Na svoji i30 jsem se pokukoval po nových alu kolech a na webu racing-line.cz se mi zalíbily kola značky HRS - výrobce s Taiwanu. (údajně kola do prvovýroby hyundai)
Samozřejmě první věc co jsem chtěl vědět, byla jak je to s homologací a certifikací pro naše silnice, tak jsem si s prodejcem vyměnil pár emailů. Kola mají pouze certifikaci JWL (VIA), nikoliv KBA a dle prodejce je to celosvětově uznávaná norma + navíc mají certifikát od ministerstva dopravy povolující tyto kola na území ČR. Chtěl bych vědět jestli je to pravda nebo není.
Citace odpovědi emailu:
Údajný certifikát se dá stáhnout v sekci certifikace - racing-line.cz/certifikace.htmlDobrý den,
Raději bch Vám zavolal jelikož toto je složitější. Prvně Vaše informace, ať už pochází od kohokoliv jsou mylné. Celosvětově uznávané certifikace pro testování alu kol jsou dvojí : JWL a TUV.
JWL (VIA) – je Japonská norma testování alu kol. V Evropě je pak běžnější Německá norma TUV. Obě jsou si rovny a na celém světě stejně použitelné.
Označení KBA mají disky, která jsou vyrobena jen na území Německa. Tudíž na českých silnicích jezdí (podle Vašeho vákladu) 90% kol která nejsou schválena pro EU … J
Nemusíte se ničeho bát , my jsme si nechali také dodělat TUV Wien. Jelikož spolupracujeme v Pardubickém a Královehradeckém kraji s množstvím autosalonů a ti jsou zvyklí spíše na TUV.
Policii ani pojišťovně nemusíte nic dokaovat. Je pak na nich aby prokázali, že kola nejsou homologovány, ale pokud budete mít s nimi klid stáhněte si na našich stránkách osvědčení z ministrerstva dopravy, že jsem dovozci a prodejci schválených a certifikovaných alu kol. Tento dokument, na našem území, moc pordejců nevlastní!
Takže, může mi někdo jasně na 100% říci kde je pravda a je-li možné kola této značky mít zcela bezproblému a s jistotou na autě?
Díky