bedo píše:Zdravíčko,
možno blbá otázka, ale v autoškole (pred 20 rokmi na Š105) ma učili pred otočením kľúčika stlačiť spojku (ono sa to hodí aj ako poistka keď ostane zaradená rýchlosť, ale nie o tom som chcel). Nedávno som sa však kdesi dočítal (alebo to možno bolo v Auto Moto Styl prípadne Auto Moto Revue na ČT, už sa presne nepamätám), že štartovanie pri zošliapnutej spojke nie je vhodné, lebo sa tým namáhajú nejaké axiálne ložiská či aký čert a že sa to vtedy doporučovalo len kvôli nejakým technickým obmedzeniam vtedajších Škodoviek - slabý štartér a pod. A že okrem Čechov a Slovákov takto nikdy nikto neštartoval.
Je fakt, že odkedy štartujem bez spojky, tak sa problém s kolísaním otáčok za studena ešte neprejavil - netuším, či to nejako spolu súvisí. Takže ako? S či bez?
Jak starej je ten tvůj Getz???
Já mám 10 let starýho a na spojce má bezpečnostní spínač. Takže abych nastartoval, musím spojku sešlápnout.
(Že by to bylo "kurvítko" který tam v Koreji daly aby bylo v autě něco zbytečnýho si teda nemyslím)
Nebo že by u novejch aut vrámci úspor tyhle spínače na spojkovým pedálu nebyli...