ESP i30

Osvětlení, signalizace, audio, pojistky.

Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři

Odpovědět

Priplatili by ste si za ESP?

jednoznacne ANO
62
61%
neviem
18
18%
urcite NIE
21
21%

Celkem hlasů: 101

BakSAj
*

Re: ESP i30

Příspěvek od BakSAj »

ESP mám ve výbavě, ale kromě prokluzu kol (kdy bliká kontrola) jsem ho ještě neviděl zasahovat. A to ani dnes na sněhu, cca 20 km/h v zatáčce jsem zatáh ručku, zadní šly lehce do smyku a ESP nic... ale ještě to zkusím s větší razancí, asi to na malé smyky při nízké rychlosti nezabírá.
i30 1,4 CVVT Comfort + ESP, Moonlight blue, 11/2009
Reklama

SKV
**

Příspěvek od SKV »

Při prudším nájezdu do zatáčky začne korigovat přetáčivost, u nás častěji nedotáčivost. Poznáš to tak, že auto razantně zpomalí, při hodně malé rychlosti je to neznatelné. Pokud máš někde plácek se sněhem, zkus se točit dokola a zjistíš, že ESP tě udrží ve stopě a to můžeš dupat na plyn jako blázen. Osobně si ale myslím, že pokud není skoro žádná adhese, ESP určitě nezachrání naši blbost. Každý den vyjíždím kopec s prudkou zatáčkou a už si nemusím hrát s volantem a plynem, ESP+TCS to udělá za mě, sice za cenu většího opotřebení brzdového obložení, ale udělá :wink: .
i30 1.6i CVVT COMFORT, ESP, MOONLIGHT BLUE, CZ 2009
Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

A co bys jako chtěl od ESP aby dělalo,když zatáhneš ručku :?: :?: :?: [-o< ESP je STABILIZACE :!: ,to znamená,že ti přibržďuje kola,která by se dostávala do smyku.Když ručkou zablokuješ zadní kola,tak co asi má dělat?Nic. :wink: Zkus jízdu v kolečku,jak píše SKV a tak můžeš ESP vyzkoušet.Potom si ho zkus vypnout a udělat pár stejných koleček. :wink: TCS je také skvělá věcička-ta zase reguluje toč.moment.Když zjistí prokluz hnaných kol(třeba na vodě v kolejích,v zatáčce.....),tak zareaguje už v době,kdy člověk ještě ani netuší,že se auto trhá od vozovky nebo třeba začíná plavat při dešti na dálnici.Můžeš šlapat na plyn jak chceš,TCS pouští na kola jen tolik výkonu,aby kola neprokluzovala/neplavala a auto udrželo směr jízdy.
Hyundai Genesis Coupe (2.generace) 3,8V6 GDI - 260kW Raptor
Hyundai Tiburon GK(2.generace)-2,0l,samba red
Hyundai Veloster-1,6 GDI,zelená žabička
Kia Rio-1,6l CVVT stříbrný sršeň,v plné náloži
BakSAj
*

Příspěvek od BakSAj »

Borek: To je mi jasný, znám princip ESP. Ale čekal bych, že se rozsvítí aspoň kontrolka.
i30 1,4 CVVT Comfort + ESP, Moonlight blue, 11/2009
SKV
**

Příspěvek od SKV »

Ano, kontrolka začne blikat. Teď už kontrolku nesleduji, protože dokáži odhadnout, kde mám zásahy systému očekávat a hlavně to poznáš v ovládání a chování vozu.
Projeď si a nasimuluj typické problémové situace, bez toho nebudeš vědět jak se auto chová a jak jednotlivé systémy zasahují. Je to pro tvoji bezpečnost. :wink:
Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Kontrolka nemohla nic dělat,při zatažené brzdě,prostě ESP nic nedělá-ty zablokuješ zadní kola a s tím už žádná elektronika nic neudělá.Zkus si to kolečko na sněhu a tam máš možnost v klidu zjistit,jestli zasahuje ESP,TCS(to poznáš hned při rozjezdu 8-[ ).Na silnici většinou moc na palubku v době zásahu nekoukáš(protože jedeš ostřeji a soustředíš se na silnici),ale na chování auta to rozhodně ucítíš.Zkus ten sníh a kontrolky by ti měly blikat a jak jsem psal i na chování auta to poznáš. :wink:
Hyundai Genesis Coupe (2.generace) 3,8V6 GDI - 260kW Raptor
Hyundai Tiburon GK(2.generace)-2,0l,samba red
Hyundai Veloster-1,6 GDI,zelená žabička
Kia Rio-1,6l CVVT stříbrný sršeň,v plné náloži
dipol100
*

Příspěvek od dipol100 »

Jaké máte zkušenosti s ESP? Mně v malé rychlosti do 30km/h takřka nereaguje, to mi musí zadek ustřelit minimálně o 50cm, aby to zareagovalo, a to ještě jen někdy, je to normální?
i30cw, 1.6i CVVT COMFORT, ESP, SHINE RED, CZ 2009
Laxius
**

