Spotřeba při jízdě na tempomat
Moderátor: Moderátoři
Spotřeba při jízdě na tempomat
Zdravím
Přešel jsem z motoru 1,9TDi se spotřebou 5,5 l/100km na IX35 s 2,0i a proto mě spotřeba ve městě 9,5 l/100km (lehká noha) trochu trápí. Vím, že charakter motorů je odlišný a taky IX35 a Oktávia jsou rozdílné auta.
Koukal jsem na http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... &gearing=1, kde jsem se spotřebou tak nějak normálně. Uvažoval jsem o přestavbě na LPG, ale nejsem si jist, zda se mi vyplatí a problémy, kterými mě všichni straší, mě spíš odrazují.
Čeká mě ale dovolená, takže cca 3000 km po dálnici a řeším spotřebu. Když si odkaz na spotřebu a kouknu na spotřebu na dálnici, jsem překvapen, jak se na ni mohou dostat. Já když jsem tu zkušebně vyjel na dálnici, nastavím tempomat na 130 a kouknu na okamžitou spotřebu, jsem na cca 12 l/100km.
Dotaz tedy zní: Kecá mi palubní počítač, nebo kecají ty weby se spotřebou, nebo mám někde nějaký problém? Zkoušel jsem jen na krátké trase do 5 km, tak jestli se ten motor rozhýbe? Nebo (sorry za možná blbou otázku), ale není to tím, že jsem nastavil tempomat a že noha by byla citlivější?
Přešel jsem z motoru 1,9TDi se spotřebou 5,5 l/100km na IX35 s 2,0i a proto mě spotřeba ve městě 9,5 l/100km (lehká noha) trochu trápí. Vím, že charakter motorů je odlišný a taky IX35 a Oktávia jsou rozdílné auta.
Koukal jsem na http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... &gearing=1, kde jsem se spotřebou tak nějak normálně. Uvažoval jsem o přestavbě na LPG, ale nejsem si jist, zda se mi vyplatí a problémy, kterými mě všichni straší, mě spíš odrazují.
Čeká mě ale dovolená, takže cca 3000 km po dálnici a řeším spotřebu. Když si odkaz na spotřebu a kouknu na spotřebu na dálnici, jsem překvapen, jak se na ni mohou dostat. Já když jsem tu zkušebně vyjel na dálnici, nastavím tempomat na 130 a kouknu na okamžitou spotřebu, jsem na cca 12 l/100km.
Dotaz tedy zní: Kecá mi palubní počítač, nebo kecají ty weby se spotřebou, nebo mám někde nějaký problém? Zkoušel jsem jen na krátké trase do 5 km, tak jestli se ten motor rozhýbe? Nebo (sorry za možná blbou otázku), ale není to tím, že jsem nastavil tempomat a že noha by byla citlivější?
- Reklama
Re: Spotřeba při jízdě na tempomat
Spotřeba u benzínového motoru DCVVT 2,0 120 kW jak píšeš mi nepřipadá nikterak hrozná. Jak jsem psal prve, mám stejný motor, ale v Sonátě NF, hmotnost aut bude možná podobná, možná mám trošku těžší, to fakt nevím. Zde uvádím odkaz na přesné měření mé spotřeby. Spotřebu si měřím přesně u všech svých minulých aut a u Sonáty nevyjímaje. Ze zkušeností vím, že pokud roste spotřeba, logicky se něco s autem děje, tak proto. Jinak palibní počítač u Hyundaie na rozdíl třeba od Fordu moc nelže, dá se na něj spolehnout. Tady je ten odkaz na mé měření. Možná ti to pomůže a zjistíš, že jsi na tom podobně:-) Tempomat ve výbavě nemám, takže jen čistý manuál
https://www.hyundaiclub.net/viewtopic.p ... 3&start=45
https://www.hyundaiclub.net/viewtopic.p ... 3&start=45
Hyundai Sonata 2,0i DCVVT-121kW rv 4/2010 výbava Premium, barva šedá metalíza, hodně dobrý a komfortní vůz střední třídy
Ford Mondeo 2005 2.0 TDCi 96kW Ghia - nic moc
Škoda Felicia combi 1998 1.6MPi 55kW GLXi, naprosto spolehlivá a dobře zajetá
benzin nemam ale naftu a:
- idem mimo dialnice bez nejakych velkych kopcov a viem spravit 5,8 L / 100 km
- idem dialnica na SK a pri 110 viem spravit priemer 6,2 L / 100 km
- idem dialnica na SK a pri 130 viem spravit priemer 7,2 L / 100 km
- idem na dovolenku plne nalozeny aj s autom a viem spravit priemer 8,6 L / 100 km
ale ta spotreba sa mi zda vela, moja stara sportage ma priemerku 8,5 L / 100 km (vcitane dialnic aj mesta a tempomatovych cca 135 km/h) a to uz teraz na nej jazdi otec v dost kopcovitom terene, este vacsom ako napr. Donovaly na SK.
