Parkovací senzory

Moderátoři: Lukino, Moderátoři

Dextrone
**

Re: Parkovací senzory

Příspěvek od Dextrone »

Ahojte, včera mi přestal fungovat parkovací asistent na Sonatě NF. V rámci příplatkové výbavy jsem si tehdy u nového auta přál parkovacího asistenta - 4x čidla na couvání. (montováno v Hyundai). Po třech letech bezproblémového fungování nastal včera problém. Při zařazení zpátečky se rozsvítí světla zpátečky, ale žádné kontrolní pípnutí ani žádné pípání už nejde. Zkusil jsem to ještě několikrát, čidla jsem i umyl od špíny, ale bezvýsledně. Rozsvítí se pouze světla zpátečky. Žádný displej k asistentovi nemám, mám pouze verzi s pípákem. Vůbec nevím odkud se pípání ozývalo, tehdy jsem tomu nevěnoval moc pozornost a tak nevím kde ten pípák a řídící jednotka k němu jsou umístěny. Auto mám ještě v záruce, ale než tam s tím pojedu, může se jednat o prkotinu typu vypadlý drátek, pojistka, atd.
Dotaz zní: Má ten parkovací asistent nějakou samostatnou pojistku? Myslím že asi nemá neboť je to zřejmě napájeno ze světel zpátečky. Čidla vizuelně poškozená nejsou. Má dlouhodobé vlhko a déšť vliv na výše uvedený problém? Kde mám tedy začít hledat? Díky
Hyundai Sonata 2,0i DCVVT-121kW rv 4/2010 výbava Premium, barva šedá metalíza, hodně dobrý a komfortní vůz střední třídy
Ford Mondeo 2005 2.0 TDCi 96kW Ghia - nic moc
Škoda Felicia combi 1998 1.6MPi 55kW GLXi, naprosto spolehlivá a dobře zajetá
Reklama

enjoy

Příspěvek od enjoy »

Pípák bysi mohl mít na B sloupku, nad horním uchycením tvého bezpečnostního pásu.Já to tak měl taky od výroby, nicméně ty parkovací čidla byly od firmy Meta systems, který :hyu: dodával jako origo výbavu.
Po třech letech začal blbnout za deště, přesně jak popisuješ, někdy ten pípák naopak začal trvale pískat atd.. po 4 letech už nevydal ani hlásku.V servisu zjistili, že byl vyhořelý kabel až k jednotce a dali mi tam asistent s displayem, který ukazuje od 1,4 do 0,3 metru a zatím funguje parádně a stojí 800,-. Mají ho třeba na levnealarmy.cz, je to takový asi univerzál.
Jinak se zárukou na ty čidla bych nepočítal, tam budou 2 roky podle mě.
Hyundai Matrix 1.5 CRDi VGT 81kw
Dextrone
**

Příspěvek od Dextrone »

enjoy: Děkuji. Až přestane pršet, tak se na to podívám. Vyndám podlážku v kufru, odendám tapecirung u světel, podívám se jestli se neuvolnil nějaký kabel a pokud nic neobjevím tak se objednám do Hyu na opravu. Jen si mě překvapil s tou 2 letou zárukou na pípák. Na Sonátu mám záruku 3 roky, tak předpokládám že parkovací asistent jako součást nového auta byť se jednalo o příplatkovou výbavu by měl mít stejnou záruční dobu jako auto.
Hyundai Sonata 2,0i DCVVT-121kW rv 4/2010 výbava Premium, barva šedá metalíza, hodně dobrý a komfortní vůz střední třídy
bony

Příspěvek od bony »

Pokud to byla dodatecne montaz (ne z vyroby auta) tak bude zaruka pouze 2 roky! Je to dle obcana.
Dextrone
**

Příspěvek od Dextrone »

Možná si úplně nerozumíme ohledně té záruky. Parkovací asistent byl mnou při výběru a objednání auta objednán jako doplňková výbava na víc, tzn. ještě dříve než jsem zaplatil a převzal nové auto u prodejce. To znamená že na auto jako celek mám 3 roky záruku a na parkovacího asistenta jen 2 roky? Divný.
Jasně že parkovací asistent nebyl montován na Sonátu v Korei, ale přímo u prodejce v době než jsem viděl a převzal nové auto na základě mého objednání příplatkové výbavy stejně tak jako zamykání zpátečky. Takže se domnívám že by měla být tří letá záruka i na asistenta co by příplatková výbava a součást nového auta. Ale možná to je tak jak píšeš...nevím.
Naposledy upravil(a) Dextrone dne 09 led 2013, 14:28, celkem upraveno 1 x.
Leendrix
**
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leendrix »

hoj, ja mam parkovaci senzory dodatecne montovane take.. pravda nejakou levnejsi verzi ale v mrazech jsem vypozoroval, ze musim dat zpatecku treba 2x nebo 3x a pak to az pipne a parkovaci senzory funguji... Ale stava se me to fakt jen pri vetsich mrazech a jen nekdy...
Hyundai I30 kombi 1,5 DPi r.v. 2022
Hyundai Grandeur 3,3 V6, r.v. 2009 (u nového majitele)
Hyundai Sonata 2.0 16V, r.v. 2002. (RIP)
enjoy