Příspěvek od Laxius »

Cau dipol, ESP mi naposledy preblikla vcera v Ziline na zladovatenom neodpratanom parkovisku. Pridaval som plyn velmi pomali, ale koleso sa aj napriek tomu presmykovalo a ESP zabrala. Inac moj osobny pocit je, ze zabera trosku neskor ako by som si to predstavoval. Ale je to moj subjektivny pocit, navyse je to moje prve auto s ESP, takze nemam nazaklade coho porovnavat.
Hyundai Elantra, 1.6i Premium, 94kW, Marina Blue (2016)
Hyundai i30cw, 1.6CVVT Style, 92kW, Continental Silver (2009)
be.sport
**

Příspěvek od be.sport »

Pri prokluzu hnanych kol nezabira ESP ale pouze ASR nebo jak se to u i30 jmenuje.ma to akorat stejnou kontrolku,
ESP nejlip vyzkousite na nejakym vetsim parkoviste se snehem, kdy zacnete delat prudky otaceni volantem a zaroven si pridate plyn,jakoby losi test.
pri zaberu esp budete citit prudsi pribrzdeni na jedne nebo druhe strane auta, a auto jednoduse neutrhnete a bude kopirovat zataceni.

jak bude auto starsi, tlumice a pneu uz nebudou uplne OK tak to budete citit nechtene i pri prudsim prujezdu zatackama..( zvlast kdyz budou vzorky kol uz na minimu)
( na byvalim aute jsem ESP mel, na i30 ho neni ale ani ho zatim nepostradam)

jinak doporucuju pro uzivatele co tyhle veci v aute nemeli at si to nekde zkusi nanecisto, muze se stat ze pri nejake krizove situaci pak budete prekvapeni co se deje
misto toho aby jste byly v klidu a resili jak z toho nejlip vybruslit...:))
I30 Sport 1.6 CRDi 116 Hp - 6.st
50 500 km
11/2009
6,5 l/100 km

Shell Diesel Extra + Vif
laufas

Příspěvek od laufas »

mne to pripada porad dokola Obrázek
i30 1.4 + kn, 12/2007
triktrak
**

Příspěvek od triktrak »

Takze vcera a dnes som poprvykrat zazil ESP v praxi. U nas na vychode je totiz kalamita, takze ESP si pekne zablikalo niekolkokrat. Uz som sa totiz bal, ze mi to asi nefunguje :D/
Santa Fe IV 2.2 CRDi 147kW A/T Premium (2019)
i30 III 1.6 CRDi 100kW A/T (7-DCT) NOW! (2017)
EX i40 CW 1.7 CRDi 104kW A/T (7-DCT) Business (2016)
EX i30 1.6 CRDi 85kW A/T (4st. hydrodyn.) Comfort (2009)
SKV
**

Příspěvek od SKV »

Mám tady další poznatek. Pokud ESP zafunguje krátkodobě, aby jen dokorigovalo stopu, kontrolka ani neblikne. Na ledě teď většinou uslyším, jak mi blokuje jedno kolo. Stejná věc se mi stává v létě při prudkém a rychlém názejdu do zatáčky, auto se ještě netrhá, gumy nepiští, ale ESP/TCS zaúřaduje a zkrotí můj apetit na rychlý průjezd zatáčkou bez jediného mrknutí kontrolky. Z toho plyne, že si ani kolikrát nemusíte uvědomit, že právě nějaké ESP postaralo o vaši bezpečnost.,
Dire
**

Příspěvek od Dire »

Tak dufam, ze to tak naozaj je, pretoze ESP blika sakra malo (nie som zavodnik, aby som vyuzil ESP, ale ma snad blikat i ked zafunguje ASR). Ked som sa snazil parkrat na jednicku na snehu do kopca motor vytocit, tak dodnes mi neblikla ani raz! Dufam, ze teda ASR funguje i bez blikania :( Pri vyssich rychlostiach (dvojka, trojka) uz parkrat zablikala i ked mi pripada, ze dost neskoro, cakal by som skor.
Hyundai i30cw, 1.6CRDi Style, 85kW, Vivid Blue
Obrázek
SKV
**

Příspěvek od SKV »

Protiprokluz mi bliká když se už se přední kola protáčí určitou dobu a když fakt není adheze, tak dokážu kontrolku ESP pěkně nažhavit. Stejně tak to parkoviště se sněhem, ESP bliká celou dobu zatáčení. Nebliká pouze při jednorázové a krátkodobé korekci.
Takže by ti určitě zablikat měla, tedy pokud to nemá ropák jinak nastavené.
Dire
**

Příspěvek od Dire »

A bliká ti i pri zahrabaní na jedničku? Je to škoda, že kontrolka nereaguje hneď. U Fordu alebo Škody je to výborná signalizácia, že napr. začína cesta namŕzať (i pri krátkom prekĺznutí kontrolka blikne).
Hyundai i30cw, 1.6CRDi Style, 85kW, Vivid Blue
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „i30 Elektronika“