milosh píše: ↑27 úno 2025, 07:21
Vysousi, napsal jsi to presne. A vy 3 panove vyse, co vam vadi dodrzovani pravidel a predpisu, podivejte se na toto video. Nevim proc, ale prave na podobne typy lidi jsem si vzpomnel, kdyz jsem ho nedavno videl.
Vy budete ti, co si nevsimnou znacky a pak nadavaji, ze na ne nekdo troubi.
https://www.youtube.com/watch?v=sm3np3opNyA
To jsou ta pravidla silnicniho provozu, co myslim.
To je přesně ta zahlcenost pravidly a předpisy o které mluvím. A jsou jich desítky.
Proč by vedle tisíců kruhových objezdů měla mást člověka nějaká kruhová křižovatka? Tu znají pouze místní, člověk, který tudy projíždí poprvé si nějaké další značky ani nemůže všimnout.
Třetí zimu žiju v egyptské Hurghadě. Na skútru tu mám v místním arabském provozu najeto přes 4000 km, v autě asi 1000. Bez jediného problému. Kdo ten provoz vidí poprvé, je asi v šoku. Kdo si ho zažije, vstřebá, zjistí, že není nic lepšího. Naprostá svoboda pohybu, respekt a předvídavost většiny účastníku toho dění.
Značky tu téměř nejsou, pár přechodů pro chodce, po kterých nikdo nechodí, několik semaforů, na kterých, když nic nejede, se nezastavuje. předjíždí se zprava, zleva, tam, kde je to zrovna lepší. Většina hlavních tahů je dvouproudých, ale někdy se stanou i čtyřproudými. Ten provoz je intenzivní, přitom, kupodivu, stále plyne, nezastavuje. Rychlost se tu neměří, běžně, když je volněji se jede městem 80 a je to naprosto bezpečné. Chodci přechází když potřebují, s ohledem na provoz, žádné stupidní vynucování přednosti. Každý polodivoký pes, a že jich tu je hodně, umí přecházet frekventovanou silnici líp, jak Čech. To vše za blahosklonného dohledu policie, které je tu opravdu hodně a která do ničeho nezasahuje.
Dětí je tu také hodně. Když skončí škola, vyrojí se jich spousta, bez doprovodu rodičů jdou na autobus nebo prostě pěšky domů. Žádné z nich nenapadne vlézt bezmyšlenkovitě do silnice.
Hodně se pohybuji na velkých, čistě arabských sídlištích, kam noha bělocha většinou nepřijde. Baví mě to tam. Stovky dětí si hrají na ulicích do pozdního večera (jako kdysi za mého dětství) mezi projíždějícími auty bez jakéhokoliv ohrožení.
Evropa je nemocná, byrokraticky svázaná a bohužel už bude jen hůř. Já mám jen obavu, že i tady za 10, 15 let, jak ta země bude bohatnout, to dopadne stejně. Ale možná ne, možná to arabská mentalita zvládne líp.
Jo, a další obavu mám, až se v květnu, na léto, jako každý rok, vrátím do Čech a budu se muset vyrovnávat se spoustou totálně vystresovaných lidí, bez špetky tolerance a hlavně používání selského rozumu.