Seřízení ventilových vůlí
Moderátoři: vipe, Moderátoři
Seřízení ventilových vůlí
Ahoj. Mám dotaz : Mám Getz 1,3 (2003). Pokud vím, tak motor je rozvod SOHC, tudíž asi s mechanickým seřízením ventilů. Nejsem automechanik, ale rozvod DOHC je myslím hydraulickými zdvihátky (bez seřizování).
Ptám se, jestli někdo seřizoval ventily na motorech SOHC ? Měli by to být obsahy 1,1 a 1,3. A po kolika km se dělají ? Nebo, až jsou slyšet ?
Dík.
Ptám se, jestli někdo seřizoval ventily na motorech SOHC ? Měli by to být obsahy 1,1 a 1,3. A po kolika km se dělají ? Nebo, až jsou slyšet ?
Dík.
Getz 1,3 60kw limited edition (2003)
- Reklama
Re: Seřízení ventilových vůlí
Ano, u motorů SOHC je předepsaná kontrola vůlí ventilů každých 30kkm. Pokud se ale podívám do protokolů z garanček, nemám tam žádný zápis o provedené kontrole a případném seřízení.
GETZ Dynamic 1.1/48kW
- Nio96
- **
- Kontaktovat uživatele:
ptám se čistě zvědavosti ale SOHC je single jako jeden OHC a DOHC je double takze dve OHC ...ale to neříká nic o tom ze jedno se seřizuje a jedno je na hydroštelech nebo jo?
Moje:
Getz 1.4 16V Dynamic - 71,3KW Blue Onix(modrý interiér)12/2008
My Car: http://www.hyundaiclub.eu/car_detail.php?id=245
Přítelkyně:
Renault Clio II 1.4 RXE - 55KW hnědá metalýza
Přítelkyně:
No neni to tim dano obecne, ale jak pise aldakutil tak v pripade Getzu to tak je. Ja mam 1.6 DOHC a mam hydraulicke zdvihatka.
Kia Sportage 2016 aktualne
Uz uplne bez Hyundai, ale bylo to fajn.
i10 1.2 - byvavalo
i20 1.6 - byvavalo
Getz 1.6 - byvavalo
i10 1.2 - byvavalo
i20 1.6 - byvavalo
Getz 1.6 - byvavalo
- Nio96
- **
- Kontaktovat uživatele:
Nu jasný tak to bude o tom ze 1.4 a 1.6 maj hydro...a 1.3 maj ještě mechanický hm?
Moje:
Přítelkyně:
Přítelkyně:
hmm a odpovida to SOHC a DOHC
Kia Sportage 2016 aktualne
i10 1.2 - byvavalo
i20 1.6 - byvavalo
Getz 1.6 - byvavalo
i10 1.2 - byvavalo
i20 1.6 - byvavalo
Getz 1.6 - byvavalo
Pokud se dobře pamatuju na dobu, co jsem dělal řemeslo, tak býval system rozvodů OHV, vačkový hřídel byl v bloku motoru a OHC vačkový hřídel byl v hlavě motoru. Tak SOHC bude mít jeden vačkový hřídel v hlavě motoru a DOHC by měl mít vačky dvě. Ovšem jestli má 1.3 motor ventilové samostavy, to nevím... Taky se můžu plést, přece jen, je to spousta let ...
Ssangyong Korando 1.5 GDI 2024
Fiat Tipo 1.4 T-Jet 2018 Red Amore - prodaný
Yamaha Midnight Star 1300 De luxe
New Accent 1.6i CVVT celadon blue - prodaný
Fiat Tipo 1.4 T-Jet 2018 Red Amore - prodaný
Yamaha Midnight Star 1300 De luxe
New Accent 1.6i CVVT celadon blue - prodaný
Takže doplňuji to co mám v uživatelském manuálu.
Vůle ventilů (studený motor : 20+/-5°C) je daná poze pro motor 1,1 L a to : Sání ......0,13mm, Výfuk......0,17mm.
Ostatní motory jsou proškrtnutý. Asi se jen kontrolují, nebo mají samoštely. Nevím.
Mám najeto 60000. Tak to co mne čeká do budoucna
Docela mne zajímalo, zvlášť u majitelů s proběhem kilometrů 100 000 a více jestli už to někdo nedělal. Zkusím ještě zagooglit a zjistit něco o těch rozvodech.
Vůle ventilů (studený motor : 20+/-5°C) je daná poze pro motor 1,1 L a to : Sání ......0,13mm, Výfuk......0,17mm.
Ostatní motory jsou proškrtnutý. Asi se jen kontrolují, nebo mají samoštely. Nevím.
Mám najeto 60000. Tak to co mne čeká do budoucna
Docela mne zajímalo, zvlášť u majitelů s proběhem kilometrů 100 000 a více jestli už to někdo nedělal. Zkusím ještě zagooglit a zjistit něco o těch rozvodech.