Příspěvek od enjoy »

Podle mě, jestliže to byla dodatečná montáž, tak záruka nebude.Ale přál bych ti samozřejmě opak.Uvidíš sám, třeba se k tomu i přesto postaví čelem.
Hyundai Matrix 1.5 CRDi VGT 81kw
bony

Příspěvek od bony »

pokud nebyly namontovany z linky jako ze nebyly, tak je tam zaruka tak jak na zamek radicky dle zakona CR 2 roky pokud neni ve smlouve uvedeno jinak...
Dextrone
**

Příspěvek od Dextrone »

Děkuji za názory. Nemám žádnou smlouvu. Mám jen velký daňový doklad - faktura, kde je uvedena cena za auto a doplňky (parkovací asistent a defend lock) a konečná cena k úhradě.
Pak předávací protokol, kde je uvedena záruka na vozidlo 3 roky.
Na tom předávacím protokole je uvedena cena celková, tj včetně doplňků a v bodě 2 je napsáno že na vůz je záruka 3 roky, takže to beru tak, že je záruka na vůz jako celek včetně těch doplňků, které jsem s novým autem zakoupil 3 roky.
Dále papír, kde jsou všeobecné podmínky prodeje nových aut zn.Hyundai, o záruce zde nic není psáno.
No uvidím, už jsem objednaný v pondělí na servis, protože jak jsem zvyklý na pípák, tak občas zapomenu. No znáte to, zvyk je železná košile.
Dám pak vědět jak jsem dopadl.
bony

Příspěvek od bony »

tak potom, dle toho co jsi napsal bych trval na 3 lete zaruce! Pokud je to i na dodaku cena celkova, trvej na tom dle meho pravniho nazoru by jsi i u soudu uspel. Jina vec je zakoupeni auta za cenu xy a pote dodatecna montaz i kdyz u Hyundai na dalsi doklad by byla dle obcan.zak. zaruka 2 roky pokud by nebylo uvedeno jinak.
Dextrone
**

Příspěvek od Dextrone »

bony: však jsem to celou dobu psal. Nejedná se o dodatečnou montáž. Když jsem auto v salonu objednával tak jsem kromě standardní výbavy si poručil i příplatkovou výbavu. Pak jsem několik dní čekal a jakmile bylo auto k vyzvednutí na salonu, tak jsem to celé zaplatil na jednu fakturu s jedním předávacím protokolem s celkovou cenou a odjel jsem. Žádná dodatečná montáž nebyla. Prostě jsem koupil nové auto včetně toho co jsem si za příplatkovou výbavu zvolil. Takže dle mého bych měl mít záruku jako celek 3 roky
Dextrone
**

Příspěvek od Dextrone »

Lidičky podržte se. Dnes po 4 dnech stávkování se pípák odpoledne zase rozpípal :lol: A to ráno při couvání nepípal, nepípal ani odpoledne před prací, ale začal pípat až doma na parkovišti po 10km jízdy. Včera a předevčírem stejné jízdy a ani nepípl.
To mi teda vysvětlete...No stejně v pondělí to odvezu do Hyu. Budou na mě asi koukat jako na blázna až jim řeknu že 4 dny stávkoval a teď už zase pípá...
Jinak jsem si poslech odkud ten pípací zvuk jde a nejde z B sloupku, ale odněkud zepředu z palubní desky.
Leendrix
**
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Leendrix »

Dextrone: muj odhad je mraz :D je to svina a senzorum nesvedci :)
Hyundai I30 kombi 1,5 DPi r.v. 2022
Hyundai Grandeur 3,3 V6, r.v. 2009 (u nového majitele)
Hyundai Sonata 2.0 16V, r.v. 2002. (RIP)
bony

Příspěvek od bony »

Videl bych to spis na vodu... Pokud by byl zmrazek na senzoru tak bude porad pipat dnes jsem go tak mel.
Dextrone
**

Příspěvek od Dextrone »

Můj tip je také na vodu, neboť skoro celý týden pršelo a tak se mohla dostat nějaká voda skrze průřezy v blatníku nebo se tam něco orosilo. Nemrzlo, mrzne až dnes ráno a dnes senzory fungují.
Odpovědět

Zpět na „SONATA“