nie som motorar ani fyzik, ale premyslam nad jednym. Opravte ma ak sa pletiem
Accent ma turbo polozene na nizsie otacky (mensie) plniaci tlak je optimalizovany tak aby motor daval na 1700 az 2750 max krutak - 235nM
najvyssi vykon ma pri 4000 otackach (81kW)
cervene pole zacina na 4400. Teraz ta otazka - preco by som mal vyhanat motor do otaciek, kde to nema ziadny vyznam. teda jediny vyznam to ma pred STK, kedze to ti sulini tocia do 4800 (priebezne otacky). VGT by malo prave pracovat v premenlivych rezimoch ale s mierou. To znamena do tych 4000 otacok. To ze sa pridru lopatky je sposobene prasenim typo "po 170 na dialnici dojdem na odpocivadlo a tipnem motor" pripadne "rostujem to hned za studena". Hnat motor do otacok, ktore proste neprinesu motoru ziadny vykon navyse je zbytocne, paradoxne v nizsich otackach sa dramaticky predlzi zivotnost vsetrkov (pocet vstrekovacich cyklov je mensi) co moze znamenat napriklad, ze ak jazdim stale na 2000 otackach a nie na 4000 otackach, zivotnost vstrekov bude dvojnasobna. To je samozrejme teoria. Osobne jazdom najbeznejsie na okreskach medzi 1600 a 2500, pri predbiehani a dialniciach cca do 3200, extrem 3600. Sem tam to vorostujem k 4000, to vsak najma pri brzdeni z kopca (mam svoje miesta
iny je samozrejme atmosfericky benzin - tam rastie hodnota vykonu a krutiaceho momentu kontinualne az na zaciatok cerveneho pola a tak to smaozrejme opodstatnenie ma, tam to prevadzkujeme casto