Ak by som nerad diskutoval, asi by som toto forum od roku 2007 do cca 2016 nemoderoval a nedal som stovky prispevkov o servise, opravach a upravach. To je ale mimo temu. Par-prispevkovych gerojov som tu uz zazil stovky.
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Podme ale nazpat k EV
Teraz sa riesila dolozitelnost elektrickeho Sprintera ako obytky a je to celkom na smiech. Respektive do placu. Bohuzial mam to z prvej ruky (pracujem pre MBAG). A nech sa to nepocuva dobre, dodavatelia vestavieb su pre vyrobcov dodavok velkymi odberatelmi. Bohuzial/Nastastie do elektrickych dodavok ako zakadu pre obytky/polointegraly nechce zatial nikto, pretoze to nedava zmysel. Ona ta dolozitelnost celkovo je celkom problem momentalne aj u elektrickych SUV. Ja tu dieslovu obytku vyuzijem a vyuzijem ju s radostou, aj napriek faktu ze to je udajne 20 rokov pase. Predaje/registracie poslednych 10 rokov hovoria opak. Nove stellplatzy, premeny campov na ukor stanov tiez. Proste trh reaguje. Aj bez dotacii, zakazov a prikazov
Pre predstavu len relativne maly cesky trh je cca 450 obytnych vestavieb rocne. Spolu s polointegralmi a integralmi sme na cca 900 kusoch rocne. Karavany (tz tahane privesy) nepocitam. Elektromobilov sa v minulom roku registrovalo nieco pod 4000ks. A ak by sa okolo obytiek a spol robilo aspon stvrtina tolko saskecu ako okolo EV (tz rozvoj infrastruktury), bolo by tu krasne
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
re nabijanie doma: mne osobne a znova pride to "osobne" zhovadilost mat auto za 3/4 mega a vyssie (hovorim o novom aute, nie o ojazdenom - tam padame znova k teme prachy vs prachy) na to aby som s nim jazdil okolo baraku a "nabijal" doma. Ono samozrejme aj bez tej FVE to financny zmysel ma pac bude to cca cca 70kc/100km. To su krasne naklady, to som pisal predtym ze po tom by s radostou siahla absolutna vacsina ludi. Bohuzial na to nemaju. A mat nebudu. Je to podobne ako ked niekomu hovorim, ze ma ubytko pri mori s dodavkou stoji par korun. ANo stoji. Bohuzial vsak taktne alebo netaktne mozem zamlcat kupnu cenu, ktora ano je nezmyselna. Ale mam moznost si vybrat ci si tu obytku kupim a pojdem s nou na dofcu alebo pojdem soobakom a budem spat v stane alebo poletim a budem byvat v hoteli. Nikto mi neprikazuje to ze ak na tu dofcu budem chciet ist budem si musiet kupit prave tu dodavku. Rozumieme si?