Svieti kontrolka motora servis odporuca vymenit katalizator

Startování, spojka, převodovka, provozní kapaliny.

Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři

Odjinud

Re: Svieti kontrolka motora servis odporuca vymenit katalizator

Příspěvek od Odjinud »

Tvl, 4000 E za katík?? Jsem myslel, je je to tak za litr (1000). Podle me zlodejna :hyu: musi byt prece nejaka druhovýroba.
červená i30 III/FL combi, 1,5 DPi / 81 kW, comfort
--- ex: ---
červený ford focus mk.I, 1,6i / 74 kW
červená škoda felicia Lxi, 1,3 MPI / 50 kW
červená škoda 130 GL, 1,3 / 43 kW
Reklama

mozecek

Příspěvek od mozecek »

nene je tam spoustu videi jak lidi katik prolivaji vodou - napred opatrne a jak to prokopnou tak z toho vyleti vsechen bordel
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
mozecek

Příspěvek od mozecek »

a ceny ND u :hyu: jsou zlodejina .. prostym souctem cen nahradnich dilu by i30 stala misto 500tis nejmin mega
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
janyso

Příspěvek od janyso »

Vysous píše: 11 lis 2024, 12:05 Já tomu asi nerozumím. Za 2 minuty googlení jsem našel třeba "https://www.automobilovedily24.cz/as/15845647". Něco jsem pochopil špatně?
No zevaj tieto katalyzatory pasuju pre 2hu generaciu i ked po eshopoch je aj pre tretiu generaciu. Riesil som to aj cez nameho v servise a nevedel sa ku konkretnemu dielu katalyzatora pre tretiu generaciu naozaj dohladat. Preto zistujem ci to uz neikto niekedy vyriesil aj mimo hyndai.
zatial vacsinou ludia mali auto v zaruke a tam to emnia v zaruke.
janyso

Příspěvek od janyso »

Fry píše: 11 lis 2024, 13:39
janyso píše: 11 lis 2024, 11:58 Ahojte vsetci.
uz sa vam stalo ze pri zanovnom aute a nabehu 60 000 km vam vysvietila kontrolka motora a chyba bola katalizator?
V servise mi ukazali fotku ze katalizator sa uz deformuje a ze by ho odporucali vymenit. tu anstava problem ekdze auto je rok po zaruke a vymena stoji 4000 eur co mi pride ako poraidna palka za auto ktore ma aktualen hodnotu +- 11 000
riseili ste take nieco s i30tkou alebo ako by ste take neico riesili ? ako som taz zistoval ten katalizator na tretiu generaciu hyndai zatial velmi od inych vyrobcov sa zohnat neda :-(
Originál je drahý - je to keramický katalyzátor a stojí to raketu - tých 4000€ mi ale príde ale tiež celkom dosť, 2000€ by som veril.

Náhrady bývajú väčšinou oceľové - čiže vydrží tak 25K km a je to zase na výmenu - otázka je prečo sa ti rozpadol? V mojom aute to bol problém s únikom oleja a chladiacej do valcov - čo si následne odniesol (okrem iného) katalyzátor.

Veľa toho nevymyslíš, buď originál alebo náhrada s obmedzenou životnosťou ale za menšiu cenu.

Vies mi doporucit nejaku nahradu ? fakt ten katalyzator je strasne tazko asi zohnat. a popravde z nejakejh buracky katalyzator tomu by som tiez moc uz potom enveril :-(
Predsalen niesu to 5te dvere ktore clovek nema problem zobrat aj z vrakoviska :-)
janyso

Příspěvek od janyso »

