám pokiaľ neprejde na sekvenčné. Auto má nabehané niečo cez 60tis km. Jazdím striedavo aj s manuálom aj s automatikou a musím povedať že automat je pre mňa o pohodlí. Občas mu treba síce hlavne pri predbiehaní povedať o niečo skôr že ideme predbiehať :mrgreen: ale to je o zvyku. Pri manálnom radení tiež treba podradiť. Automat v tomto aute budem obhajovať pretože je o pohodlí hlavne v meste a spolu s tempomatom na nezaplatenie keď človek ide na dlhšie trate.
zdravím všetkých a prosím nekameňovať za moje názory :D
Odpovědět

Zpět na „SANTA FE II“