Zimní pneu
Moderátor: Moderátoři
-
- **
Zimní pneu
Zdravím všechny,
i když je ještě, alespoň kalendářně hluboké léto, začal jsem pátrat co dám na Matrixe na podzim za zimní pláště. Přišel jsem však na jednu zajímavou, ale nemilou věc, a to že je nutné dát tam pneu s hmotnostním a rychlostním indexem 86 H. (uvedeno v TP) Stejný index mají i origo Pirelli P 6000. H=210 km/h. !!!!Už jen to mě přijde jako docela nadhodnocený(max. rychlost 1.6i je jen 170 km/hod), navíc výběr zimních pláštů s tímto indexem je docela mizerný a tyto pláště jsou i dražší.
Proto se ptám je někdo, kdo se vykašlal na specifikace v TP (ikdyž v případě havárie, může pojišťovna odmítnout plnit atd.) a dal tam 86 T? Popřípadě jaký na to máte názor?
i když je ještě, alespoň kalendářně hluboké léto, začal jsem pátrat co dám na Matrixe na podzim za zimní pláště. Přišel jsem však na jednu zajímavou, ale nemilou věc, a to že je nutné dát tam pneu s hmotnostním a rychlostním indexem 86 H. (uvedeno v TP) Stejný index mají i origo Pirelli P 6000. H=210 km/h. !!!!Už jen to mě přijde jako docela nadhodnocený(max. rychlost 1.6i je jen 170 km/hod), navíc výběr zimních pláštů s tímto indexem je docela mizerný a tyto pláště jsou i dražší.
Proto se ptám je někdo, kdo se vykašlal na specifikace v TP (ikdyž v případě havárie, může pojišťovna odmítnout plnit atd.) a dal tam 86 T? Popřípadě jaký na to máte názor?
Matrix 1.6/76 kW 02/2008, stříbrná metalíza
- Reklama
Hej, ja som sa na to vykaslal a dal som tam gumy s T, lebo som mal dobru ponuku malo jazdenych. Vyrobca zrejme predpisuje H nielen kvoli maximalnej rychlosti, ale aj kvoli tomu, ze H su viac spevnene. Aby boli plne spolahlive aj pri plnom zatazeni, vysokej rychlosti a ostrejsej zakrute sucasne.
Takze na to pamatam a neprehanam to
Takze na to pamatam a neprehanam to
- tatulda
- **
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem na doporučení odzkoušel protektory od PNEU Vraník-tuším Green a byl jsem velice spokojen(jsem z vysočiny,tak vím oč jde).V rozměru 195/60/15 mě stály všechny 4 asi na 4500,-kč a za ty prachy hodně muziky.(a dodržel jsem předepsané vlastnosti-tj.váha a rychlost)
H.Elantra 2,0i/104kW/02,dříve Lantra 1,6 a Pony 1,5
Nové zimní pneu
Vybírám nové zimní pneu na Matrixe a nemůžu se rozhodnout které vybrat, kolega říkal, že mám jít do nějakých od firmy Hankook. Máte někdo nějaké zkušenosti, nebo znáte odkaz na nějaké recenze, popřípadě nějakou radu, které vybrat. Díky
Jak už jsem psal v jiné větvi, tak při koupi auta (2/08) jsem měl objednány sava s3 eskymo, ale dali mě tam hankook w440. I když jsem z toho nebyl dvakrát nadšen, tak podle testů, které jsem si našel na netu, tak tyto zimní hankooky dopadly velmi dobře a i mě se s nimi na tom konci zimy jezdilo dobře, i když v nějakých extrémních podmínkách jsem je neprověřil. Ještě poznamenám, že mám 14" kola.
Matrix Premium 1,6, 2/2008
No a za 4 400 Kč máš nový Barumky Polaris a nebo Firestonky, který jsou o stovku na gumě dražší. U protektoru nikdy nevíš v jakým stavu jsou boky a patky pneumatiky !! Viděl jsem na vlastní oči, co dokáže udělat svlíklej protektor s autem, teda když to přežiješ ve zdraví .... osobně si myslím, že zrovna tady šetřit se nemusí vyplatit.tatulda píše:Ja jsem na doporučení odzkoušel protektory od PNEU Vraník-tuším Green a byl jsem velice spokojen(jsem z vysočiny,tak vím oč jde).V rozměru 195/60/15 mě stály všechny 4 asi na 4500,-kč a za ty prachy hodně muziky.(a dodržel jsem předepsané vlastnosti-tj.váha a rychlost)
hynek 12 osobně mám dobrý zkušenosti s Kléber Krisalp HP a teď vyšla nová HP 2, ale ta je spíš na sníh do hor ( klasická sněhule ). Určitě bude každá nová guma lepší než protektor .......
...............................................................
