Po delší jízdě se dusí

Moderátoři: Farrael, Moderátoři

Odpovědět
HonzaV
Příspěvky: 2
Registrován: 04 črc 2024, 10:49

Po delší jízdě se dusí

Příspěvek od HonzaV »

Ahoj, mám Accenta 1,3 12V r.1995 a po delší jízdě se začal dusit. Auto startuje krásně, ujede klidně 50km v pohodě, jen občas si při přidání plynu škubne. Problém se začne projevovat napřed tím, že při přidání plynu motor zabírá přerušovaně, v pravidelných intervalech, tj. 1 vteřinu táhne víc a vteřinu hůř.
Rychle se to zhoršuje až se nakonec při přidání plynu motor úplně zadusí, po ubrání se ale zase chytne. I když někdy chcípne úplně, hned jde zase normálně nastartovat. Když zastavím a vypnu motor, po chvíli zase normálně jede několik kilometrů, i když se samozřejmě závada za nějakou dobu znovu opakuje. Vyměnil jsem spoustu věcí, začal svíčkami, kabely, cívkou, palivovým filtrem. Ze senzorů jsem měnil lambdu, čidlo teploty na sání, MAP senzor, senzor polohy klapky, senzor polohy vačky. Dělá to furt to samý. Neměnil jsem čidlo kliky, ale to by snad prý vůbec nenastartovalo, kdyby bylo v háji, a čidlo teploty kapaliny, ta se ale zahřívá po pár kilometrech a závada se projevuje o dost později. Taky mě napadl regulátor tlaku paliva, ten se už ale nedá nikde sehnat, kromě pochybných webů. Čidlo tlaku paliva tohle auto snad ani nemá, na liště žádnej senzor není. Nebo vstřiky v háji? Nebo něco v elektrice? Docela mi blbne imobilizér, když je teplo tak se někdy neodblokuje, musím to zkoušet víckrát. Taky mě napadlo, že podobně se choval fichtl, když se přehřál a přidřel se píst, nechal se vychladnout a zase jel. Možná je to blbost, ale už fakt nevím. Je mi líto auto vyhodit, jezdilo spoustu let naprosto spolehlivě a dost jsem si ho oblíbil. Má najeto něco kolem 280tis. Dneska se všechno přepočítává na prachy, takže mi všude říkají, že to auto nemá žádnou hodnotu, ať ho dám do šrotu. Netušíte někdo, čím by to mohlo být, nebo neměl jste někdo podobný problém?
Reklama
 

ivan
Moderátor
Příspěvky: 2256
Registrován: 08 srp 2005, 00:10
Bydliště: Domažlicko

Re: Po delší jízdě se dusí

Příspěvek od ivan »

No jestli to má Map senzor ,tak to má i váhu vzduchu!! To,že to má příznaky dusícího se motoru,je vadná váha vzduchu!!! Ecu neví kolik jde vzduchu do motoru,stačí přes diag najet na živá data a kolik to dává, :o Jestli něco nebo vubec nic,jako pokus omyl něco vyměnovat je uplně zbytečné :roll:
Funguje to tak,že motor nasaje nějaky poměr vzduchu,ktery vejde do motoru,respektive do sání,v sání je map senzor ,ktery ověří stejnou hmotnost vzduchu,když se to shoduje,má to dokonaly spalování,když se to neshoduje,poměr vzduchu tak jednotka dělá delší vstřikování benzínu aby ten poměr spalování zajistila!! Proto se potřebuje diag na ověření,co vysílá Ecu,čím kratší vstřik tím menší spotřeba paliva!! U některych aut když je špatná vaha vzduchu ma příznaky trhave přidání plynu,vyrazí a pak dojde dech! Nebo je plyn totalne bez reakce!!
Hyundai Sonata Y3 2.0L Dohc 16V G4CP-DM již miulostí(prodaná)
Hugo11
**
Příspěvky: 231
Registrován: 09 srp 2022, 21:36

Re: Po delší jízdě se dusí

Příspěvek od Hugo11 »

Konkretne ten motor neznam, nicmene predpokladam, ze je to tak euro2 a tam bude rizeni jednoduche, nepredpokladal bych, ze to bude mit maf (nutne to urcite neni). Kazdopadne bez diagnostiky a sledovani hodnot je to jak prace s vesteckou kouli, neco by mohl napovedet emisni analyzator prip. pokusne odpojeni cidel bez kterych motor muze s nahradni hodnotou jet. Jak to treba jede s odpojenou lambdou?
HonzaV
Příspěvky: 2
Registrován: 04 črc 2024, 10:49

Re: Po delší jízdě se dusí

Příspěvek od HonzaV »

Jj je to Euro2...Na posledních emisích bylo vysoké CO. Lambdu jsem zkoušel odpojit už dřív, a chovalo se to stejně, akorát to bylo ještě mnohem horší a z vejfuku šel sirnej smrad. Lambda je taky měněná, stará byla v háji, svítil check engine, po výměně za novou kontrolka zhasla a už se nerozsvítila. Lambda měla po vyšroubování úplně bílej povlak.
Hugo11
**
Příspěvky: 231
Registrován: 09 srp 2022, 21:36

Re: Po delší jízdě se dusí

Příspěvek od Hugo11 »

Za vysokym CO muze byt teoreticky "jen" spatny katalyzator. Kazdopadne to chce proste videt, co se na cidlech deje, takto je to tezke... Dalsi vec je, ze u cidel je to casto s druhovyrobou komplikovane, ne vzdy to dobre funguje...
Odpovědět

Zpět na „Accent - Motor a převodovka“