mozecek píše: 11 lis 2024, 17:21 asi hloupej laickej dotaz .. ale jak by se cokoli z katiku mohlo dostat do valcu? Napada me jen kdyz auto pujde do kotrmelcu a to uz katik nikdo resit nebude. Vse by melo jit ve smeru vyfukovych spalin ne? A co se na nem muze pokazit tak aby to auto poznalo? Ze se vysype hadam pozna druha lambda. Ze se ucpe pozna nejake cidlo tlaku. Tedy prvne bych se asi pidil po pricine/nasledku zavady .. tj komplet diagnostika a vychazet z toho zda motor bezi jak ma, nepali moc paliva, bezi na vsechny valce, zda jsou udaje z lambda ok, atd. Jako jen rict ze je katik deformovany tak je na vymenu je docela jednoduche .. a jestli to tvrdi nejaky sotva zletily tele v autorizaku potom tuplem. Taky se muze stat ze novy katik odejde velmi rychle ptze se nevyresi pricina at uz byla jakakoli. Jen tak nahlas premyslim, kdyz premitam co me treba ceka :(
No urobili celkovu diagnostiku aspon dufam. Uviedol som ze nech sa spravi celkova diagnostika nakolko pred tyzdnom mi ta kontrolka zasvietlia a potreboval som to urgentne zistit a v neautorizovanoms ervise diagnostika nic enzsitlia. Ale rozsvietla sa znova a tak som to urgoval uz v aiutorizaku a tam zistili problem na katalyzatore ale nic viac envraveli co an to ma vplyv ale len ze asi kratke jazdy. je pravda ze auto je vyuzivane casto v meste ale kiklometrovo je 70-80 percent najazdu dialnica. tj. cez tyzden mesto (nie kazdy den) cez vikendy dialnica 1x do mesiaca cez 400km na dialnici. co mi spravilo najvacsi najazd
Boryš

Příspěvek od Boryš »

Já neporadím. Jen poznámka: odborníci na slovo vzatí, umějí jen metodu pokus/omyl a zákazníku plať :cry:. S tím mám celkem zkušenosti. Jak v autorizovaných tak i v neautorizovaných servisech.
dibarbora

Příspěvek od dibarbora »

mozecek píše: 12 lis 2024, 00:02 a ceny ND u :hyu: jsou zlodejina .. prostym souctem cen nahradnich dilu by i30 stala misto 500tis nejmin mega
Máš na to skreslený pohľad... rsp. málo o tom vieš. Diely (nie náhradné diely) do prvovýroby idú vo veľkom v režime JIT od dodávateľa priamo na linku do automobilky. Takže réžia okolo toho je minimálna a prakticky okamžite je to namontované na výrobku(aute) a ide to k zákazníkovi.

Na druhú stranu diel... rozumej "náhradný diel" musí niekto nakúpiť (uviazal v tom nejaké peniaze), musel na to vybudovať skladové a logistické kapacity kde musí platiť ľudí, energie a ostatnú réžiu... každé z toho predstavuje náklad.. ktorý sa na konci prejaví v cene náhradného dielu. Potom si k tomu treba nahodiť maržu z ktorej sa tiež čiastočne financuje 5/7r záruka a výsledok je cena, ktorá ma základnú úlohu motivovať zákazníka aby auto zošrotoval prípadne po oprave hneď predal a kúpil si nové.

Toto je skrátka stratégia KR/JP automobiliek.. kde auto po záruke už môže predstavovať časovanú finančnú bombu.. s tým treba počítať. Nahráva tomu aj mizerná ponuka aftermarketu + relatívne krátka dostupnosť náhradných dielov po ukončení produkcie. Stačí, že daný model/verzia vypadne zo záruky a sortiment OEM náhradných dielov sa začína veľmi rýchlo redukovať...
Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
Fry
**

Příspěvek od Fry »

janyso píše: 12 lis 2024, 10:26Vies mi doporucit nejaku nahradu ? fakt ten katalyzator je strasne tazko asi zohnat. a popravde z nejakejh buracky katalyzator tomu by som tiez moc uz potom enveril :-(
Predsalen niesu to 5te dvere ktore clovek nema problem zobrat aj z vrakoviska :-)
Nepoznám kvalitu jednotlivých náhrad, či sa oplatí priplatiť si za drahšiu náhradu? asi nie. Tu treba riešiť so servisom čo má skúsenosti
i30 Hatchback PLAY 1.5 T-GDI 7DCT
mozecek

Příspěvek od mozecek »

dibarbora píše: 12 lis 2024, 19:03
mozecek píše: 12 lis 2024, 00:02 a ceny ND u :hyu: jsou zlodejina .. prostym souctem cen nahradnich dilu by i30 stala misto 500tis nejmin mega
Máš na to skreslený pohľad... rsp. málo o tom vieš.
Nevim uplne presne jak je to u korejcu, ale od treba dily od VW koncernu si muzes koupit prvovyrobu s logem nebo druhovyrobu coz je dil ze stejneho listu bez loga pripadne s horsim povrchem, a pak aftermarket (napr plech uz treba nemusi presne licovat apod). Cenove je to odstupnovane. U korejcu asi jak rikas se docela brani prodat technologii a stroje dal, takze je jen prvovyroba a tu si nechaji nekrestansky zaplatit. Typicky priklad je i30 motor 1.5 DPI vs 1.0 Tgdi .. u noveho auta rozdil 10tisic. Prakticky je tu navic turbo, GPF a mozna i dvouhmota ale nechci kecat ... tak a ted kolik si reknou za nove turbo nebo za novy GPF ? rekl bych tak 50tis za kazdy dil .. to mi neprijde fer. A neni to o JIT, marzi a skladu. Stejne tak ten katalyzator neni v realu tak kritickej a drahej
motorol

