ajrton píše:cize zase si to vysvetlujete zle ... mozem ist v lavom kedy chcem, a pokial je za mnou nejaky rychlejsi pretekar, moze ma predbehnut v pravom pruhu a ja nemam povinnost lavy opustit ...
okrem toho, toto ustanovenie je nevykonatelne, lebo keby ma v pravom nemal ako obist tak logicky sa ani ja nemam ako do prava uhnut ked je pravy plny ...
dalej, v obci je vela krizovatiek a ja ked planujem na druhej odbocit dolava, tak pojdem v lavom uz hodne dlho pred nou aby som nemusel šaškovat 20m pred krizovatkou ked sa preradit dolava uz nebudem moct ...
takze pretekari skludnit hormony a jazdit v obci MPR !
Zle si to ty vysvetľuješ, si to príliš prekombinoval, tak ja ti ešte trochu pridám. Samozrejme, ak je pravý voľný, tak si v ľavom choď. Opisoval som však príklad, keď ťa v ľavom pruhu dobehne rýchlejšie idúce vozidlo - pozor, zákon tu nerozlišuje, či ide povolenou rýchlosťou. Vtedy platí to ustanovenie, že si povinný uvoľniť mu prejazd, pokiaľ ten pruh práve nepoužívaš na obchádzanie, odbočovanie, otáčanie alebo predchádzanie. To ustanovenie je vykonateľné, len sa treba zamyslieť. Ty si v prvom rade do toho ľavého z pravého plného vôbec nemal čo liezť, ak to nepotrebuješ na niektorý z tých 4 dôvodov. Ak by si tam zostal, nemusel by si riešiť, že sa nemáš kam uhnúť späť do pravého. V obci ide o súbežnú jazdu, nie o predchádzanie, čiže ten pruh nepoužívaš na predchádzanie - už vôbec nie ak v ňom jazdíš rovnakou rýchlosťou ako autá v pravom pruhu. Obchádzať môžeš prekážku max. pár sekúnd, nie niekoľko minút. Ak ideš odbočovať vľavo alebo sa otáčať, nepotrebuješ v tom pruhu jazdiť cez 4 predchádzajúce križovatky, ani 2 km pred týmto miestom. Týmto sme vylúčili všetky dôvody, ktoré by ťa oprávňovali jazdiť si v ľavom pruhu kedy chceš. To ustanovenie v zákone - majú ho aj Češi - je práve kvôli "vykladačom písma", ktorí si myslia, že môžu jazdiť, v ktorom pruhu kedy chcú.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
A minule kdesi na slovensku bola jedna policajná akcia zameraná práve na toto. Bolo to aj v telke, tí postihovaní vodiči čumeli jak muchy Puk, že takto nemôžu jazdiť v obci
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Ja sa s nimi užieram už niekoľko rokov, ale to je marná snaha, keď ani moji kolegovia v práci to nechápu a jazdia úplne rovnako...
K téme: jazdím s aktuálnou nádržou naďalej max. defenzívne, cez víkend som však absolvoval viac jázd po meste a priemer mi tak stúpol na 6,4 l/100 km.