- idem mimo dialnice bez nejakych velkych kopcov a viem spravit 5,8 L / 100 km
- idem dialnica na SK a pri 110 viem spravit priemer 6,2 L / 100 km
- idem dialnica na SK a pri 130 viem spravit priemer 7,2 L / 100 km
- idem na dovolenku plne nalozeny aj s autom a viem spravit priemer 8,6 L / 100 km
ale ta spotreba sa mi zda vela, moja stara sportage ma priemerku 8,5 L / 100 km (vcitane dialnic aj mesta a tempomatovych cca 135 km/h) a to uz teraz na nej jazdi otec v dost kopcovitom terene, este vacsom ako napr. Donovaly na SK.
2013 Hyundai ix35 2,0 CRDi 135 kW 4x4 Premium Navi (6MT)
(paket design + paket pre zle cesty + sun / winter packet + safety packet)
spotreba - dlhodoby priemer 7.2 L / 100 km (3/3 RT na tempomate)
najazdene - 55.000 km
najazdene - 55.000 km
S plně naloženým autem na dovolenou jsem měl spotřebu 7,3L cesta do Jižních čech mimo dálnice. To jsi měl s dieselem nějak moc ne ?
Jakmile vytáhnu Sonátu z města, tak spotřeba rapidně klesá pod 8L/100
Jakmile vytáhnu Sonátu z města, tak spotřeba rapidně klesá pod 8L/100
Hyundai Sonata 2,0i DCVVT-121kW rv 4/2010 výbava Premium, barva šedá metalíza, hodně dobrý a komfortní vůz střední třídy
Mám 2litr benzín (předokolku) ,loni Olomouc -Palermo a zpět +- 9l/100 km auto samozřejmě plně naloženo na tempomatu tady 130 v Itálii 145 a více .
Když jezdím do práce (dálnice) a jedu na pohodu mám 7,9l/100km někdy i méně, jak se rozdivočím letí spotřeba nahoru, ale přes 10l/100km jsem snad ještě nikdy neměl.
Letos na jaře Val di Fiemme,narvané auto a průměr tam i zpět 9,5l/100km.
Jsem spokojen
Když jezdím do práce (dálnice) a jedu na pohodu mám 7,9l/100km někdy i méně, jak se rozdivočím letí spotřeba nahoru, ale přes 10l/100km jsem snad ještě nikdy neměl.
Letos na jaře Val di Fiemme,narvané auto a průměr tam i zpět 9,5l/100km.
Jsem spokojen
ix35 2.0i CVVT - mazel :-)
i30cw 1,6 benzin 93kW -out
i30cw 1,6 benzin 93kW -out
U vsech benzinu pokud jedes vic jak 120 spotreba jde nahoru. ja jezdim dalnici 120 tempomat a je to v klidu
Já se teď vrátil z Chorvatska a to jsem jel snad celou cestu 130 na tempomat + nějaké výlety a měl jsem při návratu spotřebu 7,3l / 100km (ix35 1.6GDI 6M/T)
Naposledy upravil(a) kolecko dne 24 srp 2014, 21:36, celkem upraveno 1 x.
Hyundai ix35 1,6 GDI Style r.v.2014
Renault Megane Scenic 1,6 16V r.v.1999
Renault 19 1,7i r.v.1989
Škoda 120L
Renault Megane Scenic 1,6 16V r.v.1999
Renault 19 1,7i r.v.1989
Škoda 120L
Já mám 4x4, takže to možná sosne asi trochu více i kvůli tomu, ale i tak, k osmi litrům jsem se neměl moc šanci dostat při 130 na tempomat. Napadlo mě, jestli to není třeba tím tempomatem a že mi někdo odpoví: "Jsi trouba, tempomat udržuje rychlost takhle a takhle a proto si bere vždy o něco více...", ale asi to tak tedy není.
Pravděpodobně to ještě klesne, když se motor pořádně zahřeje a těch 120-130 pojede delší dobu.
Taky mám jen pětistupňovou převodovku a myslím, že novější IX35 mají již šestistupňovou, tak to bude tímto.
Pravděpodobně to ještě klesne, když se motor pořádně zahřeje a těch 120-130 pojede delší dobu.
Taky mám jen pětistupňovou převodovku a myslím, že novější IX35 mají již šestistupňovou, tak to bude tímto.
