Hezký den všem! něco málo k úvodu, osobně jsem pořizoval ix55 s nájezdem něco pod 200 tis. km, auto bylo ještě v záruce, plný servis, jasná historie. Na co se doporučuji zaměřit jsou tlumiče zadní nápravy. Jak servis, tak obsah zdejšího fóra potvrzují, že se jedná o jednu z mála slabin tohoto auta, odcházejí kolem 150 tis. (ale i dříve!). Jelikož mají tlumiče elektronickou regulaci výšky (snad to píšu správně

) je výměna drahá cca 18 tis. Kč jeden a bohužel prakticky neexistuje druhovýroba. Dle servisní knížky jsem si ověřil, že tlumiče byly měněny v záruce před rokem a půl. Dále odešel kolem 180 tis. náboj zadního pravého kola (měněno v rámci záruky), já již při cca 200 tis. nechal měnit levý (originál v servisu Hyundai 5 tis.). Dále jsem ještě v záruce uplatnil výměnu tlakové hadice serva (dle servisu výměna za cca 10 tis. kč). Co jsem vyzvěděl od servisáků Hyundai, jedná se o bezproblémové auto, pouze zmiňovali ony tlumiče a nějakou chybu poloosy, která se při větším rejdu projevuje - je hlučná, ale nejedná se o závadu, jak doslova řekl servisní technik "žije si svým životem"...
ad 1) asi bych tolik neřešil nájezd, v případě kvalitně servisovaného auta prakticky nepoznáte rozdíl. Měl jsem možnost prohlédnout ix55 s 60tis. km a srovnat s mým...až na drobné detaily v opotřebení téměř nerozeznatelné (ale je pravdou, že auto hýčkám). Hlavně zkontrolovat tlumiče, pokud už bude auto po záruce a bez nových tlumičů, připravit se na investici dosahující hranice 40 tis., také doporučuji zkontrolovat hadici pod nádržkou od posilovače, zda není od oleje. Jako ideální kousek poměru ceny a užitné hodnoty doporučuji auto cca 150 tis. km, mající nové tlumiče + alespoň 1/2 rok záruky, ale musím dodat, že ani nájezd přes 200 tis. pravidelně servisovaného vozu s jasnou historií, po jednom (pečlivém) majiteli, nebude chyba.
ad 2) určitý rozdíl je, vedle PDF filtru má novější model tzv. eko režim (řadí v nižších otáčkách) a tedy dosahuje lepší spotřeby. Motoricky - mechanicky není rozdíl žádný, jedná se vysloveně o nastavení řídící jednotky, což není problém upravit (osobně nedoporučuji). V případě spolehlivosti sebou nese jisté riziko PDF filtr, ale nutno říci, že v případě ix55 se tento ekonesmysl celkem vydařil a problémy nedělá.
ad 3) přesné parametry neznám a nejsem si jist, zda je půjde dohledat. Měl jsem možnost hovořit s majitelem, který nechal auto přečipovat (přesněji přehrát řídící jednotku), pochvaloval si zvýšení výkonu a snížení spotřeby. Kolik kilometrů s takto upraveným autem najezdil, netuším, ale je si problému s dimenzováním převodovky vědom, takže se snaží tuto skutečnost ve svém jízdním projevu zohlednit.
Ať se výběr podaří! ....a abych nezapomněl, po zkušenosti s jedním chronicky známým autobazarem, zkontrolovat pečlivě cebii, a raději 2x zavolat do servisu kam auto jezdilo, nechybělo mnoho a málem jsem si koupil krásně naleštěnou totálku...teprve pečlivá kontrola pojistných událostí odhalila bouračku za 25 tis. euro! S výběrem nespěchat, brát auto, které bylo nejlépe servisováno u jednoho značkového servisu (Hyundai nemá propojenou centrální databázi), kde dle mé zkušenosti ochotně poradí...