Výměna oleje
Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři
Re: Výměna oleje
Pri minulom aute som sa tým nezaoberal, ale teraz si na tom chcem dať záležať. Pravdepodobne sa budem riadit nižšie uvedenym, t.j. vymenim olej po cca prvých 1000-2000 km. A potom kazdych 10 tis, resp. raz za rok.
http://www.auto.cz/zajizdeni-noveho-vozu-poradime-80385
http://auto.hnonline.sk/530292-viete-ak ... e-dolezite
https://www.etrend.sk/auto/ako-zabehnut-nove-auto.html
http://www.auto.cz/zajizdeni-noveho-vozu-poradime-80385
http://auto.hnonline.sk/530292-viete-ak ... e-dolezite
https://www.etrend.sk/auto/ako-zabehnut-nove-auto.html
- Reklama
PŘESNĚ TAK, KONEČNĚ ROZUMNÉ SLOVO, PŘESNĚ TOTO JSEM UDĚLAL A DĚLÁM, MÁM NAJETO 30 000 KM A MOTOR BĚŽÍ JAK HODINKY, JEŠTĚ PŘIDÁVÁM DO BENZINU VIF, MĚNIT OLEJ PO 30 000 KM JE NEJVĚTŠÍ PITOMOST NA SVĚTĚ !!!
Ale nechce to s tím olejem paušalizovat a démonizovat. Vyměna po 30.000km, proč ne. U motoru, co mají roční nájezd přes 100tis. km.
A motor s najetými 30tis. km šlape jak hodinky ...??? To by měl vydržet i s fritovacím olejem.
Jo takhle porovnat dvě auta s 300.000km ježděný podobným stylem, ale olej měněný u jednouho po 30tis. a u druhého po 10tis.km. Porovnat tlaky ve válcích, ideálně na brzdě změřit výkon.
Takto je otázka, jestli to má nějaký extrémní vliv na prodloužení životnost auta. Schválně píšu auta a ne motoru, protože může se porouchat něco jiného, kdy nebude rentabilní auto opravovat a půjde stejně do šrotu byť s přepečlivě měněným olejem.
A motor s najetými 30tis. km šlape jak hodinky ...??? To by měl vydržet i s fritovacím olejem.
Jo takhle porovnat dvě auta s 300.000km ježděný podobným stylem, ale olej měněný u jednouho po 30tis. a u druhého po 10tis.km. Porovnat tlaky ve válcích, ideálně na brzdě změřit výkon.
Takto je otázka, jestli to má nějaký extrémní vliv na prodloužení životnost auta. Schválně píšu auta a ne motoru, protože může se porouchat něco jiného, kdy nebude rentabilní auto opravovat a půjde stejně do šrotu byť s přepečlivě měněným olejem.
Hyundai i30 kombi Tricolor Komfort 1,6 MPI 88kW 2016
Bývalá auta:
Renault Megane II 1,9 dCI Grandtour 88kW 2004
Renault Clio I 1.2 40kW 1995
Ford Sierra Combi 2,3 Indenor Diessel 1985
Mitsubishi Galant sedan 2,3 TD 1982
Škoda 100 L 1974
Bývalá auta:
Renault Megane II 1,9 dCI Grandtour 88kW 2004
Renault Clio I 1.2 40kW 1995
Ford Sierra Combi 2,3 Indenor Diessel 1985
Mitsubishi Galant sedan 2,3 TD 1982
Škoda 100 L 1974
pro Alfa: po delsi odmlce, kdy jsem xkrat urgoval v Kii muj email na ktery mi poprve odpovedeli, ze proste pouziti oleje jineho jak ACEA A5 mozne neni nebo spise rekli, musite se ridit manualem, tak jsem z nich nyni dostal "odbornejsi" vyjadreni:
kolegové z technického oddělení zaslali následující informaci.
Bohužel nemůžeme jakkoliv deklarovat změnu specifikace motorového oleje v rozporu s informací výrobce vozidla Kia.
Servisní interval výměny motorového oleje motoru 1.6GDI je výrobcem stanoven na 30.000km nebo 1 rok, dle toho co nastane dříve, není zde tedy žádný rozpor s intervalem výměny oleje zákazníkem.
Specifikace ACEA A5, jak uvádíte, má sníženou HTHS viskozitu tak, aby došlo k úspoře paliva (uvádí se až 5%).
