jaké žárovky

Moderátoři: vipe, Moderátoři

Petela
*

Příspěvek od Petela »

Vie mi niekto poradit, ako vymenit 5 W ziarovku - parkovacku ?
Asi 40 minut som sa pokusal ju vytiahnut, no neuspesne.
Je tam velmi malo miesta a ledva nato prstami dotiahnem.
Skusal som do toho stuchat aj skrutkovacom, ale nic z toho . . .
Je tam nejaky mechanizmus ?
Ako to mam vytiahnut ?
Dakujem Vam
Getz 1.4 2006
Reklama

ondra.rs
**

Příspěvek od ondra.rs »

Nevím jestli je nový getz v tomto konstrukčním detailu odlišný, ale u našeho vozidla stačí "parkovačkou" (klidně lze uchopit za konektor) pootočit proti směru hodinových ručiček, udělá to cvak a je volná. Pravda, na levé straně (tam kde je autobaterie) je tento úkon o něco obtížnější, ale zrovna včera jsem to dělal a jde to.
Koupil jsem totiž na základě informací zde prezentovaných Philips 2night + modré parkovačky (zatím jen jako provizorium, protože jsou úplně na nic - přijdou tam diody). Zatím jsem to ještě neotestoval v akci, ale takto nanečisto jsem zatím zklamaný. Každopádně jak říkám, ostrý test (jízda v noci) teprve přijde.
Getz 1,3 MAX
Petela
*

Příspěvek od Petela »

no... skúšal som parkovacku jemne pootocit a sla...
ale ona sa toti z kruti dost volne obidvomi smermi.
Ale nemam tam dost miesta nato, aby som ju poriadne chytil a vytiahol...
Zavadzia mi tam tá nádobka a hadičky...
Nepocul som tam nic cvaknut.
Takze nadalej ostavam bezmocny, so starymi parkovackami...
Getz 1.4 2006
vipe

Příspěvek od vipe »

Tak povytáhni celý světlo jde to lehce a neměj stach nerozhodíš si nastavení světel. :wink:
ivan
Moderátor

Typy žárovek!

Příspěvek od ivan »

Jsem si vzpoměl,že tu mám takovej plakátek na žárovky jak vypadají a jaké typy tu jsou!! Tak to sem hodím!! :wink: Obrázek
Hyundai Sonata Y3 2.0L Dohc 16V G4CP-DM již miulostí(prodaná)
Felotron
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Felotron »

Paradni obrazek, Ivanku ;)
i30 PDe fastback 1.5 DCT
ELANTRA XD 1.6 2006

dříve:
Tucson TLe 1.6 Crdi 2019
Santa Fe DM 2.2AT 2015
i30CW GDH 2016 1.6 Crdi
i30 FD 2.0i 2011
Accent LC
Felicia 1.3
Petela
*

Příspěvek od Petela »

vipe píše:Tak povytáhni celý světlo jde to lehce a neměj stach nerozhodíš si nastavení světel. :wink:
Cele svetlo ?
Od tedy som sa nato nepozeral... predpokladam, ze mam odkrutit par skrutiek ? a vytiahnut to vsetko von ?
Nie je tam nejaka finta, bez ktorej sa mi to nepodari ? alebo potom to budem mat problem naspat zmontovat ?
Kolko mi to zaberie casu ?
Naposledy upravil(a) Petela dne 26 pro 2006, 11:31, celkem upraveno 1 x.
Getz 1.4 2006
Vita
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vita »

To Ivan: To je moooc pekny planek ... Diky to se bude hodit .. :lol: :lol:
Coupe 2.0 r.v. 2005 GK - 105.1/6000
Lantra 1.6 r.v. 1992 16V G4CR DOHC 84/6200
MichalS
*

Příspěvek od MichalS »

