Nicméně přejdu k jádru věci. Když jsem před 3 lety přesedal ze svého stařičkého Fordu Fiesta do i20, byl to ohromný skok ve všech směrech. Před rokem nám ovšem do rodiny přibyl první potomek a pomalu jsme začali koketovat s myšlenkou pořídit si malinko větší vůz. i20 není ve své třídě žádný drobek a mnohdy jsem se divil, co vše dokáže to auto pojmout. Nicméně motor 1.2 již při více naloženém autě svou dynamikou celkem zaostává a spotřeba při dynamičtější jízdě se hravě vyrovná mnohem větším vozům. Rozeslal jsem tedy žádosti o nabídky i30 v motorizaci GDI několika nejbližším dealerům a čekal. Jako první se ozval prodejce, od kterého máme již naší i20, po krátké komunikaci jsme se rozhodli přijmout nabídku k zapůjčení i30 Combi 1.6 CVVT Trikolor na celý víkend. S vozem jsem najel bezmála 600 km (dříve plánovaný výlet) a do auta jsem se zamiloval, jak se říká na první pohled.Jízdní komfort, prostornost, výbava (i přes základní Trikolor), zpracování interiéru, design, pružnost a další vlastnosti, o kterých se mé starší generaci i20 může jenom zdát. I přes původně plánovaný motor 1.6 GDI jsem se nakonec rozhodl právě pro 1.6 CVVT. Jednak mi jeho dynamika přijde pro vůz dané třídy více než dostačující a na druhou stranu jsem měl trochu obavy z jeho životnosti. Bohužel jsem neměl možnost motor vyzkoušet, ale rozdíl ve výkonu (spotřebu záměrně zanedbávám) pravděpodobně nebude tak velký, pokud člověk často netočí nad 5500 otáček.
Nabídka dealera byla následující:
Skladová nová i30 1.6 CVVT, bílá pastelová, paket Weekend za 312 000 Kč. Po menším vyjednávání a předložení konkurečnní nabídky jsme ještě navrch dostali dodatečnou instalaci parkovací kamery (zpětné zrcátko) za 4000 Kč. Suma sumárum 316 000 Kč - 142 000 Kč (protiúčet i20) = 174000 Kč. No doufám, že jsme udělali dobře, přeci jen za dobře udržovanou i20 + litá kola a 2 sady pneu, najeto 32 000 km jsem si představoval výkupní cenu malinko vyšší, ale bohužel se jedná ještě o předfaceliftovou verzi, a u konkurence nabídli cenu stejnou, či dokonce nižší. Auto je objednané a dorazí na konci týdne, tak se nemůžeme dočkat, i když i20 asi opláču