- FISHkaa
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
mám 2.0i. Smiř se s tím, že průměrnou spotřebu budeš mít kolem 10l/100km. Je to daň za velké auto s aerodynamikou cihly a pohonem 4x4. Nicméně já sem s podobnou spotřebou při nákupu počítal
Člen Hyundaiclub.cz
Hyundai i30 kombi 1.6i Weekend+
Hyundai Ix35 2.0i Style LPG 2010 = prodáno
Mazda 6 Sport MZR-CD 2003 = out
Audi A4 Avant 2002 TDi = out
Škoda Fabia 1.4 MPi = out
Škoda Favorit 135LS = out
Hyundai i30 kombi 1.6i Weekend+
Hyundai Ix35 2.0i Style LPG 2010 = prodáno
Mazda 6 Sport MZR-CD 2003 = out
Audi A4 Avant 2002 TDi = out
Škoda Fabia 1.4 MPi = out
Škoda Favorit 135LS = out
Zdar
Tak já počítal s 8-9 a ten litr navíc již není takový problém. Zaráží mě ale ta spotřeba na dálnici při současném porovnání spotřeby s jiným řidičem. Rozdíl může být třeba v použitých pneu, nebo to může detekovat nějaký problém, tak raději zjišťuji dopředu.
Tak já počítal s 8-9 a ten litr navíc již není takový problém. Zaráží mě ale ta spotřeba na dálnici při současném porovnání spotřeby s jiným řidičem. Rozdíl může být třeba v použitých pneu, nebo to může detekovat nějaký problém, tak raději zjišťuji dopředu.
Je to ako píše Fishka.Auto tvaru ix35 na dialnici pri vyšších rýchlostiach bude vždy veľa papať.Ono tam potom stúpa spotreba kvadratický. Na mojom aute sa rýchlosť prejavuje dosť miernejšie.Do 150km je to v poho,potom to už tiež ide hore.Tempomat tiež svoje zoberie.Tvrdohlavo drží rýchlosť.Človek nechá v kopci klesnúť rýchlosť a z kopca to ĺahko doženie.Na tom sa dá dosť ušetriť.
Hyundai i20 Chic 1,25 (2017-) biela
Opel Insignia GS 1,5 T Innovation(2018-) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8
Mazda 626 V6, Renault 21 , Citroen BX16...
Opel Insignia GS 1,5 T Innovation(2018-) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8
Mazda 626 V6, Renault 21 , Citroen BX16...
@ Dextrone: Njn, ale ja na dovolenku chodievam dialnicami cca 150km+ (preto som vsade pisal "ze viem")
Plus ked predbieham, nemam problem zrychlit aj na 190, podrzat ho a potom zase na tempomat ...
Skusal som si nedavno cestu prejst s tempomatom a bez tempomatu 2x rovnaku vziadelonost, cca 500km dokopy.
Kedze som to nikdy predtym nesledoval, celkom ma prekvapil ma rozdiel 0,3 - 0,5 L v NEprospech tempomatu.
Ale osobne mi to za to pohodlie stoji ...
Plus ked predbieham, nemam problem zrychlit aj na 190, podrzat ho a potom zase na tempomat ...
Skusal som si nedavno cestu prejst s tempomatom a bez tempomatu 2x rovnaku vziadelonost, cca 500km dokopy.
Kedze som to nikdy predtym nesledoval, celkom ma prekvapil ma rozdiel 0,3 - 0,5 L v NEprospech tempomatu.
Ale osobne mi to za to pohodlie stoji ...
najazdene - 55.000 km
najazdene - 55.000 km
Ahoj
Ty máš stejnou motorizaci, ale máš i 5 stupňovou převodovku, nebo 6? Já zkoušel jet těch 130 a už to řvalo. Že bych jel 150, nebo 190, to si nedovedu představit ). Já i v oktávce jezdil 120, takže teď asi taky pojedu tak nějak. Pojedeme v noci, tak pohodovou jízdou a stejně, co si vždy pamatuju, tak polovinu rakouska jsme stejně měli vždycky omezení rychlosti na 110...
Ty máš stejnou motorizaci, ale máš i 5 stupňovou převodovku, nebo 6? Já zkoušel jet těch 130 a už to řvalo. Že bych jel 150, nebo 190, to si nedovedu představit ). Já i v oktávce jezdil 120, takže teď asi taky pojedu tak nějak. Pojedeme v noci, tak pohodovou jízdou a stejně, co si vždy pamatuju, tak polovinu rakouska jsme stejně měli vždycky omezení rychlosti na 110...
ak sa pytas mna - 6 rychlostna MT. 150 to toci cca 3000 otacok.
doteraz som chodil AT a SLO. Teraz som bol prvy krat cez HU. A tak budem chodit aj nadalej.
Isiel som BA - Zirc - Nin.
doteraz som chodil AT a SLO. Teraz som bol prvy krat cez HU. A tak budem chodit aj nadalej.
Isiel som BA - Zirc - Nin.
najazdene - 55.000 km
najazdene - 55.000 km
Jo, tebe. Já mám právě jen 5 stupňů a ta šestka chybí, no...