Pokud bude pro údržbu použit ve vozidle olej jiné než doporučené specifikace, vystavujete se potencionálnímu problému s následným uznáním reklamačního plnění u případů závad, které budou mít příčinnou souvislost s prováděnou údržbou.
bohuzel je doba debilu a jak je vidno, pokud nepojedu na svoje riziko, tak kdyz se opravdu cirou nahodou neco stane a ty svine, jelikoz budou mit zaznam z garancky o mem vlastnim oleji, kde bude dohledatelne, ze to neni ACEA A5, se muze nakrasno stat, ze mi proste nejakou reklamaci zamitnou
bude super, ze budes mit vlastne pravdu, ze za to olej urcite nemuze, ale nasledne se s automobilkou nekde tahej po soudech, ze...
takze to skoncilo aspon u me tak, ze tam budu lejt porad Total G310ku, dle najezdu to budu menit i jednou v prubehu roku, jelikoz mam hodne casto kratky jizdy do 15km, tak bych to videl pri mem najezdu 15tkm / rok, ze presne v pulce roku mimo autorizak u kamarada necham vypustit olej a naleju tam novej, takze pouze kazda ob vymena bude v autorizaku a ta druha u kamarada a po zaruce uvidim co bude a jestli to jeste bude jezdit a nasledne budu resit dal, jestli prejdu na nejakou A3ku
paradoxne se mi asi ted vyplati vic i ta ACEA A5, jelikoz je to ridkej olej a jezdim prevazne opravdu kratky trasy, tak to rychleji aspon zacina mazat
kolegové z technického oddělení zaslali následující informaci.
Bohužel nemůžeme jakkoliv deklarovat změnu specifikace motorového oleje v rozporu s informací výrobce vozidla Kia.
Servisní interval výměny motorového oleje motoru 1.6GDI je výrobcem stanoven na 30.000km nebo 1 rok, dle toho co nastane dříve, není zde tedy žádný rozpor s intervalem výměny oleje zákazníkem.
Specifikace ACEA A5, jak uvádíte, má sníženou HTHS viskozitu tak, aby došlo k úspoře paliva (uvádí se až 5%).
Pokud bude pro údržbu použit ve vozidle olej jiné než doporučené specifikace, vystavujete se potencionálnímu problému s následným uznáním reklamačního plnění u případů závad, které budou mít příčinnou souvislost s prováděnou údržbou.
bohuzel je doba debilu a jak je vidno, pokud nepojedu na svoje riziko, tak kdyz se opravdu cirou nahodou neco stane a ty svine, jelikoz budou mit zaznam z garancky o mem vlastnim oleji, kde bude dohledatelne, ze to neni ACEA A5, se muze nakrasno stat, ze mi proste nejakou reklamaci zamitnou
bude super, ze budes mit vlastne pravdu, ze za to olej urcite nemuze, ale nasledne se s automobilkou nekde tahej po soudech, ze...
takze to skoncilo aspon u me tak, ze tam budu lejt porad Total G310ku, dle najezdu to budu menit i jednou v prubehu roku, jelikoz mam hodne casto kratky jizdy do 15km, tak bych to videl pri mem najezdu 15tkm / rok, ze presne v pulce roku mimo autorizak u kamarada necham vypustit olej a naleju tam novej, takze pouze kazda ob vymena bude v autorizaku a ta druha u kamarada a po zaruce uvidim co bude a jestli to jeste bude jezdit a nasledne budu resit dal, jestli prejdu na nejakou A3ku
paradoxne se mi asi ted vyplati vic i ta ACEA A5, jelikoz je to ridkej olej a jezdim prevazne opravdu kratky trasy, tak to rychleji aspon zacina mazat
Jo v pohode Akorát ten normalni olej A3 nemá jak motor poskodit. Naopak. Ale chápu obavy ohledne záruky
Hyundai ELANTRA 1,6 MPI STYLE 97 kw/132hp
Alfe idem si teraz vymeniť olej vo vlastnej réžii (5.000km).Poraď čo tam dať aby to bolo OK.Len nie niečo exotické čo nikde nezoženiem.Díky
Hyundai i20 Chic 1,25 (2017-) biela
Opel Insignia GS 1,5 T Innovation(2018-) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8
Mazda 626 V6, Renault 21 , Citroen BX16...
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8
Pokud mas specifikaci ACEA A3, tak nejakou 5w-40. Třeba Sunoco GOLD 5w-40. Kvalita za dobry peniz. Ale muzes i jiné znacky. Ja se nebojim experimentovat, protože všechny oleje co jsem pouzil byly za dodrzeni specifikace urcene vyrobcem vozidla.
Men olej do 10 000km. 5w-40 degraduje rychleji( modifikátory viskozity) nez 5w-30.
Men olej do 10 000km. 5w-40 degraduje rychleji( modifikátory viskozity) nez 5w-30.
Teď jsem také měnil, v knížce mám : API SL (a více), ACEA A3 5W-40
nalili jsme tento : http://www.oleje-total.cz/automobilove- ... e-5w-40-1l
Zatím mi motor nenadává.
nalili jsme tento : http://www.oleje-total.cz/automobilove- ... e-5w-40-1l
Zatím mi motor nenadává.