SOHC nebo DOHC opravdu znamená jenom počet vačkových hřídelí, ale způsob seřizování vůlí může být různý bez ohledu SOHC/DOHC. Asi to záleží na rozhodnutí konstruktérů motoru. Jsou hydroštely znakem "modernosti" motoru? Já to nevím . Každá varianta seřizování má asi své plusy a mínusy, ale na to nejsem odborník. Snad se tady najde někdo, kdo nám to fundovaně vysvětlí.
GETZ Dynamic 1.1/48kW
Asi máš pravdu. Před chvílí jsem našel motor Honda VTEC (proměnné časování ventilů) s rozvodem SOHC. A jelikož Honda je s motory na špičce tak zřejmě nejde o starší či novější systém rozvodů.Janjan píše:SOHC nebo DOHC opravdu znamená jenom počet vačkových hřídelí, ale způsob seřizování vůlí může být různý bez ohledu SOHC/DOHC. Asi to záleží na rozhodnutí konstruktérů motoru. Jsou hydroštely znakem "modernosti" motoru? Já to nevím . Každá varianta seřizování má asi své plusy a mínusy, ale na to nejsem odborník. Snad se tady najde někdo, kdo nám to fundovaně vysvětlí.
- Nio96
- **
- Kontaktovat uživatele:
Neexistuje nějakej prográmek, kterej ví vše? třeba jako, že tam napíšu informace o svým autě a ono mi to napíše jaký technologie jsou vněm použity?
Moje:
Přítelkyně:
Přítelkyně:
- Tommas33
- **
- Kontaktovat uživatele:
??????,že by neměl Getz z roku 2003 hydroštely?to je fakt divný,když jsem je měl na Accentovi97...1.3 12v...to by asi soudruzi v Korei udělali někde chybu...
Accent 1.3 12v 97:Láska se kterou jsem se těžce loučil.Sonata 2.0 16v už taky minulost...nyní Škoda felicia combi 1.9 d provoz na eko naftu 1.30kc km...Citroen xantia 2.0HDi
??????,že by neměl Getz z roku 2003 hydroštely?to je fakt divný,když jsem je měl na Accentovi97...1.3 12v...to by asi soudruzi v Korei udělali někde chybu...
Néé, já nechtěl zakládat zbytečný vlákno. Možná je to moje nevědomost. Někde jsem slyšel SOHC jako mechanika a DOHC jako hydraulika.
Dál je mi divný, že manuál udává ventilový vůle u 1,1...další objemy nic,....a teda prý při garančních prohlídkách (já je nedělal, auto mám z druhý ruky) se prý mají kontrolovat.
Takže nechci s určitostí nic tvrdit. Na to ani nemám vzdělání.
A asi jsou tam taky hydroštely. Navíc ve velice podrobným uživatelským manuálu o nějaký kontrole ani zmínka. A to je tam toho dost.
Néé, já nechtěl zakládat zbytečný vlákno. Možná je to moje nevědomost. Někde jsem slyšel SOHC jako mechanika a DOHC jako hydraulika.
Dál je mi divný, že manuál udává ventilový vůle u 1,1...další objemy nic,....a teda prý při garančních prohlídkách (já je nedělal, auto mám z druhý ruky) se prý mají kontrolovat.
Takže nechci s určitostí nic tvrdit. Na to ani nemám vzdělání.
A asi jsou tam taky hydroštely. Navíc ve velice podrobným uživatelským manuálu o nějaký kontrole ani zmínka. A to je tam toho dost.
No a jestli je jistý, že accent 1,3 12 1997 ty hydroštely měl, tak já je mám taky, protože ten motor je úplně stejnej. Akorát měl v roce 97 tuším 55kw a já mám 03 60kw. oba 12ventily.
Tak to bych měl o starost míń a dobrej pocit, že na tom nemusím nic hlídat. (" a že jsem koupil dobře....co si myslím stále)
Tak to bych měl o starost míń a dobrej pocit, že na tom nemusím nic hlídat. (" a že jsem koupil dobře....co si myslím stále)
- Tommas33
- **
- Kontaktovat uživatele:
je to výhoda nemusíš se o nic starat ono to má kažká značka jinak ,nejsem si jistý jestli staší modely mají hydroštely,ale Accenty už měli jinak jsem měl 62kw a na tu dobu hodně dobrý motor...aldakutil píše:No a jestli je jistý, že accent 1,3 12 1997 ty hydroštely měl, tak já je mám taky, protože ten motor je úplně stejnej. Akorát měl v roce 97 tuším 55kw a já mám 03 60kw. oba 12ventily.
Accent 1.3 12v 97:Láska se kterou jsem se těžce loučil.Sonata 2.0 16v už taky minulost...nyní Škoda felicia combi 1.9 d provoz na eko naftu 1.30kc km...Citroen xantia 2.0HDi