Příspěvek od motorol »

Bereš to moc jednoduše. I30 je tu od roku 2017, takže do roku 2022 moc náhradní díly jako dpf potřeba nebyly. Někdy od roku 22 kdy v SM vyšel článek, ze u nafty jsou věci kolem dpf a močoviny za 250 tis Kč přestali naftu nabízet. Takže kolik asi prodají dpf za rok? Tady víme potenciálně o jednom, jestli se skutečně prodá netušíme a pokud ano tak jen z jednoho skladu. Naftovej i30 moc není, takže kolik let to nekdo bude mít na skladě a prodá to vůbec za tu cenu?
Druhá věc je podobné vesela- uz hromadu let se ví, ze dpf na korejce je drahé nebo s krátkou životnosti, proč si stale nekdo kupuje naftu, když X letou úsporu propálí na jediném dílu a ma tam x dalších, které jsou na tom podobne?
Jak moc za poslední roky stoupnul počet krátkých jízd ani nezmiňuju, na co by drive netahali auto z garaze to se dnes jezdi x krát týdně a motory jsou na to více choulostivé.
Aktuálně: Hyundai i30 2014 new weekend 1,6 MPI
Dříve: Renault megane II sedan 1,6
Felicia 1,3
š105
Srandista
**

Příspěvek od Srandista »

Tak si skus poskladat noveho Golfa z ND, budes na tom velmi podobne. Vsetky auta, ktore by si skladal z ND, by ta vysli drahsie ako nove auto pri kupe.
Hyundai i30 1.5 T-GDI iMT Family Smart 2022, 117kW/253Nm, Engine Red - od 12.4.2022
Toyota Corolla 1.8 VVTL-i MT T-Sport 2003, 141kW/180Nm, Red
Odjinud

Příspěvek od Odjinud »

Tak, ze jde :hyu: strategii relativne levnych aut a drahych dilu, jsem vedel. Ale pokud i30 III/FL stalo v kombiku 350 tis. Kč a hatchback jeste min, tak katík za 4 tis. EUR je skoro tretina ceny auta (!).

Nicmene filozofovani o cenach kolegovi moc nepomuze, takze pokud nenajdeme slusny aftermarket dil tady, je potreba se zeptat na zahranicnich :hyu: forech. Pripadne bych se jeste zeptal v nejakem neautorizaku :hyu: co tam davaji. Autoirizak tam samozrejme bude cpat origo dil, on to neplati.
červená i30 III/FL combi, 1,5 DPi / 81 kW, comfort
--- ex: ---
červený ford focus mk.I, 1,6i / 74 kW
červená škoda felicia Lxi, 1,3 MPI / 50 kW
červená škoda 130 GL, 1,3 / 43 kW
Mr. HYUNDAI

Příspěvek od Mr. HYUNDAI »

Prvním krokem je goodwill - tedy žádost o participaci ze strany importu. Já jsem to nedávno řešil na naftové i30, kde odešel motor. Import se k tomu v ČR postavil tak, že pokud jsou všechna razítka v pořádku a jedná se o prvního vlastníka!, tak import zaplatí díly a zákazník práci.
Auto bylo bohužel již u druhého vlastníka, takže smolík.
Až pokud import nepůjde na goodwill, tak bych hledal kat z bouračky.
Naposledy upravil(a) Mr. HYUNDAI dne 13 lis 2024, 11:32, celkem upraveno 1 x.
25. (OPEL 2.) Astra PHEV GS line
24. (OPEL 1.) Mokka-e Ultimate
Boryš

Příspěvek od Boryš »

Když zadám dotaz na googlu na katalyzátor pro i20 1,2, tak vyskočí odkazy na motor G4LA (co jsem našel tak to označení je jak pro 1,2 tak pro 1,25). Uvádějí tam do Eura6. A max. do roku 2015. Ceny velice rozdílné. Ale čemu věřit to netuším. Tož tak.
Odpovědět

Zpět na „i30 2016- Motor a převodovka“