Dodrzet se musí jen API SL (a více), ACEA A3 . Jestli je to 0w-40 nebo 5w-50 je jedno.
Ja to vim, ze to je normal olej a rad bych ho pouzil, ale kdyz vidis tu vymastenost "techniku", tak s tim neudelas nic.Alf6 píše:Jo v pohode Akorát ten normalni olej A3 nemá jak motor poskodit. Naopak. Ale chápu obavy ohledne záruky
SUNOCO som nenašiel.Toto je akceptovatelné ?Alf6 píše:Pokud mas specifikaci ACEA A3, tak nejakou 5w-40. Třeba Sunoco GOLD 5w-40. Kvalita za dobry peniz. Ale muzes i jiné znacky. Ja se nebojim experimentovat, protože všechny oleje co jsem pouzil byly za dodrzeni specifikace urcene vyrobcem vozidla.
http://www.olejcentrum.sk/Shell-Helix-H ... 4L-d48.htm
Hyundai i20 Chic 1,25 (2017-) biela
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8
Takovy nemastny - neslany stred. Nic extra. Vedel bych o lepších. Hlavne, není to synteticky olej, ale obycejny hydrokrakovany olej. Aby byl synteticky, musel by byt vyrobeny z jinych základových oleju. Bavíme o oleji jiných, kvalitativně lepších vlastností .Takze se jedna o klamani zakazniku. Ja bych si vybral jiny olej
Mobil 1 0w-40 , Mobil1 5w-50
a pak i Q8 Excel, Sunoco Synturo Gold, Eneos Premium Hyper, Total Quartz nebo "od Bédi Trávníčka" Mogul Racing je dobrý olej....
Nasledne bych také vyndal svicky z prvovyroby a osadil svicemi od Densa- Iridium Power. Aby bylo jasno. Jejich instalaci neporusis nic co se tyka záruky, protože výrobce je povoluje- ten zadava pouze teplotni rozsah a tyto japonske svice je splnuji. Overeno na
Mobil 1 0w-40 , Mobil1 5w-50
a pak i Q8 Excel, Sunoco Synturo Gold, Eneos Premium Hyper, Total Quartz nebo "od Bédi Trávníčka" Mogul Racing je dobrý olej....
Nasledne bych také vyndal svicky z prvovyroby a osadil svicemi od Densa- Iridium Power. Aby bylo jasno. Jejich instalaci neporusis nic co se tyka záruky, protože výrobce je povoluje- ten zadava pouze teplotni rozsah a tyto japonske svice je splnuji. Overeno na
Pak ti nezbývá, než poslechnout firemní dokumentaci, dát olej A5/B5, nechat ho tam 30tkm, a pak poslouchat ty "líbivé" kovové zvuky z motoru který bude po 3-4 těchto "LL" výměnách uvnitř špinavý jak bota a dolívat litr oleje po tisíci kilometrech protože to přes těsnění poteče jako přes cedníkt0x!n píše:Ja to vim, ze to je normal olej a rad bych ho pouzil, ale kdyz vidis tu vymastenost "techniku", tak s tim neudelas nic.Alf6 píše:Jo v pohode Akorát ten normalni olej A3 nemá jak motor poskodit. Naopak. Ale chápu obavy ohledne záruky
Pred tydnem jsem menil olej. Nalil jsem tam Mobil New Life 0w-40. Docela me prekvapilo jak ten motor neskutecne ztichnul. Do 3000 ot. ten motor pres akusticky hluk od kol nejde slyset. Az me trochu zacalo sr*t jak je to odhlucnene od podbehu
i30 WG 1.6 GDI, New weekend, Cool red, MY 2015
Podbehy se daj jednoduse resit, viz. moje forum Jinak Mobil dobra znackaulthar píše:Pred tydnem jsem menil olej. Nalil jsem tam Mobil New Life 0w-40. Docela me prekvapilo jak ten motor neskutecne ztichnul. Do 3000 ot. ten motor pres akusticky hluk od kol nejde slyset. Az me trochu zacalo sr*t jak je to odhlucnene od podbehu
VW Passat Variant B8 2020 110kW TDI EVO
Hyundai i30 kombi 1.6 GDI Czech Edition Festival (08/2016 - 4/2023) :(
Ford Mondeo 2004 2.0 TDCI Ghia 5dv (UK)
Fiat Stilo 1.6 16V 5dv / 1.9 JTD 3dv (UK) / MW 1.6 16V (ČR)
Fiat Punto 1.2 8V 3dv (UK)
Hyundai i30 kombi 1.6 GDI Czech Edition Festival (08/2016 - 4/2023) :(
Ford Mondeo 2004 2.0 TDCI Ghia 5dv (UK)
Fiat Stilo 1.6 16V 5dv / 1.9 JTD 3dv (UK) / MW 1.6 16V (ČR)
Fiat Punto 1.2 8V 3dv (UK)