Klimatizace - únik

Moderátoři: Lukino, Moderátoři

Odpovědět
David PLEVA
Kontaktovat uživatele:

Klimatizace - únik

Příspěvek od David PLEVA »

Potřebuji radu někoho zkušenějšího. Medium mi v klimě vydrži cca 3 měsíce. UV lampou jsme projeli všechny trubky a opravili kolínko, kde médium unikalo. Ovšem problém zůstal. Na které místa bych se měl ještě zaměřit? Díky za radu
NOW:
Hyundai Azera TG'07 3.8V6 LIMITED US
Hyundai Grandeur TG'09 3.3V6
HISTORY:
Hyundai Elantra XD'01 2.0GLS
Hyundai Sonata NF´05 2.4i ELEGANCE LPG
Hyundai Sonata Y-3B´96 2.0i 16V GLS
Hyundai Lantra J2 ´97 1.6 16V
Reklama

vipe
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vipe »

Určitě jsi nekoukal s tou lampou na výparník co je zašitej v tělese ventilace v kabině tam by mohl bejt taky únik. :wink:
Hyundai I30 MY14 White Creamy 1.6 CVVT 88kW + Parking, 16" Alu
Hyundai Getz 1,3 2005 G4E-A Hiphop Red HL
Zázraky na počkání, nemožné do tří dnů.
David PLEVA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od David PLEVA »

vipe píše:Určitě jsi nekoukal s tou lampou na výparník co je zašitej v tělese ventilace v kabině tam by mohl bejt taky únik. :wink:
Tam jsem se opravdu nedíval. děkuji moc za tip.
NOW:
Hyundai Azera TG'07 3.8V6 LIMITED US
Hyundai Grandeur TG'09 3.3V6
HISTORY:
Hyundai Elantra XD'01 2.0GLS
Hyundai Sonata NF´05 2.4i ELEGANCE LPG
Hyundai Sonata Y-3B´96 2.0i 16V GLS
Hyundai Lantra J2 ´97 1.6 16V
BigHead

Příspěvek od BigHead »

Ahojte. Chtel bych ti jen poradit s tou klimoškou. Jestli ti uniká médium z radiátorku pod přístrojovkou, tak to poznáš tak, že když zapneš klimatizaci, tak ti hned po zapnutí na malou chvilku vylítne z výdechů takový malý obláček jako kdyby si tam nějakej trpaslík zapálil cigaretu. Je dobrý si před tím, než klimatizaci zapneš, otevřít ty průduchy co jsou přímo do vozu (uprostřed palubky) a pozorně se dívat.
rade622
Kontaktovat uživatele:

chladivo

Příspěvek od rade622 »

Tak v tom případě jsi první člověk, který vidí unikající chladivo. Doufám, že pracuješ v oboru. Jinak jsi to posral. Minulý víkend jsem byl při spouštění velké mašiny, chlazení vody, chladivo 404, pokud víš co to je, a kolega musel odfouknout snad deset deka z filtrdehydrátoru. Myslíš, že to bylo vidět? Prd. A to odfoukl polovinu náplně klimy v autě. Viděl bys to, pokud bys byl PŘÍMO PŘI ÚNIKU a mohl sledovat jak se sráží vodní pára ze vzduchu do chladiva, které prudce mění teplotu, něco jako kondenzační stopa za letadlem. Pokud jde o pozvolný únik neuvidíš nic. Pište jen o tom čemu rozumíte, jinak jsou to jen kecy. V případě kolegy pomůže dobrý mechanik s anylizátorem úniku - pípoš - a s tím se dá únik najít na 60 procent. Je možnost, že bude reagovat na olej znečištěný chladivem, nebo na možné stopy chladiva při trubce či kastli, ale s tím si chlaďař poradí.
Rade622
Už sem nechodím, pokud mě chcete nakontaktovat, pak na mail.
BigHead

Re: chladivo

Příspěvek od BigHead »

rade622 píše:Tak v tom případě jsi první člověk, který vidí unikající chladivo. Doufám, že pracuješ v oboru. Jinak jsi to posral. Minulý víkend jsem byl při spouštění velké mašiny, chlazení vody, chladivo 404, pokud víš co to je, a kolega musel odfouknout snad deset deka z filtrdehydrátoru. Myslíš, že to bylo vidět? Prd. A to odfoukl polovinu náplně klimy v autě. Viděl bys to, pokud bys byl PŘÍMO PŘI ÚNIKU a mohl sledovat jak se sráží vodní pára ze vzduchu do chladiva, které prudce mění teplotu, něco jako kondenzační stopa za letadlem. Pokud jde o pozvolný únik neuvidíš nic. Pište jen o tom čemu rozumíte, jinak jsou to jen kecy. V případě kolegy pomůže dobrý mechanik s anylizátorem úniku - pípoš - a s tím se dá únik najít na 60 procent. Je možnost, že bude reagovat na olej znečištěný chladivem, nebo na možné stopy chladiva při trubce či kastli, ale s tím si chlaďař poradí.
Rade622