New Accent 1.6i CVVT celadon blue
takze na auto se musi pouzívat kola jen ty ktery jsou zapsany v TP
Naposledy upravil(a) Uzi77 dne 23 říj 2008, 10:26, celkem upraveno 1 x.
Matrix 1,5 CRDi R.V. 2008
Tak už jsem včera nazul na plechy nové zimáky. Podle počasí je cca do měsíce hodím na auto sám. Raději jsem letos nazul s předstihem, než bude u pneuservisů masakr . Jsem zvědav jaké budou na sněhu, mokru a jak budou hlučné. Teď aby jen přišel nějaký ten sníh .
Rozhodoval jsem se mezi protektorama od Vraníka a nějaké neprotektorované. Vraník má u nás pobočku a za 195/55 R15 85T mi dával cenu 1060kč za kus. To se mi zdálo za protektor jako né moc malá částka a ještě to ze začátku vypadalo, že Vraník snad ani s tímto rozměrem pneu nemá. Pán se ptal na co to mám, že tenhle rozměr není obvyklý, ale pak chvilku hledal a našel. Tak jsem mu povídal, že po něm nechci nějakou exotiku ,že se to běžně používá třeba na Fobie II či Hrůmstra či jiné MPV.
Po té jsem prohledal i net a hledal nějakou neprotektorovanou za rozumné peníze v 195/55 R15. Tak mi nakonec padla do oka Sava Eskimo S3 195/55 R 15 85 H za cenu 1320kč za kus na "pneunet" i s dopravou až před dům. Dle testů by to nemusela být špatná volba.
http://www.barum-pneu.cz/testy.php?pneu=ESKIMO%20S3
Sáva je specifikace 85H (515kg a do 210km/h) což by mělo dostačovat, jelikož jsem zjistil dle TP by mi mělo stači i 85T (515kg a do 190km/h) Koukal jsem co mám jako letní a tam mám HANKOOK K430 195/55 R15 85V (515kg a do 240km/h)
Až něco najedu na sněhu , tak dám vědět jak to sedí naším Máťou
Rozhodoval jsem se mezi protektorama od Vraníka a nějaké neprotektorované. Vraník má u nás pobočku a za 195/55 R15 85T mi dával cenu 1060kč za kus. To se mi zdálo za protektor jako né moc malá částka a ještě to ze začátku vypadalo, že Vraník snad ani s tímto rozměrem pneu nemá. Pán se ptal na co to mám, že tenhle rozměr není obvyklý, ale pak chvilku hledal a našel. Tak jsem mu povídal, že po něm nechci nějakou exotiku ,že se to běžně používá třeba na Fobie II či Hrůmstra či jiné MPV.
Po té jsem prohledal i net a hledal nějakou neprotektorovanou za rozumné peníze v 195/55 R15. Tak mi nakonec padla do oka Sava Eskimo S3 195/55 R 15 85 H za cenu 1320kč za kus na "pneunet" i s dopravou až před dům. Dle testů by to nemusela být špatná volba.
http://www.barum-pneu.cz/testy.php?pneu=ESKIMO%20S3
Sáva je specifikace 85H (515kg a do 210km/h) což by mělo dostačovat, jelikož jsem zjistil dle TP by mi mělo stači i 85T (515kg a do 190km/h) Koukal jsem co mám jako letní a tam mám HANKOOK K430 195/55 R15 85V (515kg a do 240km/h)
Až něco najedu na sněhu , tak dám vědět jak to sedí naším Máťou
Nyní: Hyundai Matrix 1.6/103HP , r.v. 2004...jezdí...,
Bylo:
Opel Astra F 1.6/75HP 3dv, r.v. 1998, stále jezdí :-)
Fiat UNO 1.5/75HP, r.v. 1986, asi ve šrotu
Bylo:
Opel Astra F 1.6/75HP 3dv, r.v. 1998, stále jezdí :-)
Fiat UNO 1.5/75HP, r.v. 1986, asi ve šrotu
Tiez si zacinam obzerat ponuku a veru naozaj nie je velmi siroka (davam prednost uzsej moznosti, teda 185).
Aky mate nazor na gumy Matador MP58 185/65 R14 T86 ?
Este som videl o cosi drahsie Nokian WR G2 XL a Goodride Snowmaster, ale neviem ci ta vyssia cena zodpoveda vyssej kvalite...
Ja zas nepotrebujem velke zazraky, jazdim hlavne po meste a po dialnici, ziadne hory zatial nehrozia. Kazdopadne uplny smejd nechcem. A uz casu na rozmyslanie vela neostava.
Aky mate nazor na gumy Matador MP58 185/65 R14 T86 ?
Este som videl o cosi drahsie Nokian WR G2 XL a Goodride Snowmaster, ale neviem ci ta vyssia cena zodpoveda vyssej kvalite...