Koupil jsem si v létě na burze také "bílé" žárovky. Není to sice žádná značka, ale jsem s nima docela spokojenej. Určitě svítí lépe a i to líp vypadá. Když jsem si byl pro auto na první garančce, tak mě technik upozornil na to, že mi pomalu černají parkovačky a že už asi dlouho nevydrží. Sice mě zarazilo, že by po roce provozu měly odejít, ale řekl jsem mu, že to nevadí, protože si chci stejně koupit LED parkovačky. Odpověděl, že je tam měl taky a že dlouho nevydrží a dodal něco o kolísání napětí (už nevím přesně co říkal), takže s těma LEDkama to asi opravdu nebude tak slavný. Jestli s těma LEDkama máte někdo zkušenost, tak se podělte.
Nový Hyundai Getz Dynamic 1.1 5dv 11/2005
vipe

Příspěvek od vipe »

Jo dost praskaj ověřeno z více zdrojů. Asi by to chtělo je postavit na větší napětí kolem 15V a musí vydržet to by v tom byl čert.
ondra.rs
**

Příspěvek od ondra.rs »

Slíbil jsem že napíšu zkušenosti se žárovkami Philips 2night. Abych byl co se hodnocení modrého efektu týče co nejvíce objektivní, tak jsem ještě vyměnil parkovačky za invexní bílé diody (beztak svítí silně domodra). A mohlo se vyrazit.
Co se jízdy v noci týče, tak při dálkových světlech bych i snad řekl, že to trošku líp svítí (původně tam byly základní philips), takže z tohoto hlediska asi spokojenost.
Efekt modrého "xenonu" se však nekonal ani omylem. No nic, nezbývá se smířit s tím, že obyčejné žárovky (ať tam výrobce píše cokoliv) nikdy domodra svítit nebudou. :?
Otázkou je ještě životnost jak žárovek, tak těch diod. To už ovšem ukáže čas.
Getz 1,3 MAX
MartasZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MartasZ »

vipe píše:Jo dost praskaj ověřeno z více zdrojů. Asi by to chtělo je postavit na větší napětí kolem 15V a musí vydržet to by v tom byl čert.
Dneska se mi v práci vysypala bednička s nářadim a když sem si to tak všechno sbíral, tak sem si uvědomil že v ruce držim klasický žárovičky do parkovaček, akorát že uvnitř je bílá dioda.. jsou to ty co se dávaj do kontrolek na mašinách, ale jsou na 24V takže praskání urkitě nehrozí, otázka je, jak budou svítit, urkitě to vyzkoušim, ale problém je, že v tomhle hnusnym počasí se mi fakt nic nechce dělat :-)
Hyundai Coupe 2.0 16v 1997
102kW G4GF
dB Drag Racing 136,2dB :D
Obrázek
Nepér

Příspěvek od Nepér »

Trochu se tu rozepíšu o těch LED-parkovačkách:
Žvotnost LED diod by měla být několikanásobně vyšší, než životnost žárovek, výrobci "LED-žárovek" se pravděpodobně snaží dohnat jejich malou (vysvětlím dále) svítivost tím, že zvýší jejich proud na maximum, pak životnost samozřejmě klesá, nejde tedy o napětí, ale o proud a ten je dán předřadným odporem, v něm bude ten čert. Jestli tam ovšem vůbec nějaký odpor bude (třeba v klíčenkách bývá 4,8V a žádný odpor tam není, jinak bílá LED má při správném proudu napětí okolo 3V). Co se týče té svítivosti, pokoušel jsem se nahradit původní 5W žárovičku LED diodou (rozbil jsem starou žárovku, použil jsem patici a připájel jsem odpor a diodu). Jedna obyč 5mm dioda je skutečně málo, hlavně proto, že svítí bodově, tím pádem nedochází k odrazu světla do paraboly a k "prosvícení" celého světlometu. Podle mne důležitá funkce parkovaček-zajistit aby bylo světlo "trochu" vidět, když odejde hlavní žárovka, aby auto z dálky nepřipomínalo fichtla, rozhodně nebyla splněna. Dále jsem dělal pokusy s tzv. autoLED (viz. http://www.hebeiltd.com.cn/old/LedAuto2.jpg ) - jedná se o speciální diody určené pro aplikace v dopravní signalizaci a pod., kdy je na čipu umístěno diod několik, mají i vyšší napětí a proud, ale hlavně vyzařovaný úhel těchto diod je mnohem větší, ve srovnání s 5mm obyč. LED, nicméně pořád nedostatečný k účinku srovnatelnému se žárovkou.
Poměrně rozumné řešení, ale špatné zapojení a barvu, jsem našel zde http://www.favorit.webz.cz/photos/navody/parkovacka.jpg celý návod, zhruba v polovině stránky http://www.favorit.webz.cz/navody.php .
Správně by měla mít každá LED, nebo série LED diod svůj odpor, několik diod paralelně, navíc různých typů, s jedním společným odporem není správné řešení (napájíme je zdrojem napětí, ale ony potřebují zdroj konstantního proudu)
To jen tak pro inspiraci.
Teď mě taky napadlo, že je to na špatném autě co? :P
Škoda Favorit, r. 1990, 1289 ccm, OHV, 8v, 46kW, zelená topol :P
Petela
*