Tak jsem se po pár dnech vrátil domů a ejhle co tady na mě čekalo. Napsal jsi to hezky a samozřejmě máš pravdu. Jen mě nenapadlo to rozepsat tak podrobně a myslím, že každého kdo si to přečetl a má v hlavě mozek napadne, že se jedná o zkondenzovanou vlhkost vzduchu, protože opravdu unikající chladivo opravdu nevidíš, ale vytváří dost podstaný a hlavně skoro okamžitý rozdíl v teplotách. Nemohu ale souhlasit s tím, jak píšeš, že postupný únik chladiva nezaznamenáš. Velmi záleží na tom, jestli se klimatizace používá nebo ne, protože i když je únik relativně malý, tak po zapnutí klimatizace je náraz úniku chladiva naopak velký (proto ta zkondenzovaná vlhkost), protože výměník má vlastně teplotu okolí a i malá netěsnost je rozšířená. Jakmile se výměník začne ochlazovat (což je otázka několika desítek sekund), tak se kov smrští a netěsnost má dokonce schopnost se uzavřít a únik je minimální nebo vůbec není. Takže klidně může chladivo unikat i výše zmíněné 3 měsíce. Je to ovšem pouze polemika.
Teď ještě k té odbornosti, myslíš, že člověk může být chytrej jen když pracuje v oboru? Neber to, že se chci vychloubat to v žádném případě!!!
No a nakonec moje odbornost: 32 let pracuji jako řidič z povolání a opravovat v podstatě cokoli jsem se už krapet naučil.
Mám Hyundai Sonatu od roku 95, koupil jsem ji novou, teď už má najeto 260 000km a stále nádherně jezdí. V servisu byla jen jednou (vadný imobilizér) na to jsem nestačil. Vše ostatní pouze doma. :D
Sakra, to jsem se rozkecal, už nebudu otravovat.

Přeju vám všem hezký den a hodně krásných kilometrů za volantem.
rade622
Kontaktovat uživatele:

únik

Příspěvek od rade622 »

Měl jsem napsaný příspěvek, ale rozhodl jsem se, že na to kašlu.
Jen odkaz - """"http://schkt.tradecentrum.cz/index.php?menuID=178""""

Rade622
Už sem nechodím, pokud mě chcete nakontaktovat, pak na mail.
Borek
Kontaktovat uživatele:

Re: únik

Příspěvek od Borek »

rade622 píše:Měl jsem napsaný příspěvek, ale rozhodl jsem se, že na to kašlu.

Rade622
:lol: :lol: :lol: To znám :lol: .Kolikrát jsem už napsaný příspěvek smazal-nač se rozčilovat. :wink: Člověk si řekne nač přesvědčovat přesvědčené,ať si to udělají po svém-to platí od olejů,pneu,svíček až po klimu :D 8) .
Hyundai Genesis Coupe (2.generace) 3,8V6 GDI - 260kW Raptor
Hyundai Tiburon GK(2.generace)-2,0l,samba red
Hyundai Veloster-1,6 GDI,zelená žabička
Kia Rio-1,6l CVVT stříbrný sršeň,v plné náloži
Samuel
**
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Samuel »

Borek píše:

Rade622
:lol: :lol: :lol: To znám :lol: .Kolikrát jsem už napsaný příspěvek smazal-nač se rozčilovat. :wink: Člověk si řekne nač přesvědčovat přesvědčené,ať si to udělají po svém-to platí od olejů,pneu,svíček až po klimu :D 8) .
:wink: :wink: :wink: ano mam s tebou skusenosti :lol: :lol:
Hyundai Accent 96 1,5 12V HB
Obrázek
Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Samuel píše:
Borek píše:

Rade622
No vidíš,alespoň si mě pamatuješ. :lol:
Hyundai Genesis Coupe (2.generace) 3,8V6 GDI - 260kW Raptor
Hyundai Tiburon GK(2.generace)-2,0l,samba red
Hyundai Veloster-1,6 GDI,zelená žabička
Kia Rio-1,6l CVVT stříbrný sršeň,v plné náloži
Vita
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vita »

Borek píše:
Samuel píše:
Borek píše: :lol: :lol: :lol: To znám :lol: .Kolikrát jsem už napsaný příspěvek smazal-nač se rozčilovat. :wink: Člověk si řekne nač přesvědčovat přesvědčené,ať si to udělají po svém-to platí od olejů,pneu,svíček až po klimu :D 8) .
No vidíš,alespoň si mě pamatuješ. :lol:
Na tebe se neda zapomenout ... :wink: :lol: :lol: :lol:
Coupe 2.0 r.v. 2005 GK - 105.1/6000
Lantra 1.6 r.v. 1992 16V G4CR DOHC 84/6200
Tomi_

Re: chladivo

Příspěvek od Tomi_ »

rade622 píše: 06 dub 2008, 13:44 Tak v tom případě jsi první člověk, který vidí unikající chladivo.
Kdepak. První jsem já. :roll: :roll:

Dojel jsem na servis, že vyměníme olej, a celej spodek auta zajebanej, olepenej, žlutozelenej sajrajt všude, nenašli jsme odkud a co to je. Nikde nic nechybí, ani olej(nebyl by zelenej), brzdovka, chladicí kapalina, nic. Jediný, co se řešilo, asi před měsícem, byla klima, syčela, tak byla na doplnění, ano, nebylo tam skoro nic. Ale protože to bylo po asi 6 letech, neřešilo se hledání úniku.
Tak jo, umejt motor, opucovat co jde, sobota pod autem, všecko vyleštěný, uděláme 30km kolečko okolo baráku - nic, nikde nic, všecko čistý, vyleštěný...
Před hodinou, jen tak z plezíru, něco sem nes do auta, kouknu pod haubnu, na místo kde bylo sajrajtu nejvíc - a ejhle, na stojícím autě zase bordel. Takže něco tu kape, a jsou tu jen hadice od klimy. Pod tlakem držej, nastudeno kapou. :shock:

Ještě včera jsem si myslel, že netěsnost na klima znamená, že to vyfičí a je hotovo. Tak ne.
Přílohy
20250413_144227_1.jpg
20250413_144227_1.jpg (38.82 KiB) Zobrazeno 379 x
20250413_144255_1.jpg
20250413_144255_1.jpg (53.48 KiB) Zobrazeno 379 x
Odpovědět

Zpět na „SONATA“