Ja zas nepotrebujem velke zazraky, jazdim hlavne po meste a po dialnici, ziadne hory zatial nehrozia. Kazdopadne uplny smejd nechcem. A uz casu na rozmyslanie vela neostava.
Matrix Premium 1.6
Presne nad tymito Matadorkami rozmyslam aj ja... Zatial som ich nasiel najlacnejsie tu, dodavaju aj na Slovensko:
http://www.nejlevnejsipneu.cz/sk/pneuma ... &prumer=14
I ked aj v znackovej predajni Matador u nas sa dokazali priblizit k tejto cene...
Ale zvazujem skor tie H-ckove, ma to byt na sluzobny CRDi a na tom sa obcas poriadne uhana...
http://www.nejlevnejsipneu.cz/sk/pneuma ... &prumer=14
I ked aj v znackovej predajni Matador u nas sa dokazali priblizit k tejto cene...
Ale zvazujem skor tie H-ckove, ma to byt na sluzobny CRDi a na tom sa obcas poriadne uhana...
Presne tam som to aj ja nasiel. A samozrejme tiez chcem H-cka, pomylil som sa pri prepise do fora.rastos píše:Presne nad tymito Matadorkami rozmyslam aj ja... Zatial som ich nasiel najlacnejsie tu, dodavaju aj na Slovensko:
Inak, z uvedeneho miesta sa da kupit aj rafiky specialne na Matrix. Neviem zistit vyrobcu, ale hadam sa nerozpadnu po prvej sezone.
Inak, v samotnom Hyundaii neponukaju zimne sady rafy+pneumatiky? Na nete som nic nenasiel, ale viem ze oni maju viac nez uvadza net. Akurat ktovie za aku cenu...
Matrix Premium 1.6
Podla mojich skusenosti je skoda stracat cas navstevou Hyundaiu... ceny mali vzdy premrstene.
Inac dnes som sa pozrel do TP a zistil som, ze nas Matrix nevyzaduje H, iba T! Je to dovoz z DE a aj v povodnom TP je iba T. A pritom je to diesel s tazkym predkom... Takze co?
Pred chvilou som bol v Matadore, kde mi potvrdili, ze mi dodaju MP58 aj disky v tej istej cene ako na nejlevnejsipneu.cz, ba i prezutie dostanem zdarma. Trochu som sa zakecal s predajcom a prezradil, ze MP58 sa robia uz takmer 8 rokov. Je vsak novsi model MP52 Nordicca, ktory sa robi 1 rok. Navyse vedel by mi dat tieto nove Nordiccy T v tej istej cene, ako MP58 H-ckove. Takze co kupit? H-ackovy starsi model, alebo T-eckovy modernejsi model?
Inac dnes som sa pozrel do TP a zistil som, ze nas Matrix nevyzaduje H, iba T! Je to dovoz z DE a aj v povodnom TP je iba T. A pritom je to diesel s tazkym predkom... Takze co?
Pred chvilou som bol v Matadore, kde mi potvrdili, ze mi dodaju MP58 aj disky v tej istej cene ako na nejlevnejsipneu.cz, ba i prezutie dostanem zdarma. Trochu som sa zakecal s predajcom a prezradil, ze MP58 sa robia uz takmer 8 rokov. Je vsak novsi model MP52 Nordicca, ktory sa robi 1 rok. Navyse vedel by mi dat tieto nove Nordiccy T v tej istej cene, ako MP58 H-ckove. Takze co kupit? H-ackovy starsi model, alebo T-eckovy modernejsi model?
-
- **
Já jsem koupil MP 58 H, protože ta 52 v H nebyla a asi se ani nedělá. Pokud ti dají za stejné peníze v požadované specifikaci novější typ, určitě bych bral ty novější. Zřejmě bude mít lepší vlastnosti. Já je koupil v létě za 800 kč kus, sice to byl rok výroby 2007, ale to mě nevadí za dva roky je stejně po nich.
Matrix 1.6/76 kW 02/2008, stříbrná metalíza
Pozriem sa doma, co mam v TP (dnes som v robote na bicykli, predsa len brucho rastie a treba s tym nieco robit, aby som sa za volant zmestilrastos píše: Inac dnes som sa pozrel do TP a zistil som, ze nas Matrix nevyzaduje H, iba T! Je to dovoz z DE a aj v povodnom TP je iba T. A pritom je to diesel s tazkym predkom... Takze co?
Takze, v TP jednoznacne stoji 185/65 R14 86 H a rafiky 5,5Jx14ET46.
Alternativou je 195/55R15 85 V
a rafik 5,5J 15ET46,
ale na zimu sa vseobecne odporuca uzsia guma, takze toto nehrozi.
Tomu zodpovedaju gumy Matador MP58 - variant H. MP58 sa robia aj T aj H.
Inak, treba zimnu gumu aj na rezervu (mam nudzovy uzky variant)? Myslim, podla predpisov...
Matrix Premium 1.6