Příspěvek od Petela »

ondra.rs píše:Slíbil jsem že napíšu zkušenosti se žárovkami Philips 2night. Abych byl co se hodnocení modrého efektu týče co nejvíce objektivní, tak jsem ještě vyměnil parkovačky za invexní bílé diody (beztak svítí silně domodra). A mohlo se vyrazit.
Co se jízdy v noci týče, tak při dálkových světlech bych i snad řekl, že to trošku líp svítí (původně tam byly základní philips), takže z tohoto hlediska asi spokojenost.
Efekt modrého "xenonu" se však nekonal ani omylem. No nic, nezbývá se smířit s tím, že obyčejné žárovky (ať tam výrobce píše cokoliv) nikdy domodra svítit nebudou. :?
Otázkou je ještě životnost jak žárovek, tak těch diod. To už ovšem ukáže čas.
Svietit na modro halogeny nikdy nebudu. Ani xenony nesvietia na modro.
Modry efekt sa mysli, ked sa pozriete na to svetlo zpredu. To znamena ze pohlad do paraboly robi dojem modrej farby.
Ja mam power2night a ked sa pozriem do reflektoru z ineho uhla nez kolmeho, vsetky reflexne casti svetla svietia vyrazne modrou farbou.
Co sa tyka farby svetla, ta sa moze vo vseobecnosti pohybovat len od bielej po sytu zltu...ziadne ine...Takze svieti mi to bielou farbou s takmer nulovym obsahom zltej primesy, ale kazi mi to este klasicka zlto-oranzova standardna parkovacka, ktoru sa chystam vymenit za Philips BlueVision, kedze sa nemienim venovat diodam. Lenze neviem ako nato...nedokazem ju ani chytit, nie to este vymontovat.
Takze netreba si vsimat farbu svetla z pozicie vodica, ale z pozicie oprotiiduceho vodica alebo chodca...
A parametre ako osvetlenie a svietivost maju Power2nightky neporovnatelne vyssiu nez standard Philips zato, ze maju vyssi svetelny tok. A v noci to teda poriadne vidiet ! To mozem potvrdit.
Takze tieto ziarovky maju najblizsie ku xenonom, najma co sa tyka svetelneho vykonu... samozrejme hovorime o schvalenych a povolenych ziarovkach(55W)
Getz 1.4 2006
hoop
*

Příspěvek od hoop »

Zdarec :wink: ...........tak jsem si včera koupil nový žárovky H4 Osram Silver star. Je tam psaný, že mají o 50% více světla.........ještě jsem to nemohl vyzkoušet.........jelikož je dlouho světlo. Jedna žárovka mě stála 199,- .......což je o 100,- víc jak na netu :cry:
No snad budou svítit líp, uvidíme.
Jinak taková zajímavost..........origo co jsem tam měl jsou Philips.....ale svítí dost mizerně, teda alespoň to je muj subjektivní pocit. :idea:
Hyundai Getz 1.3 Tundra Green ;o)
Odpovědět

Zpět na „GETZ“