Za týden jedu do Chorvatska, cíl je blízko Trogiru. Mám naplánovanou standardní trasu přes Brno, Vídeň, Graz, Maribor, Zagreb a potom po A1 dolů. Očekávám zdržení u Pasohlávek a před CRO hranicemi u Macejl.
Pokud by aktuální mapa provozu ukazovala delší zdržení, přemýšlím jako o alternativní trase cestu přes Slovensko a Maďarsko. Za ideálních podmínek je to o téměř hodinu delší cesta, ale v případě problémů na základní trase je to možné řešení. Přes Maďary jsem jel ale naposledy před 21 lety, navíc pouze jako spolujezdec, takže si toho moc nepamatuju.
Jestli s tím někdo máte zkušenosti, prosím o info, jak se tam jezdí - kvalita silnic a dálnic, intenzita provozu (hlavně okolo Gyoru), přehlednost značení atd. Jel bych po M1 a M7 (jednodušší, ale delší trasa), příp. M86 a po státovkách přesun k hranicím na M7 (kratší, navigačně náročnější). Budapešti bych se vyhnul silnicí č. 81 Gyoerm - Székesfehérvár.
Na peníze vyjdou rakouská i maďarská trasa obdobně, spíš mi jde o tu řidičskou stránku. Osobně předpokládám, že by jízda po Maďarsku mohla být pohodovější než v Rakousích (nižší provoz, menší riziko kolon atd.), ale třeba se mýlím.
Trasu Jihlava - Znojmo jako alternativu moc neplánuju. Jezdil jsem tam dost a různá zdržení, kolony, bouračky atd. tam byly často. Pravda, větrník v Kasárnách a klobásy v Pavlicích jsou lákadlo, ale asi si ho tentokrát nechám ujít