Kim-Hyun-Sen píše:O tom že se málokdo nechá ovlivnit jsem taky nic nepsal. Psal jsem že nechat se ovlivnit je hloupost, a za tím si stojím. Ano, většina lidí se chová hloupě a iracionálně pokud se jedná o chování při nákupech.
Aby mi moderátor nemohol nadávať, že nepíšem v tomto vlákne o spotrebe, tak uvediem:
1. Priemerná spotreba od zakúpenia vozidla sa vyšplhala na 7,59 l (aj vďaka dovolenke v Chorvátsku s rakvičkou).
2. Rozdiel medzi spotrebou z tankovania a palubným počítačom je -5,63 %. Teda počítač ukazuje menšiu spotrebu, než je skutočnosť. Alebo stojany ukazujú väčší odber paliva... Prípadne kombinácia oboch faktorov.
A teraz k diskutovanej problematike. Ja by som sa Dácii nebránil, iba ak kvôli zinkovaniu karosérie. Neviem ako teraz, ale pred cca 2 rokmi keď som sa o ňu zaujímal som bol upozornený na to, že technológia zinkovania u Dácie je menej kvalitná ako u konkurencie. Malo by sa to prejaviť tak, že pokiaľ bude po ťukanci potrebná oprava karosérie v mieste bodového zvaru, bude toto miesto skôr korodovať. Nie som odborník, takže neviem posúdiť či to bola/je pravda. Ináč by som sa Renaulta nebál, mal som Thaliu a bolo to moje najlepšie auto z hľadiska výkon - cena (vzhľad neriešim). A počas cca 55 000 nabehaných km žiadny problém, ani vypálená žiarovka.
Ad iracionálne chovanie pri nákupoch. V práci som mal 4 roky Accorda. Auto to bolo spoľahlivé, s dobrými jazdnými vlastnosťami a slušnou spotrebou. Ale vždy keď som ho šoféroval ma štval nízky posed za volantom a najmä veľký stredový tunel o ktorý som si otĺkal pravé koleno. Preto som si pri výbere nasledujúceho služobného a potom aj súkromného auta zvolil síce menej renomovanú a lacnejšiu značku, kde som okrem technických parametrov zohľadnil aj subjektívny pocit, ktorý som vnímal na "pracovisku vodiča". Teda aby som sa po posadení do auta a pri jeho šoférovaní dobre cítil. Moja otázka je jednoduchá - ktoré z nasledovných správaní je iracionálne?
A. Kúpim si drahšie (nadobúdacia cena, náhradné diely, servis) a štatisticky spoľahlivejšie auto s perspektívou vyššej predajnej ceny ojazdeného vozidla, v ktorom sa subjektívne necítim dobre.
B. Vyberiem si lacnejšie auto, u ktorého je štatisticky o niečo vyššia pravdepodobnosť poruchy, ale v ktorom sa cítim podstatne lepšie.
Asi nemusím písať, že menej racionálna mi pripadá voľba A.