ja by som skôr povedal, že za to, že je to o tom, môžu práve politici. A vedel by som menovať priamo niekoľkých. Na druhú stranu, kvantum z nich je práve rusofilných riťolezov, len preto, že prišla doba, že je in byť alternatívny, antiamerický a tváriť sa ako som prekukol svet. Samozrejme americké doláre nesmrdia nikomu z nich.
Treba vnímať širšiu spoločenskú situáciu. Napr. Na Slovensku nejakí dezolé zase vypustili vymyslenú infrmáciu o tom, že sa chystá mobilizácia do armády. A čo sa stalo? namiesto toho aby ich ľudia vysmiali, na Okresné úrady došli tisícky dokumentov od ľudí, že sa chcú "vyškrtnúť" z brannej povinnosti. Pritom sa žiadna nechystá.
A značná časť politikov ešte tieto nálady podporuje (o tvrdeniach návštevy prezidenta na 5. avenue, dlažobných kockách v kríkoch a podobne). O rôznych fašistitckých krikľúňoch, osoby citujúce 14 slov Davida Lanea v priamom prenose ani nehovoriac. Problém je že zlyháva štát, toto vôbec nepostihuje. Lebo sa razí teória trestné právo je nástroj ultima racio a tak je tlak vytlačiť všetko čo sa dá do roviny priestupkov. A tie pokuty z nich sú smiešne vysoké. Tiež nezabúdajme na to, že právo politikov na politické vyhlásenia sa vykladá extrémne extenzívne a preto sa neboja ísť za hranicu a za každú cenu polarizovať. Potom stačí dať nádej ľudom dezorientovaným alebo pomýleným, že ja som ten čo Vám rozumiem a politické hlasy sú isté. A mohol by som začať aj o spolitizovaní polície, štátnej správy atď atď. Proste demokracia karpatského typu, do toho proveľkoruská propaganda a sme v prdeli. Vyspelé štáty majú problém vysporiadať sa s hybridnou vojnou zo strany Ruska, nieto ešte tak komplikované krajiny ako sme my.